web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

091004 Yhteisestä hiilestä voi saada tuhkat silmilleen

Yhteistä hiilestä voi saada tuhkat silmilleen

Salolaiset ovat kyllästyneet ainakin kahteen asiaan: vaalirahasekoiluun sekä keskusteluun jätekuljetuksen järjestämisestä. Ymmärrän heitä mitä suurimmassa määrin ja palaan noihin asioihin vain siinä tapauksessa, että tapahtuu jotain aivan yllättävää. Jätekuljetusasia saadaan päätökseen ensi maanantain valtuustossa. Vanhanen sen sijaan roikkuu löysässä hirressä vielä jonkin aikaa. Saa nähdä, kestääkö niska vai poistetaanko köysi.

Nyt on syytä valtuutettujen herätä todellisuuteen ja siihen, mitä talouden suhteen on odotettavissa.  En halua väsyttää potentiaalista lukijaa talouden tunnusluvuilla vaan totean, että tulossa on hikeä verta ja kyyneleitä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kyläpolitikointi on lopetettava. Salolla ei yksinkertaisesti ole varaa toteuttaa niitä hankkeita, jotka vanhoissa peruskunnissa ovat olleet suunnitelmissa vuosikymmeniä ja jotka niissä ovat suunnitelma-asteelle jääneet.
Jos/kun kokoomuksesta, keskustasta, vihreistä eikä vasemmistoliitosta löydy tahtoa – rahaa ei tarvita – hoitaa kaupunkikeskustan ulkopuolista jätehuoltoa kuntoon, puheet kaupungin laitaosien kehittämisestä kuulostavat ontoilta.

Jos tämän päivän tiedoilla tulisi päättää yhdistymissopimuksen hyväksymisestä, painaisin luultavasti punaista nappia. Tämä uudelleenajattelu perustuu lehtitietoon siitä, että uudessa kuntajakolaissa ei valtioneuvostolle anneta edes mahdollisuutta kuntien pakkoliitoksiin. Ratkaisevaa on tietenkin se, että lainvalmistelu on söpösti Mari Kiviniemen pepun tai peukalon alla.
Kun olin kesäkuussa 2007 hyväksymässä yhdistymissopimusta, myönteisen kantani ratkaisi nimenomaan Matti Rasilan ja Arto Kosken välittämä ”varma” ennakkotieto siitä, että uudessa laissa kuntien pakkoliitokset ovat mahdollisia, jopa todennäköisiä.

Runsaat kaksi vuotta sitten tekemäni päätös perustui siis siihen, että Salon kaupungin kannalta oli järkevämpää mennä mukaan uuteen kuntaan vapaaehtoisesti kuin muutamaa vuotta myöhemmin valtioneuvoston pakottamana.
Miksi sitten minun oli helppo uskoa, että ”pakkoavioliitto” olisi voinut olla todennäköinen. Varsinais-Suomessa oli tuolloin 53 kuntaa, ja Salon seutukunnassa kourallinen pikkukuntia, joista väki jo oli lähtenyt tai lähdössä, eikä niillä - siis kunnilla -  ollut selviytymismahdollisuuksia.

Haluan valtuutettuna 1/75 painolla olla rakentamassa uutta kaupunkia. En voi kuitenkaan mitään sille, että minusta joskus tuntuu siltä kuin olisin palannut takaisin Halikon valtuustoon ja sen kyläkuntaiseen näpertelyyn. Tuohon helmasyntiin syyllistyin toki silloin aika ajoin itsekin.

____________________________

P.S. On hyvä, että puhalletaan yhteen hiileen. Joskus yhteisessä puuhassa kaveri kuitenkin puhaltaa niin kovaa, että toiset saavat tuhkat silmilleen.

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »

Kansanedustaja arvostelee VM:n esitystä: ”Tuntuu kohtuuttomalta, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisesta halutaan leikata”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä väläytetystä 127 miljoonan euron leikkauksesta...

Lue lisää »