web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090930 Maailma muuttuu, Eskosein!

Maailma muuttuu, Eskosein!

Maailma muuttuu nopeammin kuin huomaammekaan. Yhä nuoremmat täyttävät 50, 60 tai jopa 70 vuotta, autoja on paljon enemmän kuin hevosia ja joka toinen kuvittelee tulevansa toimeen jopa itsekseen ja yksinään.
Poliittinen ilmasto tai ainakaan puolueiden kannatus ei kuitenkaan muutu yhtä radikaalisti meillä kuin esimerkiksi Saksassa.

Salolaisessa kuntapolitiikassa rintamalinjat ovat ehkä murtumassa ratkaisevasti, kun vertaa nykyisyyttä vanhan Salon tilanteeseen. Jopa yhteiskunnallisesti merkittävässä asiassa kaikki puolueet saattavat hajota. Onko se sitten jonkun onni, on taas kokonaan toisen jutun väärti.
Voi myös käydä niin, että henkilökemiat repivät rikki koko valtuustoryhmän. Tästä on olemassa jo yksi ”elävä” esimerkki. Kahden valtuutetun ryhmä oli ymmärrettävästi huomattavasti hauraampi ja sitä kautta alttiimpi hajoamiselle kuin mitä yhden valtuutetun ryhmä on.

Individualismi, itse asiassa ylikorostunut yksilöllisyys näyttää olevan supisuomalainen metsäläisilmiö. Me emme – vastoin yleistä käsitystä - ole lainkaan länsimaa, sillä niissä monessa on esimerkiksi vaaleissa käytössä ns. pitkät listat. Äänestäjä ottaa ensisijaisesti kantaa ohjelmaan, yksilöä unohtamatta. Suomessa pitkät listat eivät saa kannatusta tällä hetkellä juuri missään puolueessa. Eräs keskeisin argumentti niitä vastaan on, että ne vähentäisivät äänestysaktiivisuutta.
Tosiasia on, että pitkien listojen käyttö ei suinkaan korreloi alhaiseen äänestysvilkkauteen. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa äänestysprosentti on sillä korkealla tasolla, jossa se oli Suomessa 40 vuotta sitten. Täällä meillä ollaan sieltä tultu alas rymisten: noin 15 prosenttiyksikköä. Siihen ei ole tarvittu vaalirahasekoilua.

Kuten alussa totesin maailma muuttuu nopeasti. Tämän päivän uutisten perusteella Matti Vanhasen pisteet silmissäni nousivat. En voi saamani tiedon valossa millään ymmärtää YLEn Ajankohtaisjournalismin päällikkö Jyrki Richtin tapaa ampua puskasta. Silloin kun esittää rankan väitteen, tulee pystyä esittämään todisteet ilman mitään venkoilua. Entinen taistolainen Richt on lähtenyt tielle, jolla vähintään yksi pää putoaa. Se voi olla hänen omansa. Ei Suomen hallituksen luottamusta voida ratkaista mutu-tuntumalla ja kirjahylly-politiikalla!
Jos taas todisteet löytyvät, Matti Vanhasella on tärkeää asiaa presidentti Haloselle.
__________________________
P.S. Jopa humanistin eli rakentamisesta täysin ulalla olevan mielestä ex-rouva Vanhasen kommentti oli ”mielenkiintoinen”. Hänen mielestään kivitalon rakentamiseksi ei tarvita lainkaan lautaa.  

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Sanna Marin korosti satakuntalaisille puoluekokousedustajille ohjelmatyötä, luottamusta ja työelämän laatukysymyksiä

Satakunnan sosialidemokraattien puoluekokousryhmä piti lauantaiaamuna 15.8.20202 Vanhankylän työväentalolla viimeisen ryhmäkokouksensa ennen viikon...

Lue lisää »

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »