web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090906 Että semmoista sosialismia

Että semmoista sosialismia!

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vei alun toistasataa päättäjää ja virkamiestä miniristeilylle. Syynä oli alkanut luottamusmieskausi, joka kuntayhtymissä ei käynnistynyt vuoden vaihteessa vaan vasta toukokuussa. Tästä seilaamisesta oli hyötyä kolmella tavalla. Tai neljällä, mikäli lounaspöydän vitsit, anekdootit ja urbaanit legendat lasketaan mukaan.
Luennoivat asiantuntijat eivät kätkeneet kynttiläänsä vakan alle, ja tuon lausuman voi ymmärtää ainakin kahdella tavalla. Sektioiden ja prenataalisten komplikaatioden tulvassa sain jälleen kerran muistutuksen siitä, miltä Mutikaisen Villeltä tunneillani saattoi aika ajoin tuntua.

Toinen hyöty oli se, että saamme Salon aluesairaalan valvontayksikön nyt käynnistymään, vaikkakin vain puolella teholla. Laajennuksen myötä sairaalaan tulee fyysiset tilat kyseiselle toiminnolle, mutta vaarana oli, että ensi vuoden talousarvioon ei saataisi tarvittavaa henkilöstöresurssia. Nyt lienee varmaa, että neljä hoitajan toimea perustetaan, vaikka sairaanhoitopiirin raamiohjeet olivat tiukat: ei yhtään uutta toimea/virkaa.
Sisäisin siirroin tulee yksikölle vielä viiden hoitajan vahvistus, joten kasassa on puolet koko yksikön toimintaan tarvittavasta henkilöstöstä. Asiasta ei tietenkään päätetty seminaarissa, mutta sain oikaistua asiaan liittyneet väärinkäsitykset siitä, mitä Salo haluaa.
Kun rehellisiä ollaan, saavutus on aluejohtokunnan puheenjohtajiston eli vitjan Johansson-Leppänen-Tuominen ansiota unohtamatta aluejohtokunnan ja Salon SoTe-lautakunnan yksimielisiä päätöksiä.

Reissulla sain vahvistuksen siitä, että kuvantamisyksikön perustaminen liikelaitoksena on Salon kannalta onneton tarina. Homma menee näin: sairaanhoitopiirissä tarvitaan vuodessa 16 000 magneettitutkimukset. Oman liikelaitoksen kapasiteetti riittää hoitamaan niistä 10 000, joten ulkoa ostetaan 6 000. Liikelaitoksen omakustannushinta on runsaat 500 euroa/tutkimus ja ulkoa ostetun 240 euroa. Turun päässä kaikkien  hinnaksi harmonisoidaan 410 euroa. Salon aluesairaalan on konsernisäännön mukaisesti tilattava kaikki asiaan liittyvät palvelut Turusta hintaan 410, vaikka paikallisesti voitaisiin päästä halvempaan sopimukseen. Tästä sosialismista minä en tykkää yhtään!
Onnetonta on sekin, että terveyskeskus käyttää samaa kuvantamisyksikköä, vaikka sen ei ole pakko. Teimme maaliskuussa säästämisohjelman, mutta tästä ei silloin meille puhuttu halaistua sanaa. Jos terveyskeskus ostaa 1 000 tutkimusta vuodessa, ja onnistuisi tekemään ostosopimuksen, jossa yksikköhinta olisi tuo 240 euroa, voisimme säästää 170 000 euroa vuodessa. Onko summa noin iso, on selvitettävä seuraavassa lautakunnassa.

_____________________________________

P.S. Synnytysosastot ovat tehokas tuotantolaitos: ulos lähtee tuplasti se, mikä tulee sisään. Siitä huolimatta supistukset ovat osaston päivittäinen puheenaihe. Luennot ja lounaskeskustelut osoittivat muuten, että lääkäri puhuu vulvasta yhtä luontevasti kuin pussihousupäättäjä tulvasta.

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »

Kansanedustaja arvostelee VM:n esitystä: ”Tuntuu kohtuuttomalta, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisesta halutaan leikata”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä väläytetystä 127 miljoonan euron leikkauksesta...

Lue lisää »