web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090621 Kolme juhannuspommia

Kolme juhannuspommia

Suomen kesä - jota tänä vuonna ei ainakaan vielä ole ollutkaan - halvaannuttaa elämän heinäkuuksi. Siitäköhän johtuu, että sisäpolitiikassa olemme oman muistini mukaan kokeneet kolme juhannuspommia viimeisten 30 vuoden aikana; kunnon töräys ennen täydellistä hiljaisuutta, jonka toivotaan auttamaan asian unohtamisessa?

Ensimmäinen jysähti, kun Kekkonen vuonna 1979 nimitti Koiviston hallituksen, jonka ulkopuolelle hän jälleen jätti kokoomuksen. Juuri eduskunnan puhemieheksi valittu Johannes Virolainen selvitti mittumaarin alla Suomen Kuvalehdessä hallituksen kokoonpanoa ja sen muodostamista. Virolainen pohdiskeli, miksi vaalivoittaja ei päässyt hallitukseen. Itse hän mainitsi perusteeksi "yleiset syyt" eli Suomen geopoliittisen aseman ja neitimäisen herkät idänsuhteemme.

Tamminiemen vanha herra ei ilahtunut Vironperän isännän ääneen ajattelusta, sillä hän oli keväällä ollut Länsi-Saksassa, joka oli suomettumis-termin (Finlandisierung) syntymämaa. Vierailunsa aikana Kekkonen sai aikaan sen, että monet saksalaiset lehdet silloisen poliittisen johdon vetoomuksesta lopettivat sanan käytön. Oli maan tavan vastaista, että Virolainen alkoi purra isännän kättä, joka kuitenkin oli häntäkin ruokkinut. Kai Virolainen oli huomannut Kekkosen sairauden ja ymmärtänyt, että todelliset presidentinvaalit Suomessa tulisivat olemaan edessä aivan pian. Hänellä oli edessään kaksi kantoa kaskessa: Paavo Väyrynen ja Mauno Koivisto. Vanha kettu Johannes tiesi, että vaalit kannattaa yrittää voittaa jo mediassa!

Jussin päivänä 2003 päivänvalon näki Matti Vanhasen I hallitus. Pääministerinä pari kuukautta toiminut Anneli Jäätteenmäki menetti eduskunnan luottamuksen ja erosi ennen kuin erotettiin. Vaikka on narsistista siteerata itseään, teen sen siksi, että muistan toisen iltapäivälehdistä lainanneen Uutispäivässä ollutta juttuani omilla sivuillaan. Sitä ei meikäläiselle joka vuosi tapahdu:"Valtakunnan suurin  sanomalehti kirjoitti jonkun kepulaisen todenneen Jäätteenmäen erottua, että rehellisempää miestä kuin Vanhanen keskustalla ei ole esittää. Kun en miestä tunne, en tiedä pitäisikö tuosta tiedosta ilostua vai murhettua."

Suuri yleisö tutustui Lepsämän suurmieheen (197 cm) lähes päivälleen kuusi vuotta sitten. Siihen asti minulle Matti Vanhanen oli Mikkelin Palloilijoiden numero kasi, joka esiintyi kerran sekä jalkapallon että jääpallon maajoukkueessa 70-luvulla. Nurmijärven Vanhanen oli Jäätteenmäen hallituksen puolustusministeri. Itse olen aina pitänyt puolustusministereitä nelosketjun miehinä. Poikkeuksen sääntöön tekivät Elisabeth Rehn ja Anneli Taina, mutta he ovatkin naisia.

Nyt pääministeri Vanhanen on pihdeissä, ja käyttäytymismalli on kuin Jäätteenmäellä. Ensin hän kieltää kaiken, sitten ei muista ja myöntää vasta kun pakko; kun median näyttö on ehdottoman pitävä. En lähde arvioimaan, miten pääministerin lopulta käy vaan tyydyn seuramaan katseella kuten sotilastermi kuuluu. En kuitenkaan malta olla toteamatta, että selitykset tapaamisesta Kultarannassa ovat nippu epäloogisuuksia. Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen kertoo Vanhasen kutsuneen hänet Kultarantaan. Vanhanen puolestaan väittää, että ei tiennyt Nova Groupin ja Kevan kaupoista. Miksi Vanhanen olisi kutsunut partnerit yhtä aikaa luokseen? Vanha totuus on, että kannattaa aina puhua totta. Silloin ei tarvitse pitää kirjaa siitä, mitä milloinkin on kenellekin puhunut. Ihan vinkiksi vaan!
_____________________

P.S. "Kuntapäivillä tapasin entisen inttikaverini, joka on edennyt Kunnallisen Eläkevakuutuslaitoksen toimitusjohtajaksi. Markku Kauppinen sai RAUK:ssa lempinimen kapinakenraali, koska kieltäytyi luutnantin antamasta tehtävästä saamatta siitä rangaistusta." (Ajatus 7.5.2009)

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »

Kansanedustaja arvostelee VM:n esitystä: ”Tuntuu kohtuuttomalta, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisesta halutaan leikata”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä väläytetystä 127 miljoonan euron leikkauksesta...

Lue lisää »