web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090614 Positiivisia uutisia

Positiivisia uutisia

Tiedän toistavani itseäni, mutta kirjoitan silti kerran vielä siitä, miksi kirjoitan kriittisesti ja poleemisesti. Tällä kertaa lähden tiedotusopillisesta näkökulmasta. Opin 35 vuotta sitten erittäin hyvän viestinnän termin ’piilovaikuttaminen’, jota olen viljellyt siitä asti aina kun tilanne on sitä vaatinut. En mainitse opettajani nimeä, sillä aika on ajanut hänen ohitseen, vaikka hän vielä kirjoittaakin.

Joku potentiaalinen lukija voi olla sitä mieltä, että omaksumani teoria on vanhentunut. Totean vain, että kaikki asiat ja ideat eivät vanhene samaan tahtiin. Jotkut asiat eivät vanhene koskaan; rakkaus on ikuista, kohde vain vaihtelee. Ympäristö ei vanheta piilovaikuttamista terminä 35 vuodessa, jos/kun kuparisäiliöön loppusijoitettu ydinjätekään ei vahingoita kuparia ainakaan 500 vuodessa.

Piilovaikuttaminen eli indoktrinaatio tarkoittaa oppien ja uskomusten ujuttamista ohi ihmisen vapaan ja tietoisen harkinnan. Kyse on siis manipuloinnista ja aivopesusta, jota harrastetaan kaikissa yhteiskunnissa. Kotikutoinen indoktrinaatiomme on fantastista myötäsukaisuutta ei vastustamista. Se on kuin tämän päivän kasvatus; ei kieltoja tai rajoja vain positiivisuutta ja loputonta ymmärtämistä.
Merkittävää on se, että indoktrinaatio ei suinkaan rajoittunut vain natsi-Saksaan, Neuvostoliittoon tai Irakiin, vaikuttamisen menetelmät vain ovat vaihdelleet ja vaihtelevat. Ne, etusormet, jotka osoittavat vain edellä mainittuihin yhteiskuntiin, kääntyvät kohti osoittajia itseään.

Ei tarvitse olla kaksinenkaan ennustajaukko, jos väittää, että suomalaisten enemmistö jokin ajan kuluttua haluaa Suomen Naton jäseneksi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että poliittinen oikeisto, ylin sotilasjohto ja elinkeinoelämä ovat jo vuosia piilovaikuttaneet liittymisen puolesta. He tekevät sen hienovaraisesti siten, että luettelevat tukun tiettyjä perusteita todeten lopuksi, että kansa kuitenkin päättää. Sitten tehdään sotilaspoliittisia päätöksiä – lisää suomalaisia Nato-operaatioon Afganistaniin - ja varustehankintoja, jotka kertovat epäsuorasti, miten kovasti heitä natottaa. Tämä on vain yksi, mutta kristallinkirkas esimerkki siitä, että suomalaiset eivät ole piilovaikuttamisen ulkopuolella. Propagandistinen tyyli poikkeaa jyrkästi indoktrinaatiosta, eikä siksi yleensä jätä kuulijaa tai lukijaa kylmäksi.

Pessimisti väittää, että Suomessa positiivisia uutisia ei saa kuin suomalaishiihtäjien A/B-näytteistä, mutta olen eri mieltä. Tänäänkin saimme HS:sta lukea ihanasta Eija-Riitta Korholasta, joka näyttää kolmevitoselta vaikka on jo viisikymppinen. ER loisti sekä kuvassa että tekstissä:”Täällä (Raaseporissa) on niin ihanaa, kun ei ole edes katuvaloja”. Se oli kivasti sanottu. Hän tarkoitti - vaikka ei sanonut – että ainoat tuikut kynttilöiden lisäksi hänen mökillään ovat järjen valo (aviomies), sydämen hehku (ER) ja Toivon kipinä (kok). Iän myötä saattaa lista pidentyä vielä luuvalolla.
_______________________

P.S. Olen iloinen, että toimittaja ei kirjoittanut Korholan harrastuksesta, joka on (käyttämättömien) oksennuspussien kerääminen. Se olisi ollut propagandistista!

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »

Kansanedustaja arvostelee VM:n esitystä: ”Tuntuu kohtuuttomalta, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisesta halutaan leikata”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä väläytetystä 127 miljoonan euron leikkauksesta...

Lue lisää »