web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090318 Sydämen sivistys kateissa

Eilen valtuustoseminaarilaisten piti olla visionäärejä. Alun perin visio on tarkoittanut harhanäkyä, erityisesti uskonnollisessa tai huumavilla aineilla saavutetussa hurmostilassa koettua. Uskoakseni kukaan seminaarilainen ei ollut huumeissa eikä juovuksissa, olipahan yksi ja toinen vaan visioissaan, joukossa kenties muutama syntymähumalainenkin. Seminaari työskenteli kymmenessä pienryhmässä, joiden tuotokset tai jätökset perinteisen tavan mukaan esiteltiin koko salille.

Nostan hattua niille ryhmille, joiden näyt osoittivat positiivista luovuutta. Teen sen siksi, että itse en päässyt keskinkertaista virkamiesmäisyyttä korkeammalle. Syy ei suinkaan ollut ryhmässä, jossa työskentelin vaan oman puseron sisässä ja tukkani alla. Kyllä positiivista asennetta tarvitaan, sillä työllisyystilanne heikkenee edelleen; Salossa työttömyysprosentti lähentelee jo kymmentä. Hansaprint ja Salon Matkapuhelinhuolto ovat viimeisimmät mutta eivät viimeiset ahdinkoon joutuneet. Hanoista tulkoon jatkossakin vain puhdasta vettä ja omatoimisia maahanmuuttajia!

Seminaariin oli kutsuttu myös lukiolaisia esittämään toiveita nuorten näkökulmasta. Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, ensimmäisen vuoden lukiolainen, esitti asiansa reippaasti, kuuluvalla äänellä ja katsoi kuulijoitaan. Hänellä oli vierellään ns. moraalinen tuki, sillä nuori tuntee turvallisuutta, kun ei tarvitse seisoa yksin ainakaan satapäisen itselle vieraan ihmisen edessä.

Tytöt eivät mokanneet, vaan sen teki vuosikymmeniä luottamustehtävissä toiminut valtuutettu ja hallituksen jäsen. Hänellä oli otsaa kesken tyttöjen esityksen huutaa Kuusjoen murteellaan:”Eik tuo toine ossa lainkka puhhu?” *. Oppilaskunnan puheenjohtaja hoiti tämän hämmentävän tilanteen tyylikkäästi toteamalla, että hän puheenjohtajana tuo hallituksen terveiset seminaariin, eikä kaverina oleva tyttö ole mykkä, sillä hänelle arvoisat kuulijat voivat tehdä kysymyksiä! Adjektiivi ’arvoisat’ meni tässä kohden tahattoman ironian puolelle.

Tilaisuuden jälkeen moni oli harmissaan kolmesta asiasta: Ensiksi siksi, että yksi valtuutettu munasi nuorten silmissä koko valtuuston. Toiseksi siksi, että niinkin moni nauroi kultuaan asiattoman kysymyksen ja kolmanneksi siksi, että puhetta johtanut valtuuston varapuheenjohtaja ei nuhdellut valtuutettua eikä kehottanut häntä asiallisuuteen.
Tilaisuuden lopuksi puheenjohtaja antoi toiselle valtuuston ”päistä” kolmen minuutin puheenvuoron, jonka tämä käytti kertoakseen, miten hän oli ollut kuokkimassa moottoritien avajaisissa. Pitkän päivän päätteeksi tämä jutustelu oli minulle liikaa ja poistuin äkkiä takaoikeaan – enkä suinkaan ollut ainoa.

Muuten olen sitä mieltä, että on parasta palata entisen Salon käytäntöön ja sallia lehdistön läsnäolo valtuustoseminaareissa. Haluan kunnalllisen päätöksenteon avoimmuuden ohella korostaa myös valmistelun läpinäkyvyyttä. Mielenkiintoista ja mietinnän arvoista on tietenkin se, että ns. riippumaton lehdistö perää kaupungilta sitä puolueettomuuta ja avoimuutta, jota se itse ei aina ole valmis noudattamaan.

*murteen käyttö ei ole raskauttava/lieventävä asianhaara
_________________________________________

P.S. Kiitokset opiskelijakaksikolle!  Pyydän valtuutettuna anteeksi keskustan ääniharavan käyttäytymistä!

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Sanna Marin korosti satakuntalaisille puoluekokousedustajille ohjelmatyötä, luottamusta ja työelämän laatukysymyksiä

Satakunnan sosialidemokraattien puoluekokousryhmä piti lauantaiaamuna 15.8.20202 Vanhankylän työväentalolla viimeisen ryhmäkokouksensa ennen viikon...

Lue lisää »

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »