web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090208 Kaikk' on mänt'?

Salon kaupungin talous tulee jatkossa puhuttamaan sekä päättäjiä että kuntalaisia. Koska kunnallispolitiikassa ei ole asetelmaa hallitus-oppositio, mikään varteenotettavista puolueista ei kokonaan pääse vastuusta. Salossa viime vaalikaudella - vuosina 2005-2008 - suurin osa taloudellisesti merkittävistä päätöksistä tehtiin yksimielisesti. Valtuustokeskustelujen mielenkiintoinen piirre oli, että aina kaupungin taloudesta puhuttaessa kokoomus ja keskusta kävivät pöntössä esittämässä kritiikkiä ja siunailemassa, miten huonosti talousasiat on hoidettu. Siis kuka oli hoitanut? Valtuuston enemmistökö?

Nämä jeesustelijat eivät siis sisäistäneet sitä, että heillä oli yksikertainen enemmistö, jonka turvin he olisivat voineet tehdä talouspolitiikkaan vaikka 180 asteen käännöksen, jos olisivat aidosti muutosta halunneet. Kukaan heistä, korostan ei koskaan kukaan tehnyt yhtään muutosesitystä salissa, jossa asioista päätettiin vaan joku jatkoi siunailua Salkkarin tätä mieltä-palstalla. Heidän tulisi nyt jatkossa ymmärtää, että jokainen luottamushenkilö kantaa sekä poliittisen että juridisen vastuun päätöksestä, mikäli hän ei ole tehnyt asiassa muutosesitystä. Ehdotukset tehdään valtuustossa eikä SSS:n mielipidesivuilla. Tämä yksinkertainen logiikka ei saavuttanut eikä valitettavasti koskaan saavutakaan kaikkia valtuutettuja.
 
Syy vanhan Salon valtuuston näennäiseen yksimielisyyteen johtui siitä, että emme useinkaan halunneet äänestyttää valtuustoa asioissa, joissa turpaan oli tullut jo hallituksessa. Olisi pitänyt olla varmahko tieto riittävästä sivustatuesta valtuustossa. Olisimme vasemmistoliiton lisäksi tarvinneet kolme toisinajattelijaa porvaririntamasta, mutta noita kolmea ”viisasta” ei juuri koskaan löytynyt. Porvaripuolueiden rivit oli sementoitu, ja siksi lipsujia ei ollut. Kaikki 24 porvarivaltuutettua päätyivät aina omista yksilöllisistä lähtökohdistaan täsmälleen samaan lopputulokseen.

Hallituksessa keskustalla olisi ollut mahdollisuus toimia vaa'ankielenä, mutta tähän ei heidän edustajansa tarttunut. Niinpä äänestykset siellä päättyivät aina tappioksemme 4-5. Viime vuoden Salon hallitus ja valtuusto työskentelivät sitten toimitusministeriöinä, sillä asiat päätti kokoomus- ja keskustavetoinen järjestelytoimikunta, jossa äänestysluvut tappioksemme olivat tylyt 7-19.

Paikallinen lehti kirjoitti aiheellisesti kissankokoisin kirjaimin kaupungin tyhjästä kassasta. On ymmärrettävää, että moni kyselee ihmeissään, miten tämä on mahdollista. Tilanne on vakava ja siihen johtaneita syitä on ainakin kolme: Ensiksikin on totta, että vanhat peruskunnat eivät hoitaneet velvoitteitaan niin kuin oli sovittu. Ne kyllä tekivät ylijäämäiset talousarviot, mutta ne osoittautuivat epärealistisiksi kupliksi. Lisäksi ympäristökuntien palvelutarjonnassa oli sellaisia puutteita, että niiden poistaminen rasittaa nyt Salon taloutta. Toiseksi yhteisöverokertymä maassa on pudonnut kolmanneksen ja firmoilla on mahdollisuus maksaa vuoden alussa vähemmän veroja kuin niiden pitäisi. Meidän on syytä olla tyytyväisiä siitä, että Salon osuus yhteisöveropotista on viime vuotta suurempi, vaikka se ei kokonaan kompensoikaan kuntien saaman potin pienenemisen vaikutusta.

Kolmas pointti on se, että veroprosentin jäädyttäminen nykyiselleen ei ole realistista. Yhden prosenttiyksikön lisäys toisi 8-9 miljoonaa euroa ja olisi yhdessä kasvavien valtionosuuksien kanssa kattamassa yhteisöveron - toivottavasti tilapäisen – pienenemisen jättämää aukkoa. Porvarit ovat vihjailleet kunnallisten palvelumaksujen korotuksista. Jos tämä on heidän vastaehdotuksensa veroprosentin korotukselle, niin sopisi esittää se valtuustossa.
____________________________
P.S. Paikallislehden entisellä päätoimittajalla oli tapana julkisesti syyttää Salon valtuuston huonoista päätöksistä sosialidemokraatteja. Hän varmaan tiesi, että kaikilla lukijoilla ei ollut tarkkaa tietoa voimasuhteista, joten heitä saattoi huijata uskomaan, että 17 valtuutettua voi viedä 26 valtuutettua kuin litran mittaa.

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »

Kansanedustaja arvostelee VM:n esitystä: ”Tuntuu kohtuuttomalta, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisesta halutaan leikata”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä väläytetystä 127 miljoonan euron leikkauksesta...

Lue lisää »