web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090130 Tupu, Hupu ja Lupu

Vanhassa Salossa levisi vuosituhannen alkupuolella laajalle – muistaakseni Salonjokilaakson sivuilla synnytetty – käsite Hupu-Lupu-Tupu. Tällä viitattiin Matti Rasilan, Juhani Nummentalon sekä Jyrki Toivosen tiiviiseen kanssakäymiseen.  Minusta alkoi kuitenkin ennen pitkää tuntua siltä, että kyse olikin vain Tikusta ja Takusta eli Rasilan ja Nummentalon yhteistoiminnasta, joka saavutti huippunsa järjestelytoimikunnassa.  Mutta sitten huomasinkin taas kerran olevani väärässä.

Tämän päivän Salkkarissa oli juttu vanhan ja uuden päätoimittajan kokkareista Veturitallissa, ja siellä otettu valokuva kertoi lehdenlukijoille julkisen salaisuuden: Salossa on sittenkin ollut Tupu, Hupu ja Lupu eli Juhani Nummentalo, Matti Rasila ja Jarmo Vähäsilta. Keskeisimmän kunnallisen luottamustoimen haltija, kaupungin korkein virkamies sekä paikallislehden päätoimittaja muodostivat kolmiyhteisyyden, joka nyt on hajonnut. Aika näyttää syntyykö sama kuvio uudestaan. Tupu on juuri nyt yksin.
Kyllä hieman huvitti, kun Rasila & Nummentalo lehdessä sanoivat saaneensa päätoimittajalta kritiikkiä, mutta ansainneensa sen.  Luen paikallista sanomalehteä päivittäin, ja uskon vähintään silmäilleeni päätoimittajan jokaisen kolumnin. En muista, että  päätoimittaja olisi viimeisten neljän vuoden aikana  kertaakaan arvostellut  hallituksen puheenjohtajaa. Jyrki Toivonen sai samassa asemassa ollessaan likasangon niskaansa keskimäärin kerran kuukaudessa. Päätoimittaja  antoi Jyrkille jopa uuden tittelinkin kutsuen häntä mädätysinsinööriksi.

Päätoimittajan kolumneja lukiessa havaitsin usein, että kirjoittajalla oli hallussaan sellaista yksityiskohtaista taustatietoa, jota ei voinut olla kuin kaupungin keskeisimmillä toimijoilla. Tässä ei ollut mitään laitonta, vaan kyse oli yksinkertaisesti siitä, että jos haluu saada on pakko antaa.  Olen siis pelkästään kateellinen, enkä osaa iloita siitä, että kaveri sai!

Myönnän avoimesti, että Salkkari auttoi Katja Taimelan pääsyä kansanedustajaksi, mutta se saattoi olla vahinko. Katja pääsi mukaan, jotta lehti saattoi kirjoittaa Laxellista.  Salkkarihan teki vuoden 2000 kuntavaaleissa läpipäässeistä  ensikertalaisista Jouko Laxellista ja Katjasta monta juttua kertoen aloittelijoiden edesottamuksista uudessa tehtävässä. Nyt molemmat ovat kansanedustajia. Halikon Hemmilälle Vähäsillalta ei ole herunut  edes myötätuntoa, mutta uskomattoman hyvin on Naapilan mies vaaleissa pärjännyt ilman päätoimittajan suosiotakin.

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »

Kansanedustaja arvostelee VM:n esitystä: ”Tuntuu kohtuuttomalta, että juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisesta halutaan leikata”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä väläytetystä 127 miljoonan euron leikkauksesta...

Lue lisää »