web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

111111 Tulossa kunnallispoliittinen spektaakkeli?

Salon valtuuston oli tarkoitus kokoontua ensi maanantaina, mutta uuden kaupungintalon monistuskoneisto oli sen verran uudenkarhea, että se ei taipunut käyttäjiensä käsissä. Niinpä kokousta myöhennettiin kahdella päivällä. Muussa tapauksessa ei olisi pystytty noudattamaan valtuuston työjärjestyksen määräystä kokousaineiston lähettämisen aikarajasta.

Kokous ei olisi ollut laillisesti koolle kutsuttu, eikä se niin ollen olisi voinut tehdä muita kuin laittomia päätöksiä. Ne olisivat menneet valituksilla nurin kuin kypsä vilja. Särkisalon yrittäjät ovat paikallislehdessä uhonneet, että he tulevat valittamaan myös muodollisesti laillisesta päätöksestä; palveluverkkoselvitys ei tyydytä.
Ihmettelen sitä, että yrittäjät eivät tunne kuntalakia, jonka mukaan päätöksen sisällöstä valittaminen ei koskaan johda päätöksen kumoamiseen. Jos niin olisi, kaupungin hallintoon pitäisi heti perustaa monen kymmenen virkamiehen valitusosasto valmistelemaan tyytymättömien kuntalaisten oikaisuvaatimuksia ja hallintovalituksia.

Aiheettomat valitukset eivät ole demokratiaa vaan pikemminkin sen sairaus. Niiden rustaaminen kielii useimmiten todellisesta tietämättömyydestä sekä poliittisen huomion hakemisesta. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä on eräs vihreä kuntalainen, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen mielestään kaupunginhallituksen muodollisesti väärästä päätöksestä sisällyttää Särkisalokodin lakkauttaminen palveluverkkoselvitykseen.
Oikaisuvaatimus ei voi johtaa valittajalle mieleiseen ratkaisuun, sillä hallituksen jäsen Juha Punta (kok) ei ollut jäävi päättämään asiasta. Päätöksen ei voida osoittaa tuovan hänelle itselleen mitään taloudellista hyötyä.

Särkisalo-casesta olisi muuten mahdollista saada jännittävä hallintosäännöllinen spektaakkeli. Keskiviikon valtuusto päättää palveluverkon linjauksista. Jos kävisi niin, että hallituksen edellyttämä Särkisalokodin lakkautusesitys ei menisi läpi, oltaisiin mielenkiintoisessa tilanteessa. Hallintosäännön mukaan nimittäin lautakunnat päättävät kuinka monessa ja missä toimipisteissä palvelut annetaan. Niinpä esimerkiksi koulujen ja eri laitosten lakkauttamisesta päätöksiä tekevät asianomaiset lautakunnat.

Mitä seuraisi, jos sosiaali- ja terveyslautakunta tammikuussa vuoden 2012 käyttösuunnitelmaansa vahvistaessaan päättäisi osoittaa Särkisalokodin toimintaan 0 euroa? Otto-oikeus lautakunnan päätökseen on hallituksella mutta ei valtuustolla. Asetelma voi olla akateeminen ja teoreettinen mutta minusta silti mielenkiintoinen.

Seuraan mielenkiinnolla myös sitä, kuinka moni varsinainen valtuutettu on poissa keskiviikon kokouksesta. Kävin läpi valtuuston pöytäkirjat viimeisen vuoden ajalta ja totesin, että yhdeksässä kokouksessa ajalla marraskuu 2010 – lokakuu 2011 varsinaisista valtuutetuista poissa oli keskimäärin kuusi/kokous. Kuusi oli paitsi keskiarvo myös moodi eli useimmin esiintynyt luku.
Kun valtuusto vahvisti tämän vuoden veroprosentin vuosi sitten marraskuun kokouksessaan, vain yksi valtuutettu oli lähettänyt paikalle varajäsenensä. Ensi keskiviikkona sen tekee aivan varmasti useampi.
___________________________
P.S. ”Onko valtuuston kokous keskiviikkona yleisölle avoin tilaisuus”, kysyy paikallislehden nettisivuilla poliittinen toimija, joka oli eduskuntavaaliehdokkaana viime keväänä. Eihän kaikkea voi tietää (entinen) toimittajakaan.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Brasilian senaatin paneeli tukee kovien syytteiden nostamista presidentti Bolsonaroa vastaan – listalla muun muassa rikokset ihmisyyttä vastaan

Brasilian senaatin paneeli tukee kovien syytteiden nostamista maan presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan. Yksitoistahenkisen paneelin senaattoreista seitsemän...

Lue lisää »

Iran suostuu taas ydinsopimusneuvotteluihin

Iran suostuu aloittamaan uudelleen ydinsopimustaan koskevat neuvottelut marraskuussa. Asiasta ilmoitti Iranin apulaisulkoministeri keskusteltuaan asiasta EU:n...

Lue lisää »