web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

111027 Katse peruutuspeilissä, viimeinen osa

Martti Ahtisaari heitti pyyhkeen kehään eikä pyrkinyt toiselle kaudelle vuonna 2000. Sosialidemokraattien esivaalissa ehdokkuudesta kilpailivat Tarja Halonen, Pertti Paasio ja Jakob Söderman. Halonen sai yksinään ääniä 1,5 kertaa niin paljon kuin hänen kaksi miespuolista kilpailijaansa yhteensä.

Jos varsinaisen vaalin lopputulos olisi ollut pitkävedon kohteena, Halosella olisi varmaan ollut kova kerroin. Kovimpina kilpailijoina häntä vastaan asettuivat kokoomuksen Riitta Uosukainen ja keskustan Esko Aho.
Uosukaiselle kävi köpelösti, jopa köpelömmin kuin Mari Kiviniemelle kevään eduskuntavaaleissa. Liehuvaksi liekinvarreksi kutsuttu eduskunnan puhemies johti mielipidemittauksia ennen tv:n vaaliväittelyjä syksyllä 1999, mutta tv-tentit romahduttivat hänen suosionsa noin puoleen gallupien huipputasosta. Gallupien suursuosikki sai tyytyä ensimmäisellä kierroksella kolmanteen sijaan.

Ennen toista kierrosta moni muukin kuin Esko Aho ja keskusta oli sitä mieltä, että voiton tulee viemään Kannuksen Kennedy. Lopputulos oli kuitenkin se, että Suomi sai Tarja Halosesta ensimmäisen naispuolisen presidentin.
Sangen moni oli ennen vaalituloksen selviämistä sitä mieltä, että helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin naispuolisen, kirkosta eronneen, avoliitossa elävän ja sosialidemokraattisen setalaisen päästä linnaan. Kävi niin, että pönötys hävisi teeskentelemättömyydelle.

Vuonna 2006 istuvan presidentin haastoi kokoomuksen Sauli Niinistö. Taas spekuloijat olivat sitä mieltä, että Halosella ei ole mahdollisuuksia voittoon, sillä keskusta oli luvannut asettua tukemaan kokoomuksen ehdokasta toisella kierroksella. Sen keskusta tekikin, mutta se ei riittänyt Niinistölle, joka hävisi Haloselle suunnilleen samalla marginaalilla kuin Esko Aho kuusi vuotta aikaisemmin.

Kolmessa viimeisimmässä presidentinvaalissa on käynyt niin, että gallupien suosikki ei ole tullut valituksi, vaikka ainoa täydellinen romahtaja onkin ollut Riitta Uosukainen.
Aho ja Niinistö saivat tappiosta sieluunsa pysyvän vamman. Aho sai niin syvän, että jätti politiikan kokonaan. Niinistökin sen verran vakavan, että oli miettivinään pitkään, vaikka halusikin vain kokoomuslaisten ensin ”lankeevan hänen etehensä polovillensa”.

Muutaman kuukauden päästä meillä on tiedossa Suomen 12. presidentin nimi. Veikkaukseni on, että tv-tenteissä ulkopolitiikan parhaiksi osaajiksi nousee kaksi Paavoa.
__________________________
P.S. Vuoden 1968 vaaleissa oli kolme ehdokasta: Urho Kekkonen, Veikko Vennamo ja Matti Virkkunen. Silloin joku vääräleuka todisteli, että voittajaksi tulee pakosta Vennamo, ainoa vapaa mies. Kekkonen oli linnassa ja Virkkunen (KOP) kopissa.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Samsungilla meni lujaa toimitusketjun ongelmista huolimatta

Teknologiajätti Samsung Electronicsin tulos kasvoi heinä-syyskuussa 28 prosentilla koronapandemian aiheuttamista maailmanlaajuisista toimitusongelmista...

Lue lisää »

Facebook harkitsee nimenmuutosta – Zuckerberg hehkuttaa metaversumia

Sosiaalisen median yhtiö Facebook saattaa olla vaihtamassa nimeään. Yhtiö pitää illalla kello 20 Suomen aikaa alkavan vuotuisen Connect-tapahtuman, jossa...

Lue lisää »