web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

111002 Totuutta kehiin

Edesmennyt isäni oli evakko. Vietin elämäni ensimmäiset 20 vuotta kannakselaisten asuttamassa kylässä, siksi sain koko lapsuuteeni ajan kuulla tarinoita kauniista Karjalasta. En missään tapauksessa halua pilkata sodassa kotinsa menettäneitä, mutta totuuden nimessä on sanottava, että pateettisuus söi pahasti kertomusten objektiivisuutta.

Joku vääräleuka kehittikin tuota tarinaperinnettä kuvaavan sanonnan: Sinne jäivät sahat ja myllyt. Justeeri liiterin seinälle ja kahvimylly keittiön pöydälle. Ja vesi kaivoon.
Yllä kyse ei siis ole ivasta vaan luopumisen tuskan kuvauksesta. Kipeä aluemenetys johti siihen, että taakse jäänyt aika ja rakas asuinympäristö saivat kultauksensa.

Kun kuuntelen ja luen juttuja Salon kuntaliitoksesta, koen samanlaisia tuntemuksia kuin lapsuudessa imiessäni itseeni kyläläisten tarinoita menetetystä Karjalasta.
Kuntien yhdistymistä ei itse asiassa saa kutsua kuntaliitokseksi, koska se loukkaa syvästi itsenäisyytensä menettäneitä ympäristökuntia. Siitä tulee näppylöitä.
Otetaanpa uudelleen. Kun kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä päättää muuttaa siviilisäätyä ja mennä naimisiin, syntyy avioliitto, jossa mies ja vaimo sitten yhdistyvät.
Jos taas kymmenen kuntaa ja neljä kuntayhtymää päättää mennä yhteen välttyäkseen pakkoliitokselta, sitä pitää heti suoraan kutsua yhdistymiseksi. Näin on näppylät.

Avioliiton perustaneilla on mahdollisuus tehdä avioehto, jossa määritellään pariskunnan omaisuus naimahetkellä. Enemmän yhteiseen pesään tuonut voi näin turvata ainakin taloudelliset saatavansa potentiaalisessa tunteiden vararikossa.
Vastaavaa ehtoa ei ollut mahdollista tehdä kuntien yhdistyessä, vaan siinä kävi aivan toisin: yhdistyjät eivät kasvattaneet pesämunaa vaan tuhlasivat kassavaransa ja ottivat lisää velkaa.

Oli niitäkin kuntia, jotka kalkkiviivoilla päättivät investoinneista ja sitoumuksista, jota lankesivat Salon maksettaviksi. Törkeimpänä yksittäisenä esimerkkinä Suomusjärven RIRA ja ovelimpana Kuusjoen kouluhanke.
Kisko taas teki niin, että se jätti vesihuoltonsa hoitamatta. Nyt vesijohtoja siellä uusittaessa ja puhdistettaessa vesi ruskistuu joksikin aikaa. Kiskolaiset valittavat nyt, että vedenlaatukin heikkeni yhdistymisen myötä. Hei te siellä Kiskossa, totuutta kehiin!
En tiedä tarkkaa rahasummaa, jonka Salo joutuu uhraamaan pelkästään tämän yhden kunnan laiminlyöntien takia, mutta ymmärtääkseni miljoona euroa on jo mennyt. Olen arviossani mielelläni väärässä.

Muistutan vielä siitä, että Muurlassa, Kiikalassa ja Kuusjoella velkamäärä kasvoi hurjasti juuri ennen yhdistymistä. Viimeisen vuoden aikana ajalla 1.1.2008 - 31.12.2008 Muurla lisäsi velkaansa 154 prosentilla, Kiikala 250 ja Kuusjoki 68 prosentilla. Kiskossa lainamäärän kasvuprosentti oli 1648 ja Suomusjärvellä 78. Samalla aikajaksolla Salon kaupunki vähensi velkaansa.
Tätä ilmiötä voi kutsua kaikkien iltalypsyjen äidiksi Salon ympäristössä. Se mihin lainarahat käytettiin, ei ole ainakaan minun tiedossani. Kaikkien kuntien kassatkin ovat tilinpäätöksissä yhteensä 11,7 miljoonaa miinuksella. Kunnan suuruudella ei ollut suoraa yhteyttä kassa-alijäämän suuruuteen! Että näin se vanha Salo kuppasi ympäristöään.
____________________
P.S. Kauneus on aina katsojan silmässä, mutta totuus ei valitettavasti viihdy kaikkien puhujien huulilla.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Samsungilla meni lujaa toimitusketjun ongelmista huolimatta

Teknologiajätti Samsung Electronicsin tulos kasvoi heinä-syyskuussa 28 prosentilla koronapandemian aiheuttamista maailmanlaajuisista toimitusongelmista...

Lue lisää »

Facebook harkitsee nimenmuutosta – Zuckerberg hehkuttaa metaversumia

Sosiaalisen median yhtiö Facebook saattaa olla vaihtamassa nimeään. Yhtiö pitää illalla kello 20 Suomen aikaa alkavan vuotuisen Connect-tapahtuman, jossa...

Lue lisää »