web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Kesäkuu 2022

3.7.2022 Taivas tummenee

Suomessa ihmiset, joita natotti julmetusti, olivat vähemmistönä viime helmikuun loppupuolelle asti. Kun Venäjä sitten lähti ryöstöretkelleen Ukrainan maaperälle, voimakkaasti natottuneet hihkuivat olleensa oikeassa. Olivat jo yli 30 vuotta varoitelleet meitä sinisilmäisiä: kyllä hymynne hyytyy, kun heräätte kasakan nauruun.

Pohjos-Atlannin puolustusliiton lyhenne on englanniksi Nato mutta ranskaksi ja espanjaksi Otan. Hauska sattuma, että lyhenne toimii luettuna vasemmalta oikealle tai oikealta vasemmalle.  Lisäksi on toinenkin sattuma: espanjalais-ranskalainen Otan on kielessämme verbimuoto. Tällä hetkellä kai noin 80 prosenttia suomalaisista toteaa, että otan Naton. Vaan Natopa ei otakaan, koska sen sisällä häiriköivä presidentti Erdoğan on kuin basaarikauppias ja kääntää jatkuvasti turkkiaan.  

Kun Suomen, Ruotsin ja Turkin ulkoministerit olivat allekirjoittaneet asiakirjan yhteisymmärryksestä, presidentti Niinistö oli tiedotustilaisuudessaan vaisu eikä tuulettanut. Jotkut arvelivat, että pitkä vääntö oli käynyt ikämiehen voimille. Toiset olivat sitä mieltä, että Niinistö juristina näki asiakirjaan heikkoudet ja pelkäsi monitulkinnallisuuden kostautuvan. Tiedotustilaisuudessaan Niinistö kylläkin kehui asiakirjaa, koska laatimisessa luovuutta oli käytetty taitavasti. Edessä pitkä kanto kaskessa, edesmennyt äitini tapasi sanoa.  

Media on nostanut kuolemattomiksi presidenttimme lausumat: kasakka ottaa kaiken, minkä irti saa sekä nyt naamiot on riisuttu. Turkin Erdoğaniin niitä voi käyttää hieman muokattuina. Turkkilainen sulttaani pyrkii repimään itselleen kaiken sellaisenkin, mikä ei ole irti. Naamiotaan hän ei ole vielä riisunut, vaikka se ei häntä suojaakaan.

Nyt kun päivästä päivään ja viikosta toiseen kuuntelemme Turkin presidentin uhkailuja, voimme todeta, että eivät natottuneet sittenkään olleet oikeassa. Ensinnäkään Venäjä ei ole hyökännyt Suomeen, joten kasakat nauravat edelleen itärajan tuolla puolen. Ja toiseksi Natoon luikahdus ei onnistunut, vaikka oven piti olla sepposen selällään. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Halla-aho väitti julkisesti toukokuussa, että Turkki ei voi estää Suomen pääsyä Nato-perheeseen.  

On inhimillistä, että ihmiset tekevät virhearvioita. Tämän päivän Hesarissa Suomen Pankissa toimiva Venäjän talouden asiantuntija oli 21.2. asti sitä mieltä, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan. Eikä hän ollut ajatuksineen yksin. Moni sotilasasiantuntija oli sitä mieltä, että hyökkäys ei toteudu, koska siinä ei ole järkeä.
Ei Turkin neliraajajarrutuskaan liene järkevä, mutta silti on mahdollista, että Suomi saattaa joutua olemaan tässä välitilassa arvaamattoman kauan. Erdoğan on kuin häirikköoppilas koulussa, jossa opettajan käytössä olevat keinot iljetyksen aisoihin laittamiseksi ovat olemattomat. Veto-oikeus Natossa tekee järjestöstä munattoman tilanteissa, joissa munaa tarvittaisiin.
_____________________________
P.S. Dialogi demokraattisen ja diktatorisen valtion kesken on iso haaste demokraattiselle maalle.29.6.2022 Missä mennään?

Tämän viikon alussa kommentoin seinälläni Facebookissa Erdoğania, joka oli viikkokausia seisonut Naton ovivahtina. Veikkasin, että ennen pitkää tulisimme saamaan vedenpitävät todisteet Venäjän ja Turkin presidenttien (lue: diktaattoreiden) yhdessä sopimasta häiriköinnistä.

Maanantaina maailma makasi vielä niin, että pidin veikkaukseni toteutumista aivan realistisena. Eilisillan jymyuutinen kertoi Turkin hyväksyvän Suomen ja Ruotsin kutsumisen Nato-perheeseen. Se yllätti varmasti kaikki tapahtumia seuraavat kansalaiset ja poliitikkommekin.  
Nyt en halua lähteä arvailemaan, mikä ja kuka tuon tiukan umpisolmun sai aukeamaan. Mietin vain, tekivätkö Stoltenberg (Nato), Suomen ja Ruotsin valtuuskunnat sekä Turkin presidentti mahdottomasta mahdollisen ilman Joe Bidenin toimimista takapiruna.  

En kaikesta huolimatta hevillä luovu siitä ajatuksesta, että Turkin sulttaani on ollut Vladimir Putinin etäispääte. Muistelen, miten Putin, Lavrov ja Peskov antoivat suoraan ymmärtää, että piru tai vielä pahempikin nokkii meidät, jos Suomi jättää Nato-jäsenhakemuksensa.
Kun se sitten jätettiin Kremlistä todettiin, että eihän mikään muutu, koska Suomi on jo niin lännettynyt. Mutta välittömästi sen jälkeen alkoi Erdoğanin räksytys ja kiristys. Tein sen johtopäätöksen, että Venäjän johtotroikka katsoi parhaaksi antaa Erdoğanin käydä ainakin viivytystaistelua Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä vastaan. Venäjällähän oli – ja on vieläkin - ”erityisoperaationsa”, jota se on hoitanut kädet ukrainalaisten siviilien verestä punaisina.

Madridissa on nyt tehty Suomen poliittista historiaa. Tällä hetkellä itselleni on vielä epäselvää, mitä Suomi on luvannut Turkille. Ainakin omilleen Erdoğan on kertonut, että Turkki sai kaiken haluamansa. Vaikka Turkin presidentti on puheissaan yhtä luotettava kuin Venäjän johto, jotain Turkin tavoittelemaa on täytynyt kirjata. Oma presidentimme oli eilen paljon varovaisempi ja painotti, että Suomi ei muuta lainsäädäntöään eikä luovuta Turkin haluamia kurdeja.

Ei tullut meidän hankkeestamme mitään riemumarssia Natoon, eikä helppoa tule olemaan jatkossakaan, vaikka kaikkien Nato-maiden parlamentit sinetöisivätkin meidän ja Ruotsin jäsenyydet. Vaikea uskoa, että Turkin parlamentti venkoilisi. Olen ymmärtänyt, että turkkilaisen mallin mukaan parlamentti on presidentin peukalon alla. Pääministerin viran presidentti on lakkauttanut jo ajat sitten.
__________________________
P.S. Ei tänne hevillä pääse, sanoi Pietari taivaanportilla rockarille.21.6.2022 Willen sauna

Kokoomus sekä sen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat teflonista, mikä tarkoittaa, että mikään lika ei tartu. Saattaisi tarttuakin, mikäli meidän itseään poliittisesti riippumattomaksi kutsuva mediamme todella hoitaisi sille kuuluvan tehtävänsä.

Siksi lensin kuvainnollisesti perseelleni, kun Helsingin Sanomat julkaisi viime sunnuntaina kahden aukeaman mittaisen jutun kansanedustaja Wille Rydmanin edesottamuksista itseään huomattavasti nuorempien naisten eli itse asiassa nuorten tyttöjen parissa. Hesarilla ei nimittäin ole tapana kertoa mistään, mikä saattaisi vahingoittaa kokoomusta.

Itse olin jutusta yllättynyt, mutta kokoomuksen johto – Petteri Orpo mukaan luettuna – oli siitä järkyttynyt. Järkytys ei johtunut siitä, että Rydmanin ”hommelit” olisivat tulleet kokoomuslaisille täytenä yllätyksenä, koska ne olivat olleet puolueen sisäpiirissä julkinen salaisuus. Niiden julkitulo oli kauhistus puolueelle, joka on halunnut profiloitua isänmaallisena sekä korkean moraalisena puolueena. Tämän päivän tieto on, että Wille Rydman on eronnut kokoomuksen eduskuntaryhmästä sekä Helsingin kaupungin valtuustoryhmän jäsenyydestä toistaiseksi. Kun Rydman kertoo itse eroavansa, sillä on oma symboliarvonsa. Mitä se sitten tarkoittaakaan?

Ensimmäinen vaihtoehto on se, että Rydman palaa kokoomusryhmiin, kun julkisuuteen on saatu uusi varmistus, että Rydmania kohtaan ei voi nostaa mitään syytettä tuomioistuimessa. Hesarin mukaan tämä on selvää jo nyt, mutta kokoomus haluaa lisää uutista asiasta lieventääkseen Rydmanin puolueelle jo aiheuttamaa mainehaittaa. Tämä olisi kuin se hyvin muistamani soinilsainen harjaus, joka ei koskaan tarkoittanut yhtään mitään.

Toinen mahdollisuus on, että kokoomus todellakin kokee Rydmanin rasitteeksi itselleen ja heittää hänet susille. Itselleni on tullut jo aiemmin se kuva, että Rydmanin sisällä asuu ehta persu, mikä on tullut ilmi hänen toiminnastaan perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Iloitseeko siitä edes hänen isoisänsä Kari?

Mitä tämä episodi sitten vaikuttaa kokoomuksen gallupkannatukseen? No ei tietenkään mitään, ei ainakaan sitä laskevasti. Meillä noin 15-18 prosenttia kansalaisista äänestää jokaisessa vaalissa vuorenvarmasti kokoomusta. Sen päälle tulee lähestulkoon aina ajankohtaisista olosuhteista johtuen ansioton arvonlisä johtuen jostakin: esimerkiksi maailmantaloudesta tai Putinin sodasta. Juuri nyt tuo arvoton lisä on noin yhdeksän prosenttiyksikköä. Petteri Orpo ei ole kuitenkaan ole julkisesti halunnut kiittää naapurin presidenttiä puolueen saamasta buustista.
____________________________________________
P.S. Willensauna suunniteltiin alusta alkaen kokeilevalle, uudelle teatteri-ilmaisulle. Se on ollut myös ihanteellinen lastenteatterin näyttämö. Willensaunaan mahtuu 154 katsojaa.


15.6.2022 Pitääkö olla huolissaan?

Mitä eroa on vaimolla ja koiralla? Koiraa ei voi kusettaa puhelimessa. Mitä yhteistä sitten on koiran isännällä ja Recep Tayyip Erdoganilla? Molemmat pysyvät kusettamaan puhelimessa; mies vaimoaan ja Turkin presidentti suomalaista kollegaansa.

Kuinka väärässä persu Halla-aho olikaan kaksi kuukautta sitten, kun hän väitti julkisesti, että Turkki ei voisi estää Suomen pääsyä Nato-perheeseen. Jo nyt olemme saaneet todeta, että Turkin diktaattori harrastaa kauppaa politiikassa kuten maanmiehensä Istanbulin basaarissa. Tänään ei vielä kukaan voi tietää, päättyykö Erdoganin neliraajajarrutus vuoden päästä pidettävien vaalien jälkeen. Tämä huolestuttaa.

Halla-aho on sanonut, että puolueella pitää olla omat suunnitelmansa, koska muuten siitä tulee osa muiden suunnitelmia. Tätä periaatetta persut ovat noudattaneet lähtemällä kulkemaan sellaisia poliittisia polkuja, joilla ei ole juurikaan muita kulkijoita.
Yksi suuri vaalivoitto tuli sloganilla missä EU, siellä ongelma. Sitä kuorrutettiin hokemalla mantraa markka takaisin. Koska persut ovat tyypiltään päiväperhosia, heidän juttunsa elävät vain hetken menettäen sitten uutuudenviehätyksenä. Nyt euro kelpaa, eikä unionikaan ole enää mikään helvetin esikartano. Populismi ei valitettavasti ole mitään katoavaa kansanperinnettä. Huolestuttavaa.

Nyt puolue on jo pitkään ratsastanut Suomi ensin-teemalla. Peruspilareina ovat poliisi ja puolustuslaitos, koska vuosikymmenten ajan gallupit ovat toitottaneet, että siinä on kaksi instituutiota, joihin suomalaiset luottavat. Eikä yksi Aarnio luottamusta horjuta.
Kirkko eli uskonto oli vielä soinilaisuuden aikaan kolmas jalka, mutta nyt puolueessa on havaittu, että ne eivät ole pop tai in. Kansa eroaa kirkosta, vaikka juhliikin joulua ja pääsiäistä ylensyömällä. Kuinkahan  moni tapauskovaisista tietää, miksi helatorstaina ei tarvitse raahautua sorvin ääreen? Selvyyden vuoksi kerron, että en ole edes tapauskovainen.

Puolueiden kannatusmittauksissa kokoomus on koko Putinin sodan ajan takonut hyvää tulosta. Jos nykyiset kannatuslukemat toteutuisivat ensi keväänä, ainakin minä huolestuisin. Saattaisi nimittäin käydä niin, että Orpo tulisi koputtelemaan demariovea, vaikka hän nyt lyttääkin SDP:n. Ylimielisyys on yhtä kiinni Orpossa kuin valkoiset raidat seeprassa. Parempi SDP:lle olisi jäädä oppositioon kuin mennä panttivangiksi veroalea havittelemaan kokoomusjohtoiseen hallitukseen. Siinä olisi sekin hyvä puoli, että kansa saisi sitten, mitä äänestämällä oli tilannut.

Kun perussuomalaiset vuonna 2017 hajosi, Orpo selitti meille naama peruslukemilla, että kokoomus ei voi olla samassa hallituksessa halla-aholaisten kanssa. Syynä oli, että Orpon mielestä puolueiden arvomaailmat olivat aivan liian kaukana toisistaan. Halla-aholaisten linja ei ole muuttunut piiruakaan, ja Purra taapertaa samaa jotosta. Kun nyt Orpolle persut tuntuvat kelpaavan, on pakko tehdä se päätelmä, että kokoomus on luopunut joistakin perusarvoistaan ja kallistunut populistipuoleen suuntaan. Ketä tämä sitten huolestuttaa?

Halla-aho julisti eilen, että Suomen ei pidä jäädä odottelemaan Ruotsia, mikäli Naton ovi aukeaisi meille, mutta pysyisi kiinni Ruotsille. Tämä ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtajan kannanotto on ristiriidassa tasavallan presidentin näkemyksen kanssa. Erimielisyyttähän Halla-aho hakekin, koska hän tietää, että persuäänestäjien käsitys Ruotsista on negatiivien. On paljon niitä, jotka näkevät ruotsalaisissa vain homoja, lesboja ja muita ”poikkeavia”.
__________________________________________
P.S. Kesä ei ole alkanut vieläkään, saatanan hallitus!


2.6.2022 Muuttuvat laulut vuosien mennen

Kaavoituksessa puhutaan maan ansiottomasta arvonnoususta. Suomen sisäpolitiikassa kokoomus on saanut varsinkin viime aikoina nauttia täysin siemauksin kasvavasta gallupsuosiostaan, joka on ollut täysin ansaitsematonta arvonnousua.

Mielipidetiedustelun mukaan lähes 26 prosenttia äänestäisi kokoomusta, mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. No onneksi ei pidetä. Voi vain toivoa, että kokoomuksen kannatuksen huippu on nyt ja laskee ainakin jonkin verran vaalien lähetessä. Toisaalta on melkoisen yhdentekevää, onko kokoomuksen vaalikannatus 26 vai 23 prosenttia, kun se nyt joka tapauksessa näyttää kulkevan vaalivoittoon. Ja sehän ei tule Petteri Orpon ansiosta vaan hänestä huolimatta.

Kokoomuksen suosiota selitetään sillä, että se on jo 16 vuoden ajan ollut Nato-jäsenyyden kannalla. Kyllä on ollut, mutta kysymys on ollut kirjauksesta puolueohjelmassa. Mitään konkreettisia esityksiä kokoomus ei ole tehnyt edes pääministeripuolueena. Oppositiossa se väheksyi Nato-optiota ”turvatakuuna”, vaikka se täytti tehtävänsä 24. helmikuuta asti. Kokoomus on siis syvässä kiitollisuudenvelassa Putinille saamastaan arvottomasta arvonnoususta.

Sanomalehtien omistus Suomessa on keskittynyt harvojen käsiin. Se on oleellisesti vähentänyt median moniarvoisuutta, ja valtaa pitää poliittinen yksisilmäisyys, jota kutsun porvarilliseksi hegemoniaksi. Ilmiö muistuttaa koronavirusta siinä mielessä, että se tarttuu helposti ja leviää sen vuoksi nopeasti. Sitä ei voi taltuttaa, vaan se pyörii nyt ja jatkossakin keskuudessamme. Jotkut saavat tartunnan niin lievänä, että eivät edes tiedä altistuneensa hegemonialle.

Hymyssä suin luin Hesarin pääkirjoituksesta muutama päivä sitten, että on vaikea sanoa, mikä Marinin hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikan tuloksista johtuu hallituksesta. Sen HS osaa sanoa, että osa on edellisen hallituksen ansiota ja osa taas johtuu suhdanteista. Toisin sanoen lehti on sitä mieltä, että Sipilän hallituksen aikana kaikki yhteydet maailmantalouteen olivat poikki. SSS-hallitus ikään kuin vakuumissa nosti esimerkiksi työllisyysastetta. Tosin on hyvä muistaa, että työllisyysaste on nyt korkeampi kuin Sipilän pudottaessa hanskansa keväällä 2019.

Salon tarkastuslautakunnan kokoomuslainen puheenjohtaja kertoi tänään Salon Seudun Sanomissa, että kaupungin organisaatiossa on aivan liian vähän väkeä. Jokaisen kuntavaalin edellä Salon kokoomus on nillittänyt, että kaupungilla on aivan liian paljon henkilöstöä. Samassa kuorossa ovat laulaneet perussuomalaiset. Mitenkä tarkastuslautakunnan puheenjohtajan lausumat istuvat porvarilliseen ajatusmaailmaan? Totta kai se, mitä hän kertoi, oli lautakunnan kanta, mutta takavuosina kokkari-pj olisi korostanut, että tämä on lautakunnan mielipide, kokoomus haluaisi paikata puutteita ostamalla palveluja yksityiseltä sektorilta.
____________________________________
P.S. ”Konservatiivinen hoito ei auttanut, tila pahentunut, ilme surullinen.” (Mervi Mattila: Parantunut hoidosta huolimatta)

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Jutta Urpilainen: Historia ei loppunutkaan 1990-lukuun – kauppa ei tuonut Kiinaan arvojamme eikä Venäjälle markkinataloutta

Yhdysvaltalainen filosofi Francis Fukuyama arvioi 1990-luvun alussa, että historia on loppunut demokratian ja kauppasuhteiden voittoon. Pieleen meni,...

Lue lisää »

Alueterveisiä: Hyvinvointialueet on perustettu asukkaita varten

Tämänkertainen otsikko on itsestään selvä, voi joku sanoa, mutta onko se kuitenkaan niin selvä meille jokaiselle? Kun seuraa valtakunnallista ja...

Lue lisää »