web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Huhtikuu 2021

29.4.2021 Suutari ja pommeja

Olemme tottuneet siihen, että moneen eurooppalaiseenkin maahan verrattuna Suomen sisäpolitiikka on harmaata kuin diakonissan arki. Ja siihen, että meillä poliittinen teatteri usein on pinnallista hupia.  

Keskustan tuottama produktio koettiin sitten draamana, ja se sai palstatilaa. Annika Saarikolta on kuitenkin syytä kysyä, mitä keskusta hyötyi. Ulkopuolisen näkökulmasta positiivisia pointteja on vaikea havaita negatiivisten joukosta. Antti Kurvisen mukaan keskusta halusi kirkastaa syvintään ja osoittaa, että se ei ole vasemmiston ja vihreiden apupyörä. Opposition ivallisuus oli siis mennyt pahasti keskustalaisten ihon alle.

Keskusta on tottunut siihen, että se on pääministeripuolue. Riihikriisin tavoitteena oli horjuttaa Sanna Marinin asemaa, mutta kepulle kävi köpelösti jo toisen kerran vajaan kahden vuoden sisään. Saarikko oli seitsemän päivää kuin uhmaikäinen, joka mankuu tikkaria. Pääministeri suhtautui stoalaisella tyyneydellä ja kärsivällisyydellä Saarikon kiukutteluun. Keskusta oli ajatellut, että ”kriisin” tolkuton venyttäminen saisi pääministerin ainakin horjumaan, mutta joutui pettymään pahasti. Saarikko maalasi itsensä ja puolueensa nurkkaan.

Sanna Marin teki sen, mitä hyvältä pääministeriltä edellytetään: piti hallituksensa kasassa eikä antanut kiristäjille periksi vaan syötti oman alkuperäisen esityksensä Saarikolle. Niinpä keskustan poliittinen pommi jäi suutariksi, ja Sanna Marin jatkaa entistä vahvempana.
Tämä oli jo toinen merkittävä pistevoitto: ensimmäinen tuli kamppailusta tasavallan presidentin kanssa. Veikkaanpa, että pääkaupunkimedian pääkirjoituksissa ja kolumneissa tullaan silti tai siksi todistelemaan, että ilman Niinistön tukea Marin olisi nyt entinen pääministeri.

Pommina sen sijaan on pidettävä perustuslakivaliokunnan päätöstä, jonka mukaan elvytyspaketti onkin hyväksyttävä määräenemmistöllä, vaikka vain yksi asiantuntija myötäili enemmistön jyrkkää kantaa.
Tällä vaalikaudella valiokunta on politisoitunut, mikä on järkyttävää. Syynä ovat perussuomalaiset, jolla on otsaa politikoida jopa perustuslakivaliokunnassa. Persupelko on keskustassa ja kokoomuksessa niin suuri, että ne katsoivat omalle politiikalle olevan eduksi hypätä Halla-ahon ohjastamaan vankkuriin. Kauhistus!

Toinen pommi oli se, että kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti nopeasti, että se tulee äänestämään tyhjää. Nopeasti siksi, että ”hallituskriisin” ollessa otsikoissa ryhmän nolo päätös jäisi hieman vähemmälle huomiolle. Kokoomuksessa ajateltiin lisäksi, että tällä tavoin voisi näppärästi kyykyttää hallitusta ja samalla estää persuja saamasta kaikkea nannaa paketin vastustamisesta. Arvelen kuitenkin, että Orpon kokoomus haukkasi kakkaa.

Puolue pyllisti sille ryhmälle, johon kokoomus Euroopan unionissa kuuluu. Äänestämällä tyhjää puolue saattaa aiheuttaa paketin kaatumisen, mikä olisi katastrofi EU-myönteisyyttään aina vahvasti korostaneelle kokoomukselle. Jo nyt monet eduskunnan ulkopuoliset nimekkäät kokoomuslaiset ovat olleet pöyristyneitä. Tällä päätöksellä kokoomus varmisti suosionsa laskun, ja Petteri Orpo voi valmistautua jättämään paikkansa viimeistään seuraavassa puoluekokouksessa.

Nyt sekoomuksena esiintyvä kokoomus voisi käyttää porvarijärkeä – jos sitä on – ja muuttaa päätöstään. Sen tulisi ainakin suosittaa ryhmää äänestään paketin puolesta kolmesta syystä: Ensinnäkin siksi, että ryhmä ei ollut tyhjän äänestämisestä yksimielinen. Toiseksi siksi, että jo nyt muutamat kansanedustajat ovat ilmoittaneet rikkovansa päätöstä ja äänestävänsä tyhjän sijasta vastaan. Ja kolmanneksi siksi, että paketin kaatuminen vahingoittaisi enemmän Suomen asemaa unionissa kuin Marinin hallitusta. Tämä hyvä neuvo on kaiken lisäksi ilmainen.
___________________________________
P.S. Kepu ei tykkää, että sitä kutsutaan agraaripuolueeksi. Silti se on sitonut itsensä kiinni turpeeseen.


27.4.2021 Kepu iltalypsyllä vaalien alla

Pääkaupunkimedia on kieli pitkällä jo viikon odottanut hallituksen kaatumista ja ottanut irti kaiken vahingonilon pitkittyneestä kehysriihestä, josta kepu on kehittänyt kriisin. Kulmunin vaihtuminen Saarikkoon ei sitten muuttanut puoluetta tippaakaan, vaikka sinisilmäisenä niin halusin uskoa.

Annika Saarikko on nostanut olematonta häntäänsä väittämällä, että keskusta on ainoa hallituspuolue, joka kantaa huolta valtiontaloudesta. Tuota väitettä ei niele mikään puolue sen enempää hallituksessa kuin oppositiossakaan. Saarikko elää kepun kuplassa, joka pian poksahtaa. Yksi asia on varmaa hallitus ei tule kaatumaan 300 miljoonan käppiin, vaikka Saarikko onkin tehnyt periaatekysymyksen siitä, että vuoden 2023 kehys ylittyisi noin 0,5 prosentilla. Hui hai!

Mutta mennäänpä juurisyihin. Juha Sipilästä tuli keskustalaisten silmissä Messias vuonna 2015. Yhtä hurmaantuneita kuin konservatiivit olivat keskustan liberaalitkin. Mahalasku eduskuntavaaleissa 2019 Sipilän johdolla vei keskustan kärsimysten tielle.
Keskusta kiitti Antti Rinnettä hallituskutsusta, vaikka puolueen oikea siipi nyrpistikin nenäänsä. Se saattoi johtua enemmän vihreistä kuin demareista ja vassareista. Keskusta oli täpinöissään, ja Antti Kurvinen leuhki, että keskustalla oli kymmenen tavoitetta hallitusneuvotteluissa, yksitoista toteutui. Keskusta kärsii gallupangstista eli tuskasta ja pettymyksestä, jonka alhaiset lukemat mielipidemittauksissa edelleenkin kuukausittain tuottavat.

Puolue yritti hakea ryhtiä pakottamalla Antti Rinteen jättämään pääministerin tehtävät. Se osoittautui mokaksi, koska paikan ottanut Sanna Marin nosti SDP:n kannatuksen aivan uudelle tasolle. Kun Marinin varjoon jäänyt Katri Kulmuni vaihtui Annika Saarikkoon, monet politiikkaa seuraavat uskoivat keskustan jonkin verran elpyvän. Mutta eipä niin käynytkään, vaan via dolorosa jatkui ja jatkuu.
Myös virhearviot jatkuivat. Annika Saarikosta ei tullut valtiovarainministeriä vaan paikalle haluttiin mies. Normikäytäntöhän on ollut, että kakkospuolueen puheenjohtaja ottaa valtiovarainministerin salkun. Nyt Saarikko palaveeraa puoluejohtajien viisikossa, jonne valtiovarainministerillä ei ole asiaa.

Jääkiekossa puhutaan hermokontrollista, jolla tarkoitetaan sitä, että pelaajan pitää keskittyä omaan tekemiseensä; hänen ei tule kuumentua vastustajan tökkimisistä eikä turhautua omista ohilaukauksistaan. Nyt näyttää siltä, että Saarikon ja ilmeisesti koko puolueen hermokontrolli on pettänyt. Se johtuu sekä omista epäonnistumisista että opposition nokkimisista.
Jussi Halla-aho on uhonnut puolueensa vievän keskustan valta-aseman metsä-Suomessa. Petteri Orpo puolestaan on käyttäytynyt kuin koulukiusaaja ja nimitellyt keskustaa vihervasemmiston apupuolueeksi. Tällaista siis politiikan hiekkalaatikolla.
Jos keskusta lähtee, se tulee pysymään kärsimysten tiellä. Ensin tulee turpiin kuntavaaleissa ja sitten ennenaikaisissa eduskuntavaaleissa. Eikä pitkään aikaan ole mahdollisuutta iltalypsyyn.
_________________________________
P.S. Sipilä teki poliittisen itsarin viisi viikkoa ennen vaaleja, se toi vaalitappion. Eikö se opettanut mitään?


24.4.2021 Ennen oli paremmin

Tasavallan presidentillä ei enää aikoihin ole ollut oikeutta hajottaa eduskuntaa, määrätä uusia eduskuntavaaleja eikä valita pääministeriä. Siitä huolimatta yhdenkään tällä vuosituhannella nimitetyn hallituksen pääministeri ei ole toiminut virassaan täyttä aikaa. Viimeisten viiden vaalikauden aikana ehtinyt olla jo kahdeksan eri pääministeriä Anneli Jäätteenmäestä Sanna Mariniin. Syiden kertominen jääköön valtiotieteen tutkijoille.

Paavo Lipponen on siis poliittinen dinosaurus, sillä hän toimi pääministeriä yhtäjaksoisesti kahdeksan vuotta eli kaksi vaalikautta. Juha Sipilän kausi jäi myös vajaaksi, koska hän jatkoi eropyynnön jälkeen toimitusministeriöstön johdossa vallattomana pääministerinä. Sipilän hallitus erosi viisi viikkoa ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja. Se olisi hyvin voinut istua loppuun asti mutta päätyi kuitenkin Sipilän tahdosta poliittiseen harakiriin. Sen jälkimainingeissa keskusta keikkuu vieläkin. Oppositio pyrkii antamaan lisää vauhtia keinuntaan ja toivoo sen johtavan kellahdukseen.
Paasikiveen hakattuna meillä on politiikassa mottona, että kaiken viisauden alkuna on tosiasioiden tunnustaminen. Eikö siksi pitäisi myöntää, että vastakkainasettelun aika Suomessa ei suinkaan ole ohi, vaikka väite onkin ollut avittamassa voittoon jopa yhdessä presidentinvaalissa?

Sipilän hallituksen sote-uudistuksen tavoitteena oli silloisen opposition mielestä tehdä ”porvarillinen vallankumous” yksityissektoria suosimalla. Yritys kaatui kalkkiviivoilla, mistä myöhemmin lankesi osamaksu silloiselle oppositiojohtajalle ja Sipilän seuraajalle Antti Rinteelle: keskusta savusti hänet pääministerin paikalta mutta teki samalla tietämättään palveluksen demareille.
Nyt ainakin toiseksi suurin oppositiopuolue on sitä mieltä, että Marinin hallituksen tulisi peruuttaa sote-uudistuksensa, koska siinä Sipilän hallituksen viritelmään verrattuna yksityisille terveydenhoitoyrityksille on jäämässä mopen osa.

Kun SDP oli oppositiossa 2015-19, se kritisoi keskustan ja kokoomuksen tekemää diiliä maakuntahallinnosta ja kutsui sitä himmeliksi. Kun Antti Rinne hallituksen muodostajana kaksi vuotta sitten siirsi kokoomuksen oppositioon, puolue alkoi kritisoida nykyhallituksen maakuntahallintoa himmelinä.
Tämä himmeli ei siis ole mikään esimerkki kahden puolueen ideologisesta yhteentörmäyksestä, vaan se kertoo keskustan sinnikkyydestä päästä himoittuun tavoitteeseen. Hallitusyhteistyössä pätee sama sääntö kuin parisuhteessa: jos haluaa saada, on pakko antaa.

Oppositiopuolueista kokoomus on EK:n ja muiden tukijoidensa kanssa vaatinut hallitukselta työllisyysasteen nostamista keinoina työttömyysturvan porrastaminen ja paikallinen sopiminen. ”Laiskojen työttömien” muuttaminen tuottavaksi työvoimaksi vaatisi kepin lisäksi ainakin sitä, että heille todella olisi tarjolla töitä. Paikallinen sopiminen puolestaan edellyttää, että osapuolet sopimuspöydässä olisivat tasavertaisia, yksittäinen työntekijä ei sellainen ole. Ennen tällaiset asiat ratkaistiin TUPO:ssa, nykyään työnantajat eivät halua tehdä edes keskitettyjä ratkaisuja. Kyllä ennen oli paremmin.
_____________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa

22.4.2021 Palaute toimittaja Paavo Rautiolle

Luin kolumnisi päivän Helsingin Sanomista, eikä aamukahvini mennyt väärään kurkkuun yksinkertaisesti siksi, että mikään politiikkaa koskeva kirjoitus HS:ssa ei enää yllätä. Lehti on puolueensa valinnut. Olen oppinut, että piilovaikuttaminen on karkean propagandan hienostuneempi muoto. Indoktrinaation käytöstä tässä kirjoituksessa sinua ei voi syyttää.
Se, että ”riippumattoman” lehden kolumnisti lähtee antamaan tulkintaohjeita lukijoille siitä, miten hallituksen lausuntoja tulisi tulkita, saattaisi kuulostaa hyvältä idealta, ellei matoa olisi pujotettu niin huolimattomasti koukkuun.

Huitaisuiksi jäivät väitteesi, että pandemiaohjeita on annettu ”ristiin rastiin”, ja että lakiesityksissä on ollut ”sutta ja sekundaa”. Oletko laskenut, kuinka monta sataa hallituksen lakiesitystä eduskunta on nurisematta hyväksynyt? Mikä on suden ja mikä sekundan osuus?
Pandemiaa hoitamassa on monta tahoa ja lausuntojen antajia vielä enemmän. Esimerkiksi HUS:n nimissä toisistaan poikkeavia kommentoijia on ollut varmaan pirun tusina. Voiko olla niin, että olet laittanut hallituksen piikkiin ”kaiken maailman dosenttien” lausuntoja?

Mielenkiintoinen on myös väitteesi, että hallitus olisi osittain epäonnistunut epidemian hillinnässä. Ole hyvä ja kerro, mikä maa Euroopan unionissa on onnistunut Suomea paremmin, kun muuttujina ovat tartuntojen, (teho)hoidossa olevien ja kuolleiden määrät.
HS kertoi tänään, että vain Portugalissa ilmaantuvuusluku on alempi kuin meillä. Mielestäsi hillinnästä onnistumisen osiot ovat kansalaisten ansiota ja epäonnistumiset hallituksen syytä. Sää muuten kylmenee ainakin viikoksi, saatanan hallitus!

Kokoomus, EK ja pääkaupunkiseudun media (HS, IL ja IS) kärsivät samasta angstista: kokoomus on jätetty oppositioon. Teidän ”mafianne” aloitti hallituksen kaatamiseen heti, kun se oli nimitetty. Teidän tienne oli selvä. Viimeisimpänä joukkoonne on liittynyt Stora Enso, joka ajoitti ilmoituksensa tehtaan lakkauttamisesta juuri kehysriihen alle. Mitä arvelet, olisiko paikallinen sopiminen ja työttömyysturvan heikentäminen pitänyt tehtaan elossa tilanteessa, jossa paperin käytön ja kysynnän romahdus on kestänyt jo vuosia?  Voitot on yksityistetty mutta tappiot sosialisoidaan, eikvaa?

Parempaa jatkoa toivottaen

Antero Leppänen
SALO


18.4.2021 Oppositio li(i)hottaa?

Helsingin Sanomissa on useamman kerran puitu sitä, miten Tuomas Pöysti on valvonut hallituksen tekemien esitysten lainmukaisuutta. Tänään HS julkaisi kahden oppositiojohtajan vastaukset lehden kysymykseen: pitäisikö oikeuskanslerin erota.

Pöysti nousi jälleen HS:n uutisiin, kun lehti kertoi oikeuskanslerin osallistuneen liikkumisrajoituksia koskeneen lakiesityksen pykälien laatimiseen ja neuvoneen hallitusta esityksen viestimisestä julkisuudessa. Hesarin uutinen perustui myös oikeuskanslerinviraston nettisivuilla julkaistuihin meileihin. Helsingin Sanomia ei suinkaan kiinnostanut, pitäisikö Pöystin erota. Linjansa mukaisesti se halusi tarjota oppositiolle mahdollisuuden oman hallituksen mollaamiseen ja  oman propagandansa levittämiseen. Miehet kiittivät saamastaan tilaisuudesta ja antoivat palaa.

Koko kysymys oli aivan turha. Halla-aho ja Orpo olisivat varmasti oma-aloitteisesti tulleet julkisuuteen ja vaatineet Pöystin eroa, jos heidän mielestään oikeuskanslerin tulisi jättää tehtävänsä. Lisäksi sekä HS että oppositiomiehet tietävät, että Pöystin eroamiselle ei ole riittäviä syitä.
Ero saattaisi aktualisoitua, jos alkaisi näyttää siltä, että häntä uhkaisi valtakunnanoikeus. Mitään sellaista ei nyt ole näköpiirissä. Oppositionjohtajien egot ovat turvoksissa, mutta eivät ne heidän hartioitaan levennä.

Halla-ahon mopo lähti keulimaan pahiten. ”Pyritään uhraamaan vaikka oikeuskansleri, vaikka hallitus yksin on vastuussa lainvalmistelusta”, Halla-aho sanoi. Sen lisäksi hän epäili, että näitä viestejä vuodetaan Marinin kabinetista, ja vieritetään vastuu lainvalmistelusta ja sen laadusta jollekin muulle kuin hallitukselle. Halla-ahon epäily on käytännössä väite, ja väitteenä hän haluaa sen luettavan. Marin on siis laitattanut viestit oikeuskanslerin sivustolle! No, syyttihän Trumpin Bideniä vaalivilpistä.  

Persujohtaja ei lähde vaatimaan Pöystin eroa, koska hänen mielestään sellainen vaade kääntyy helposti itseään vastaan. Kai hän tarkoittaa tuolla, ettei hänellä ole tarpeeksi munaa. Orpo puolestaan ei halua ottaa kantaa oikeuskanslerin toimintaan "lehdille vuodettujen tietojen perusteella". Voi hyvänen aika, eikö Petteri Orpo olekaan jaksanut lukea Pöystin 52-kohtaista pääsiäissanomaa ja hänen virallisilla sivuillaan olevia sähköpostiviestejä. Niitäkö Orpo kutsuu vuodoiksi? Muiltakin osin hän vaikuttaa sekavalta kuin se orpo piru Kalajoen markkinoilla.
______________________________________
P.S. Oppositio taitaa lihottaa persuja ja laihduttaa sen sivistysjaostoa.


12.4.2021 Koronako kuntavaalien valttikortti?

Nyt jo uskaltanee veikata, että kuntavaalit pidetään tasan kahden kuukauden päästä. Puoluejohtajista kolme tavoittelee valtakunnallisen vaalivoittajan titteliä. Kahden oppositiojohtajan täytyy tietenkin uhota ärhäkkäästi, kun taas pääministeri voi esiintyä huomattavasti rauhallisemmin.

Koronavirus on kurittanut koko maailmaa jo toista vuotta. Jos olisi täysin ulkopuolinen ja eläisi pelkästään opposition propagandan varassa, saisi sellaisen kuvan, että koronan vastaisessa taistelussa hallitus on tehnyt Suomesta surkean luuserin. Kokoomus ja perussuomalaiset käyvät vaalikamppailua koronalla, koska pitävät sitä valttikorttinaan. Saa nähdä, muuttuuko strategia, kun valoa nyt on tullut tunneliin.

En muista kuulleeni oppositiojohtajien suista sitä koronaa koskevaa dataa, joka osoittaa, että kaikilla mittareilla tarkasteltuna Suomessa virusta vastaan on taisteltu tehokkaimmin koko EU:n alueella; eikä tämä ole propagandaa. Mittarit kertovat ilmaantuvuusluvusta ja väestöön suhteutetuista tartuntojen, kuolleiden ja (teho)hoidossa olevien määristä sekä rokotusten edistymisestä. Opposition epäonneksi faktat eivät lainkaan tue levitettävää propagandaa.  

Ville Tavio on moneen otteeseen valittanut, että hallitus ei ota oppositiota mukaan valmisteluun. En tiedä, millä tasolla hallituksen ja persujen välinen dialogi on. Sen tiedän, että välikysymykset eivät ainakaan edistä vuoropuhelua. Oppositiolla murheet ovat pieniä ja hallituksella suuria. Koirien haukunta ei kuitenkaan pysäytä karavaania. Tervessi Turkkuse!

Kun Jussi Halla-aholta on television ajankohtaisohjelmissa kysytty, miten hän ohjeistaisi hallitusta, Halla-aho on kieltäytynyt vastaamasta, koska oppositiolla ei ole tarpeeksi tietoa. Siinä hän voi olla oikeassa, mutta tiedon puute ei ole estänyt julistamasta, mitä on tehty väärin tai jätetty tekemättä. Tuota ei voi kutsua edes jälkiviisaudeksi, kenties sitten jälkeisiksi.*

Petteri Orpon johdolla kokoomuksen kannatus on pitkään ollut ennätyksellisen alhaalla. YLE:n huhtikuun gallup antoi toivoa puolueelle, mutta kyselyssä, jossa tiedusteltiin puheenjohtajien onnistumista tehtävissään, Orpo sai kylmää vettä niskaansa. Ilta-Sanomille se oli niin suuri pettymys, että se jätti Orpon saamat prosentit mainitsematta: Marin sai 25 prosenttia, Halla-aho 15, Andersson kahdeksan ja Sari Essayah viisi. ”Loput puoluejohtajat saivat kolme tai neljä prosenttia äänistä.” (IS 6.4.)

Kokoomuksen nokkamiehen puheet ovat sellaista mutkamäkeä, että hän ilmeisesti aina aamupuuron syötyään arpomalla valitsee päivän linjan: onko hallitus toiminut a) liian hitaasti vai b) liian hätäisesti. Aivan hiljakkoin hän esimerkiksi vaati hallitukselta exit-suunnitelmaa rajoitusten purkamisesta. Kun hallitus kertoi kuukausitasolla aikeistaan, Orpo kiirehti varoittamaan, että Suomea ei saa avata liian nopeasti.

Petteri Orpo on hirttänyt itsensä maskipakkoon ja koronapassiin. Niitä hän vaatii – ja saa vaatiakin – kesään saakka. Eikö avustajien kuitenkin kannattaisi kertoa hänelle, että maskipakko nyt vaan on menneen talven lumia, koska suosituksia noudatetaan. Orpomainen koronapassi taas ei luultavasti läpäisisi perustuslakivaliokuntaa, ellei se sitten muuta linjaansa.

*Synnytyksen jälkeen, jälkeisvaiheessa, äidistä poistuvat sikiökalvot ja istukka.
_____________________________________________
P.S. Vinkki oppositiolle: Australiassa, Kiinassa ja Pohjois-Koreassa tartuntoja 0. Ja Venäjän ilmaantuvuusluku on 82,4, meillä 109,2.


9.4.2021 Pöystin ja Orpon pointeista

Pääsiäisen alla hallituksen kaavailut liikkumisrajoituksista törmäsivät perustuslakivaliokuntaan kuin pienkone vuorenseinämään. Iltapäivälehtien toimittajat ja kolumnistit kilpailivat kiihkeästi siitä, kuka onnistuisi pahiten nuijimaan pääministeriä. Oikeuskanslerille ei veetuilla, mutta kyllä oikeusoppineet ihmettelivät Tuomas Pöystin asennetta ennakoivaan laillisuusvalvontaan.

Oikeuskansleri käytti pääsiäispyhät itsetutkiskeluun ja kirjoitti siitä 52 pointtia käsittävän tiedotteen, johon tutustuin hieman pintapuolista syvällisemmin. En halua nimetä tiedotetta puolustuspuheenvuoroksi, mutta kyllä noin pitkä esitys herättää kysymyksen laatijan motiivista.
Yksi vaihtoehto on, että Pöysti koki häneen kohdistuneen kritiikin kiusallisena. Toinen mahdollinen selitys on se, että hän on pedantti ja perfektionisti. Tai sitten hän halusi lopettaa kerralla asiasta käytävän keskustelun. Ilman pohjamutiin menevää tiedotetta media olisi vielä pitkään spekuloinut tapahtuman yksityiskohdilla.

Hallitusta ja erityisesti pääministeriä on ivattu siitä, että lakiesityksessä mentiin takapuoli edellä puuhun: kaikki liikkuminen oli lähtökohtaisesti kielletty ja sitten listattiin kiellon poikkeukset. Pöysti ei missään pointissa pitänyt tuota lähtökohtaa outona. Itse asiassa hän kirjoitti olleensa hämmästynyt esityksen ilkkumista mediassa.
Pointeista käy ilmi, että oikeuskansleri oli yhtä vakuuttunut kuin hallitus terveydenhuollon asiantuntijoiden lausunnoista, joissa ei pidetty mahdollisena saavuttaa muutamilla kohdennetuilla säännöksillä samaa tehoa kuin liikkumisrajoituksilla.

Oikeuskansleri oli pitkin matkaa esittänyt muutoksia ja korjauksia ja uskoi lakiesityksen voivan edetä eduskunnan käsittelyyn. Hän korosti sitä, että hallitus ei ollut menetellyt virheellisesti tai lainvastaisesti, vaikka valiokunnan tulkinta perustuslaista olikin eri kuin hänen ja hallituksen. Oikeuskansleri ei siis nukkunut valtioneuvoston istunnossa, eikä esitys päässyt vahingossa läpi.
”Kokonaisarviointini johtopäätös oli kuitenkin, että pyytämieni korjausten jälkeen esitys olisi voinut olla hyväksyttävissä, tarpeen mukaan eduskunnassa korjattuna. Oikeusministeriön valtiosääntöasiantuntijoiden käsitys oli sama ministeriön perustuslakivaliokunnalle 30.3.2021 antaman lausunnon perusteella.”

En ole sitä mieltä, että hallituksen lakiesitys oli fantastinen. En kuitenkaan ymmärtänyt, miksi oikeuskansleri nyt jälkikäteen kerrottuna lähti siitä, että eduskunta tulisi tekemään tarvittavat korjaukset. Miksi hän ei toiminut ennakoivasti.
Kaupunkilaisjärkeeni ei myöskään mahdu perustuslakivaliokunnan näkemys siitä, että olisi paikallaan lailla säätää henkilömääristä ihmisten kodeissa. Miten ihmeessä sellaisten sääntöjen valvonta onnistuisi? Kiertäisivätkö poliisipartiot koputtelemassa ihmisten ovilla selvittämässä tilanteita asunnoissa? Montako kotitaloutta korkeiden ilmaantuvuuslukujen alueilla on? Eikö koti ole kaikkein viimeisin paikka viranomaisen tulla nuuskimaan, vaikkakin tartunnat leviävätkin usein juuri perhepiirissä+

Petteri Orpo on hirttäytynyt maskipakon kaikkivoipaisuuteen, vaikka sen vaikutus viruksen torjunnassa tulisi olemaan olematon: Kansalaiset noudattavat maskisuositusta, eivätkä anoturtiaiset pakonkaan edessä taipuisi. Poliisiko soitettaisiin paikalle sakottamaan lakia rikkovaa?
Eilen Orpo piti telkkarissa mainospuhetta koronapassista. Hän yllyttää hallitusta tekemään asiasta lakiesityksen, jotta rokotetut pääsisivät juhlimaan festareille ja ravintoloihin ja kenties vielä muuallekin. Samalla rokottamattomat jäisivät porttien ulkopuolelle kuin ontuva Eriksson Rautavaaran laulussa. Olisihan se halpaa kansanhuvia, kun perustuslakivaliokunta pääsisi taas torppaamaan hallituksen epätasa-arvoistavan esityksen.
______________________
P.S. Orpon mielestä esitys ei suinkaan olisi syrjivä. Ilman tuota passia meillä kuulemma eletään kuin sosialismissa:kaikilla on yhtä kurjaa.


3.4.2021 Kanslerikiemuroita

Tuomas Pöysti työskenteli STM:n alivaltiosihteerinä ja oli silloisen sote-mullistuksen pääarkkitehti. Toukokuussa 2017 tasavallan presidentti nimitti Pöystin oikeuskansleriksi. Hänen edeltäjänsä Jaakko Jonkka oli siirtynyt eläkkeelle toukokuun alussa.

Kun Jaakko Jonkka oli jäämässä eläkkeelle, oikeusministeriössä valmisteltiin hänen seuraajansa valintaa. Huhtikuun puolivälissä ministeriöstä ilmoitettiin sähköpostitse virkaa hakeneille, että valtioneuvosto tulee ehdottamaan professori Veli-Pekka Viljasta uudeksi oikeuskansleriksi. Seuraavana päivänä lähti uusi meili, jossa kerrottiin, että asia on poistettu valtioneuvoston listalta.

Sipilä veti asian pois sen jälkeen, kun presidentti oli sanonut hänelle, että ei tule nimittämään Viljasta. Ilmeisesti TP oli myös kertonut, ketä hallituksen tulee hänelle ehdottaa. Julkisuuteen pelimies Niinistö tuli lakonisesti viestintäpäällikkönsä kautta: ”Presidentti odottaa hallituksen esitystä, eikä tiedä, mikä se tulee olemaan.”  Sipilä puolestaan kommentoi asian poistamista listalta sillä, että oikeusministeri tulee vaihtumaan. Tosin tuolloin ministerilisäyksestä ei vielä ollut päätöstä.

SSS-hallituksen työ- ja oikeusministerinä 5.5. asti toiminut Jari Lindström (ps) ei päässyt esittelemään Tuomas Pöystin valintaa oikeuskansleriksi. Sen teki Antti Häkkänen (kok), joka päästi tolkun Jartsan kahden salkun loukusta.
Kun asia poistettiin listalta, ja valmistelua jatkettiin oikeusministeriössä, päätösasiakirjoihin ei jäänyt mitään merkintää presidentin puuttumisesta hallituksen toimivaltaan: Hallituksella on juridinen oikeus tehdä ehdotus oikeuskansleriksi, vaikka presidentti ei päätöksessään olekaan sidottu hallituksen kantaan.

Presidentti nimitti Pöystin toukokuussa 2017, mutta hän astui virkaansa vasta vuoden 2018 alussa, koska soten vaatimat tehtävät eivät kuulemma sallineet aikaisempaa aloittamista. Pöysti siirtyi siis suoraan ilman karanteenia sote-johtajasta oikeuskanslerin virkaan. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää oli nimityksen alla sitä mieltä, että Pöysti on uudessa virassaan jäävi käsittelemään hallituksen esityksiä sotesta.

Jääviysolettaman lisäksi syntyi tilanne, että maassa ei yli puoleen vuoteen ollut oikeuskansleria. Niinistön torppaamaksi joutunut Veli-Pekka Viljanen oli perustuslakivaliokunnan ahkerasti käyttämä asiantuntija, joka sote-lausunnoissaan oli kritisoinut yksityisen sektorin roolia tasa-arvon näkökulmasta. Vaikka Niinistö ei itse sitä ole julkisesti sanonutkaan, Viljanen oli hänen mielestään esittänyt poliittisia näkemyksiä. Tuomas Pöystin vastakkainen näkemys perustui sitten kai pelkästään juridiikkaan. Tasa-arvoisessa Suomessakin jotkut ovat toisia tasa-arvoisempia.

Oikeuskanslerin asema Suomessa on keskeinen. Hän valvoo hallitusta ja myös presidenttiä, jolta hän on virkansa saanut. Oikeuskanslerille ei ymmärtääkseni voi huomautella. Moitteitakin voivat oikeusoppineet antaa vain median kautta. Virkarikoksesta häntä voidaan syyttää valtakunnanoikeudessa, mutta kynnys on varmaan vieläkin korkeampi kuin ministereiden kohdalla.

Vaikka sokea Reettakin näkee, että pääsiäisfarssin synnyttämisessä Tuomas Pöystillä oli aivan keskeinen rooli, hän ei joudu sen enempää poliittiseen kuin juridiseenkaan vastuuseen. Sudenkuopan kaivamista hallitukselle hän on harrastanut jo aiemminkin. Ansat ovat syntyneet siten, että hän on lyönyt laimin velvollisuutensa valvoa hallituksen päätösten lainmukaisuutta valtioneuvoston istunnoissa. Lieventäväksi asianhaaraksi ei voi esittää, että teot olisivat tuottamuksellisia.
_______________________________________
P.S. Meitä vaivaavat pandemia, perustuslain jäykkyys sekä oikeuskanslerin pätemättömyys.Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Lähes brutaalia” – Prinssi Andrew’n skandaali varjostaa kuningattaren juhlavuotta

Kuningatar Elisabetin historiallisesta juhlavuodesta voi tulla mahalasku, ellei prinssi Andrew’n skandaalia saada pois päiväjärjestyksestä Perheen...

Lue lisää »

Jukka Kekkonen: Ymmärrys demokratiasta hukassa

Suomi sijoittuu jatkuvasti kärkeen kansainvälisissä demokratian tilaa koskevissa vertailuissa. Hyvä näin. Silti on aiheellista analysoida kriittisesti...

Lue lisää »