web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Huhtikuu 2020

29.4.2020 Syylliset kiinni!

Tämän kriisin aikana tavaksi on tullut hakea pikemminkin syyllisiä kuin ratkaisuja. Esimerkiksi Petteri Orpo on vaatinut pääministeriä antamaan tiedonannon ja kertomaan, mitä virheitä hallitus on tähän mennessä tehnyt?

Ei Orpon kysymys suomalaisessa demokratiassa ole lainvastainen, vaikka sen esittäminen epidemian aikana kuulostaakin - paitsi pateettiselta - lähinnä säälittävältä, epätoivoiselta ja kornilta. Säälittävältä siksi, että kokoomuksen puheenjohtaja näyttää turhautuvan, kun hän vimmaisesti yrittää löytää hallituksen toiminnasta pahoja ylilyöntejä tai puutteita.
Kun isoja asioita, joilla hallitus edes horjahtaisi, ei löydy, Puuha-Petteri unohtaa tarkoituksellisesti ns. ison kuvan ja näpräilee detaljien parissa. Epätoivo kumpuaa mielipidemittauksista, joita hän tietenkään tunnusta seuraavansa. Kornia on huoli oman puolueen gallupmenestyksestä aikana, jolloin monen henki on vaarassa, eikä pieni virus jätä tappamatta myös yrityksiä. Se johtaa syvään lamaan ja massatyöttömyyteen.

Haluamansa vastaukset Petteri Orpo saattoi eilen (28.4.) lukea Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta:
”Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuneiden matkustajien ohjeistaminen jäi hoitamatta, koska asia putosi eri hallinnonalojen väliin. Suomi myös myöhästyi EU:n yhteishankintasopimuksesta, joka olisi voinut olla hyödyllinen suojavarusteiden hankinnassa.”
”Koronaviruskriisin aikana on myös ihmetelty, miksi suojavarusteita ei ollutkaan varastossa niin paljon kuin oli oletettu. Niitä piti olla Huoltovarmuuskeskuksen lisäksi sairaanhoitopiireillä ja kunnilla.”

Pääministeri Marin on selkeäsanainen, tarmokas ja rehellinen. Jos/kun hän antaa tiedonannon, hän ei varmaan salaile yllä mainittuja tapahtumia. Kokonaan toinen juttu on, miten olisimme nyt oleellisesti paremmassa tilanteessa, mikäli niitä ei olisi tapahtunut. Mutta sehän ei Petteri Orpoa kiinnosta. Koska Sanna Marin on myös korrekti eikä herkästi provosoituva, teen ne kysymykset, jotka provosoitunut pääministeri vastauksessaan esittäisi:
Kuka tai ketkä ajoi(vat) vuosia sitten alas THL:n resurssit, leikkaamalla ainakin 10 miljoonaa euroa, jonka seurauksena asiantuntijoiden määrä väheni sadoilla lääkäreillä.
THL:n tuolloinen pääjohtaja on lausunut, että epidemioiden seurantaan tarkoitettuja laboratorioita on pakko ajaa alas.
”Tuolloin lähti valitettavan paljon esimerkiksi pitkäjänteistä tutkimusosaamista, jollaisesta olisi ollut nyt koronaviruksen hoitamisessa hyötyä”, on sanonut virologian professori Olli Vapalahti.
___________________
P.S. Virtuaalista vappua!


25.4.2020 Myrskyä Salon keväässä

Näin lauhaa talvea ei ole ollut kuin kerran kesäkuussa 1980-luvulla. Subjektiivisesti mitaten talvi on ollut leuto, jos vaari ei ulkona liikkuessaan ole tarvinnut pitkiä kalsareita. Tuulta sen sijaan on ollut enemmän kuin riittämiin, mutta eihän silläkään ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa.

Myrskyäkin on Salossa saatu kokea. Se, että Lauri Inna jätti kaupunginjohtajan tehtävänsä, oli kuitenkin sellainen vain vesilasissa. Innan lähtö ei tule muuttamaan kaupungin poliittista ilmastoa. Hänen Saloon jättämät jälkensä häviävät yhtä nopeasti kuin askelpainaumat hangelta lumimyrskyssä.

Salolle hänen lähtönsä aiheuttama haitta muodostuu siitä, että uuden johtajan valintaprosessi on pitkä ja kuormittaa ylintä johtoa, jossa moni vielä on uusi tulokas. En pysty analysoimaan sitä, kummalle Keskon ja Innan diilistä on enemmän hyötyä. Arvioin kuitenkin, että Keskossa Innan olo rauhaisampaa kuin mitä se olisi ollut jatkossa Salon kaupungilla. Varmaa on, että moni yritys menee polvilleen ennen Keskoa.

Salon kaupunginhallituksessa sen sijaan on turbulenssia, joka akuutin tilan sijaan vaikuttaa krooniselta. Meillä on lähes vuosikymmenen ajan kaupunginhallituksessa ollut enemmistö, joka on rakastanut puhua jätteistä ja viime aikoina suoranaista paskaa. On tuettu jätekuljetuksen kartellia, ja nyt pompotellaan lietettä niin, että haju vain pahenee.

Hallituksen enemmistö on sekä jäte- että lietekuljetusta käsitellessään ollut valmis lainvastaisuuksiin, mikä on lähinnä tyrmistyttävää. Vanhana demokraattina vastenmielistä on seurata hallituksen demarikolmikkoa. Sangen monessa äänestyksessä hallituksen puheenjohtaja on esiintynyt järjen äänenä mutta joutunut nielemään kahden populistin – ei toverin - juoksemisen persun narussa. Valitettavasti on niin, että kumisella selkärangalla varustetut keräävät tuulipukukansan taputukset. Kyllä kansa tietää on poliittinen slogan. Totuuden kanssa sillä on yhtä vähän tekemistä kuin Trumpin koronapuheilla.

Viime päivien suurin myrsky täällä syntyi Jussi Uotin mielipidekirjoituksesta, jossa hän syytti kaupunginhallituksen puheenjohtajaa muun muassa työpaikkakiusaamisesta. Kornia on, että Jussi Uoti lähtee julkisesti antamaan käyttäytymisneuvoja ylipäätänsä kenellekään. Aiemmin hän on tiukasti ajanut pelkästään omaa etuaan, mutta nyt haiskahti siltä, että hän oli isomman asialla. Sattumaa tai ei, samassa lehdessä ollut kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan ja hänen aisaparinsa kirjoitus oli Uotin kanssa samasta puusta veistetty. Uotin jätös vain oli kirveen jäljiltä rosoisempi.

Jussi Uotin olisi kannattanut kysyä lakimiesveljeltään, täyttyivätkö työpaikkakiusaamisen tunnusmerkit, kun ”kiusattu” oli juuri valittu virkaan mutta ei ollut vielä aloittanut tehtävässään. Pussihousujuristin näkemys on, että eivät täyttyneet. Seuraava kysymys on, syyllistyikö Jussi Uoti kunnianloukkaukseen syyttäessään hallituksen puheenjohtajaa työpaikkakiusaamisesta. Tätäkin Uoti voisi kysyä veljeltään, vaikka hän ei asianajaja olekaan.
___________________________________________
P.S. Älämölöä harrastavat pitävät Salon upoksissa vielä Koronan mentyäkin. Voi kun kansa tietäis!


22.4.2020 Avoin kirje Petteri Orpolle

Kokoomus ajautui sinun johdollasi vaalien jälkeen oppositioon. Se oli sinulle luonnollisesti kova takaisku. Olihan esimerkiksi Marko Junkkari monisivuisessa jutussa Hesarin Kuukausiliitteessä jo vuotta ennen vaaleja tehnyt sinusta varman pääministerin. Virka oli sinulla vain kielenmitan päässä, mutta loppujen lopuksi sittenkin kovinkin kaukana, koska, kokoomus ei saanut kansalta tarvittavaa mandaattia. Vaaleissa kun äänestävät muutkin kuin kokoomuksen kannattajat ja porvarillisen median edustajat.

Vapaassa demokratiassa itsestäänselvyys on, että oppositio ei tue hallitusta vaan kritisoi sitä kaikesta mahdollisesta, jopa mahdottomastakin. Oppositiolla tulisi kuitenkin aina olla uskottava linja ja sen esittämien vaihtoehtojen realistisia eli käyttökelpoisia. Vaikka olet antanut ymmärtää, että kriisi edellyttää puoluepolitiikan laittamista jäihin, kokoomus on sinun johdollasi valinnut räksyttämisen tien. Itse olet ottanut rakkikoiran roolin Ben Zyskowicziltä. Minulle on juuri nyt epäselvää, ovatko persut kokoomuksen vähävaraisten alaosasto, vai onko kokoomus hyvätuloisten persujen jaosto.

Kokoomuksen oppositiopolitiikka ei ole ollut järin tuloksellista. Ei ainakaan puolueiden kannatusmittausten valossa. Niitä kaikki puoluejohtajat silmä kovana seuraavat, vaikka vähättelevätkin niiden merkitystä silloin, kun ne eivät omaa puoluetta mairittele. Kokoomuksen kannatusta osoittava käyrä on ollut kuin aivokuolleella, vaikka puolue on oppositiossa.

Nyt viimeksi olet vaatinut pääministeriltä selontekoa epidemian aikana tehdyistä virheistä. Vaikuttaa siltä kuin et olisi tietoinen naapurimaamme Ruotsin tilanteesta. En tiedä, mitä virheitä siellä on tehty. En tiedä sitäkään, onko siellä viruksen voittamiseksi tehty väärä strateginen valinta.
Tiedän kuitenkin kaksi asiaa: Ensinnäkin sen, että Ruotsi on valinnut epäinhimillisemmän tien kuin Suomi. Toiseksi sen, että syyttäisit Marinin hallitusta käsittämättömästä julmuudesta, jos meillä olisi tänään noin 1000 virukseen kuollutta. Se olisi suhteellisesti sama kuin tautiin menehtyneiden määrä Ruotsissa.
Jos vertaisit objektiivisesti tilannetta Ruotsissa ja Suomessa, joutuisit tekemään sen päätelmän, että olet nillittänyt nillittämisen itsensä vuoksi. Kokoa itsesi ja ole se suoraselkäinen mies, joksi itsesi kuvittelet.
______________________________________________________
P.S. Aina kun Sanna Marin saa kiitosta, jotain Petteri Orpossa kuolee.


16.4.2020 Keskosta haettiin

Eilen illalla koronavirusuutisten sekaan tuli tiedote, että Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna jättää tehtävänsä ja siirtyy Keskon palvelukseen. Kolmessa vuodessa mies ei kypsynyt suureksi kuntajohtajaksi vaan pikemminkin kaupunginjohtajuuteen.

Salon valtuusto valitsi Lauri Innan helmikuussa 2017, ja hän aloitti virassaan kesäkuun alussa. Valinta ei ollut mikään läpihuutojuttu, vaikka homma ratkesikin heti ensimmäisellä kierroksella. Lukemat 28-23 olivat kuin lopputulos käsipallopelistä. Innahan on monipuolinen urheilumies.
Hakuprosessissa Inna oli kuulemma sanonut, että ennen jokaista päätöstä hänellä on tapana kuulla sitä osaa henkilöstöstä, jota asia koskee. Hän oli myös pateettisesti todennut, että henkilöstö on hänelle sydämenasia.

Lähdin samalla ovenavauksella, jolla Lauri Inna tuli sisään. Minulla ei siksi voi olla mitään kokemusta siitä, kuinka hyvin hän toteutti lupauksensa. Sen tiedän, että entisen Halikon kokoisessa kunnassa kuuleminen on helppoa kuin alapesu käsisuihkulla. Senkin tiedän, että viranhakija on aivan samassa asemassa kuin poliitikko haastatteluissa ennen vaalia. Itseään on tehtävä tykö.

Lauri Inna tuli Saloon Hattulasta. Siellä hän viihtyi vuoden, vaikka kehuikin haastattelussa, että Hattulassa oli äärimmäisen hyvä meininki. Nyt hän kertoo jättävänsä Salon haikein mielin mutta lähtee uuteen tehtäväänsä intoa puhkuen. Kai tuo tarkoittaa, että hän viihtyy hetken vaikka aidanseipäänä, mutta karrieristin luonne ei salli paikalleen asettumista; vierivä kivi ei sammaloidu.

Inna ei kolmessa vuodessa luultavasti ehtinyt luoda mitään omaperäistä hallintokulttuuria, joten hänen seuraajansa voi astua remmiin huolettomin mielin. Uudeksi johtajaksi voisi hakea Raision nykyinen kaupunginjohtaja Ari Korhonen. Valituksi tulemista toki vaikeuttaa vääränvärinen jäsenkirja. Sen lisäksi voitaisiin rasitteeksi laskea sekin, että hänen vaimonsa talousjohtajana on jo johtoryhmän jäsen.

Mieleeni tuli jälleen anekdootti, jossa kirkkoneuvoston puheenjohtaja kiitti kirkkoherraa tämän siirtyessä uuteen tehtävään: Hyvä veli, jätät ison aukon täytettäväksi. Meillä on kuitenkin ollut onni saada aina parempi tilalle. Puheenjohtaja huomasi mokansa, yskähti ja jatkoi, niin tämä ei tietenkään pidä paikkaansa sinun kohdallasi.
Sopisivatko nämä lauseet valtuuston puheenjohtajan suuhun? Ehkä eivät. Hän pohtii, voiko hän kulkea Innan seuraajan kyljessä. Rantakokon ajat ja jäljet näet pelottavat.
___________________________________
P.S. Keskosta haettiin, Lauri Inna jäi haaviin.


12.4.2020 Neljä pilaria

Politiikasta kirjoittavat ovat jo jonkin aikaa kuorossa toistelleet, että kriisiaikana kansa tukee johtajiaan. En lähde opponoimaan. Tällä on helppo selittää esimerkiksi Donald Trumpin ja Viktor Orbánin täältä katsottuna käsittämättömät kannatukset.

Ingressin väite pitää paikkansa soveltuvin osin myös Suomessa sillä poikkeuksella, että meillä valta jakautuu neljälle pilarille. Valmiuslain aikana keskeinen toimivalta on hallituksella. Se ei tarkoita, että olisimme kuin unkarilaisessa diktatuurissa. Tasavallan presidentillä on sisäpolitiikassa kuiskaajan rooli, mutta hän johtaa kuitenkin ulkopolitiikkaa. Hallituksen ohella toinen keskeinen toimija on perustuslakivaliokunta, joka käy läpi hallituksen aikomukset ja antaa lausuntonsa, mutta ei eduskuntakaan paitsiossa ole. Esimerkiksi Uudemaan sulun jatkaminen vaatii eduskunnan hyväksymisen.

On siis huomattava, että Suomessa presidentti ei ole vastuussa poikkeusolojen aikana tehtävistä toimista. Tämä saattaa hämärtyä, kun uutiset kertovat Yhdysvaltain presidentin päätöksistä sekä soutamisista ja huopaamisista. Niissä ei - sivumennen sanoen - Jussi Halla-ahon mielestä ei ole mitään ihmeellistä. Halla-aho väittää, että Sanna Marin saa anteeksi kaiken sen, mistä Trumpia meillä kritisoidaan!!

Puheet ja kirjoitukset suuresta poliittisesta kansallisesta yksimielisyydestämme ovat lievästi ilmaistuna siloteltuja ja kaksinaamaisia. Oppositiojohtaja Halla-aho ja varajohtaja Orpo pistelevät jatkuvasti, mutta hallituksen nauttima arvostus äänestäjien keskuudessa rajoittaa riekkumista. Nyt miehet joutuvat puristelemaan nyrkkejä housuntaskuissaan.
”Sanna Marinin hallitukseen ja sen toimiin suhtaudutaan tiedotusvälineissä pääosin myönteisesti. Hallitukseen tai sen toimiin kohdistuva arvostelu leimataan herkästi veneenkeikuttamiseksi, kansallisen yhtenäisyyden nakertamiseksi tai sisäpolitikoinniksi väärällä hetkellä. Kritiikki myös mielellään kuitataan setämiesten katkeruudeksi siitä, että keskeiset ministerit ovat nuorehkoja naisia.” (Halla-aho 9.4.)

Kun sitten joskus käydään läpi koronakriisin aikaa, sitä ei tulla tekemään analyyttisesti vaan poliittisia mikroskooppeja käyttäen. Maan hallituksen mahdollisuus saada kiitokset jälkiselvittelyssä koko eduskunnalta on yhtä pieni kuin koronan kuoleminen pääsiäisen jälkeen. Näin siksi, että koronan jälkeinen aika on kuin valoton tunneli: ongelmia on paljon, ne ovat suuria, globaaleja, taloudellisia, sosiaalisia ja yhteiskunnan perusrakenteita keikuttavia. Toiveet ja odotukset eri intressiryhmissä tulevat olemaan niin valtavia, että niitä ei nyt ajateltavissa olevilla miljardeilla lunasteta.
______________________________
P.S. Tuttu virus, totesi Aku Hirviniemi.


9.4.2020 Merkintöjä

Lueskelen iltapäivälehtiä netissä, mutta ostan silloin tällöin jonkin irtonumeronkin. Oston edellytyksenä on, että lehdessä tuolloin on useita ristikoita. Se, joka lukee pelkästään iltapäivälehtiä, saa sellaisen kuvan, että Suomessa hallitus on epäonnistunut kaikissa toimissaan koronaa torjuessaan.

Ilta-Sanomien sontaluukulla on lapioinut Timo Haapala, joka nyt on ilmoittanut laittaneensa Setä Arkadian hyllylle koronaviruksen takia. Hänen mielestään pinnallinen ja pikkunäppärä politiikasta kirjoittaminen ei sovi kriisiaikaan. Ilmoitus ei ole todiste Haapalan hienotunteisuudesta vaan osoittaa, että hänkään ei pidä juttujaan journalistisesti laadukkaina. Vai onko työnantaja ottanut toimittajalta pois avaimet sekä työkoneen ja -kännykän? Jos näin olisi, Haapala saisi siitä ”kiittää” itseään Sauli Niinistöä, joka tuohtui utvan keskusteluista vääriä tietoja levittäneille.

Petteri Orpo panikoi, ja hänen täytyy säännöllisesti tulla ulos kertomaan omilleen, että hänkin on vielä olemassa. Orpon viimeisin näkemäni ulostulo oli, kun hän pari päivää sitten ehdotti, että pääministeri sitoutuisi ostamaan potentiaaliselta suomalaiselta yritykseltä kaikki sen valmistamat suojaimet. Orpon mielestä liukuhihnat alkaisivat pyöriä välittömästi. Näin Petteri Orpo pelastaisi maan, likkalapset kun eivät siihen kykene. Koska kasvosuojaimista on pula, suosittelen Orpolle käytettyjä Tenoja hillitsemään kakkapuheita.

Arvoisa kansanedustaja Orpo, Suomi ei ole Unkari, jossa pääministeri voi itsevaltaisesti tehdä mitä lystää. Toiseksi on ihmeteltävä, miksi suojaimien valmistaja tarvitsisi takuun tuotteen menekille tilanteessa, jossa koko maailma on valmis maksamaan maltaita käyttökelpoisista suojista, kelvottomiahan saa Kiinasta. Voiko tänään kuvitella jotain riskittömämpää tuotetta, menekki lasketaan nimittäin miljardeina kappaleina?
Työnantajaleiri on vuosia vaatinut ketteryyttä työmarkkinoille. Eikö ketterä yritysmaailma olisi ja viikkoja sitten polkaissut käyntiin suojien tuotannon? Jotta ei syntyisi väärää tulkintaa, olen koko suojushässäkän ajan vaimolle ihmetellyt, eikö kenellekään suomalaiselle yrittäjälle kelpaa menekkivarman tuotteen valmistus.

Suu auki olen kuunnellut poliittista oikeistoa, pankkiireja ja työnantajia ynnä muita porvareita, jotka ovat käyneet kisaa siitä, kuka on valmis hyväksymään suurimman julkisen velan kasvun. Alkuun lähdettiin muutamista miljardeista, mutta Juha Sipilä nokitti heti 15-20 miljardilla. Korkeimmat tarjoukset on saatu niiltä, jotka eivät halua asettaa kasvulle mitään kattoa.

Kun Sipilän hallituksen aikana – muistaakseni 2015 - Suomen julkisen velan määrä BKT:een suhteutettuna oli 63,4 prosenttia, yllä mainitsemani porukat huusivat kitarisat punaisina, että nyt piru meidät nokkii: Suomen AAA-luokituksesta ensimmäinen, toinen tai kolmas A putoaa ja velanhoito muuttuu mahdottomaksi. Ja sitten tulisimme saamaan niskaamme vielä EU:n sanktiotkin. Olimmehan ylittäneet maagisen 60 prosentin rajan. Tätä puppua meille syötettiin, ja me nielimme sen kuin lapsi kalanmaksaöljynsä.

Etlan nokkamieheltä Aki Kangasharjulta kysyttiin hiljakkoin, miten hän kommentoi sitä, että Suomen julkinen velka tulee koronaviruksen jäljiltä olemaan yli 70 prosenttia. ”Ei se ole mikään katastrofi”, vastasi tiukan talouskurin ammattilainen. Tätä takinkääntöä ei voi selittää muulla kuin sillä, että yritysmaailma halua lypsää valtiolta kaikenkattavat korvaukset tai vähän enemmän. Sitten voi taas alkaa sättiä hallitusta hulvattomasta taloudenpidosta. Ennen koronaa valtion sekaantuminen elinkeinoelämään aiheutti kilpailun vääristymistä ja haisi pahasti sosialismille.
Kyllä moni mies suhtautuu halveksivasti ilotyttöihin, mutta on suuren tarpeen tullessa kuitenkin valmis turvautumaan maksulliseen ammattiauttajaan.
_________________________________
P.S. Eilen illalla suomalainen yritys ilmoitti sopineensa huoltovarmuusvaraston kanssa suojainten valmistamisen aloittamisesta heti.


5.4.2020 Persujen Niinistö

Torstain A-talkissa Ville Tavio (ps) oli raamatun Pietarin täydellinen vastakohta. Pietari kielsi Jeesuksen kolmesti. Tavio taasen vastasi yhtä monta kertaa myönteisesti toimittaja Damströmin kysymykseen, olisiko presidentin pitänyt alusta asti johtaa taistelua koronavirusta vastaan. Tavio on juristi sekä kansanedustaja. Hänen täytyy tuntea valtiosääntö. Mutta hän tietää, että persuäänestäjät eivät tunne.

Kolumnini Pääministeri vs. presidentti julkaistiin Salon Seudun Sanomissa torstaina (2.4.). Vaikka parasta ennen-päivämäärä ei vielä ollut mennytkään, on paikallaan todeta, että olin kirjoittanut sen sunnuntaina (29.3.). Kolmessa päivässä oli tapahtunut paljon sellaista, josta minun olisi hyvä ollut tietää jo kolumnia kirjoittaessani, jotta se olisi ollut päiväntasainen. Esimerkiksi Hesari oli siinä vaiheessa uutisoinut vain presidentin ja pääministerin samansisältöisestä twiitistä.

Julkisuudessa oli ollut myös presidentin myöntämä haastattelu Ilta-Sanomille, jossa hän tunnusti tehneensä esityksen ”nyrkistä”. Mutta se ei suinkaan ollut tapahtunut utvassa. TP toimi kuin entinen mies: hän vastasi kieltävästi kuulustelijan kysymykseen, oliko hän lyönyt vaimoaan perjantaina. Hän ei valehdellut, koska pahoinpitely, jonka hän sittemmin myönsi todeksi, oli tapahtunut jo torstaina. Pääministeri ei millään muodoin syyllistynyt väärään todistukseen.

Helsingin Sanomat käynnisti sitten tutkivan journalismin ja julkaisi poikkeuksellisesti presidentin meilinä lähettämän ”nyrkkiehdotuksen” ja pääministerin kohteliaan kielteisen vastauksen. En ole nähnyt minkään lehden tai kolumnistin kiinnittäneen huomiota siihen, että TP:n allekirjoituksena oli pelkästään Sauli Niinistö. Sanna Marin, joka noudattaa lakien lisäksi myös protokollaa, oli laittanut nimensä alle myöskin virkanimikkeensä.

Se, että Niinistö ei allekirjoittanut esitystään presidenttinä, ei ollut sattuma eikä vahinko. TP tiesi, että asia tulee ilmi, ja hän oli jo päättänyt ehdotuksensa julkaisemisesta. Tänään hän on korostanut, että hänen ei olisi tarvinnut sitä tehdä, koska se oli yksityinen viesti.
Pelimies ilman kypärääkin! Onhan hän joskus soittanut Kesärannasta luontoiltaankin Peteliukselle ja kertonut olevansa Sauli Naantalista, mutta se oli aivan vaaratonta itsetehostusta.

Tänään mainosrahoitteisella kanavalla presidentti oli selvästi närkästynyt siitä, että hänen on katsottu koetelleen toimivaltansa rajoja. Taas on sopivaa mennä parilla pointilla:
En tiedä kenenkään asiantuntijan olleen sitä mieltä, että presidentti olisi menetellyt juridisesti väärin. Edellisestä ei kuitenkaan seuraa, että pitäisi hyväksyä presidentin mestaroiminen alueella, joka ei ole hänen vastuullaan. Nyt hän näyttäytyy lähinnä opposition – eikä välttämättä kokoomuksen - äänitorvena. Instituutioiden välisen ottelun ei tarvitse olla luonteeltaan juridinen. Niinpä presidentti nokkii hallitusta kansansuosion suojasta.

Presidentin aktiivivisuuden toimivallan raja-alueilla voisi ymmärtää, mikäli kysymyksessä olisi hänen ensimmäinen kautensa, ja hän hakisi jatkokautta. Entisestä tiukasta talousmiehestä tuli populisti viimeistään vuoden 2018 vaalikamppailussa. Kuinka moni mahtaa muistaa, että hän silloin tv-paneelissa ehdotti valtion tukea niille, jotka työttömyyden vuoksi muuttaessaan joutuvat myymään talonsa pilkkahintaan.
Pari viikkoa sitten hän pehmoillen YLE:llä sanoi, että nyt ei mennä maan talous vaan kansalaisten terveys edellä. Tänään Maikkarissa ääni kellossa oli toinen. Olen kuitenkin varma, että sopulit ja sosiaalinen media lankeavat jälleen kuvainnollisesti polvilleen ylistämään maanisän yleviä ajatuksia, vaikka ne olisivat päinvastaisia kuin hänen aikaisempansa.
___________________________________
P.S. Koronavirusta monien maiden päämiehet käyttävät hyväkseen tavalla tai toisella.


2.4.2010 Pääministeri vs. presidentti?

Kun kävin kansakoulun toista luokkaa, opettajalla oli tapana laittaa oppilaitaan yksi kerrallaan lukemaan ääneen. Muita hän kehotti kuuntelemaan tarkasti ja viittaamaan heti, kun – ei siis jos - lukija tekisi virheen. Nyt kansakoulua käyneiden lisäksi myös nuoremmat seuraavat tarkasti maan hallituksen toimintaa, eivätkä he virheen tapahtuessa ryhdy viittaamaan. He twiittaavat ja tekevät sen kärkevästi.

Koronariisin alusta alkaen sekä poliitikot toimittajat ovat kiitelleet sitä yksimielisyyttä, jolla vaikeita päätöksiä eduskunnassa on tehty. Valmiuslaki on nyt ollut voimassa kaksi viikkoa. Päivittäiset raportit ovat kertoneet uusista tartunnoista, sairaalaan sekä tehohoitoon joutuneista ja viime aikoina myös tautiin menehtyneistä.  
Lauantaina (28.3.) julkisuuteen tuli yllättävä uutinen, jonka mukaan tasavallan presidentti oli ehdottanut ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa ”turvanyrkin” eli monialaisen turvaneuvoston perustamista. Presidentti ja pääministeri antoivat samana päivänä julkisuuteen erilliset mutta samansisältöiset lausuntonsa ja kielsivät jutun todenperäisyyden. Sittemmin presidentti on julkisuudessa myöntänyt lähettäneensä ”nyrkkiä” koskevia ajatuksiaan valtioneuvostolle sähköpostitse.

Valmiuslain mukaan sen käyttöönoton valmistelu alkaa, kun valtioneuvosto, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa toteaa, että maassa vallitsevat poikkeusolot. Valmiuslaissa ensisijainen toimija on siis valtioneuvosto eikä presidentti. Ulkopolitiikan hoidossa järjestys taas on päinvastainen: Presidentti - pitkä tauko – yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Uutisia seuraavasta kansalaisesta vaikuttaa nyt äkkiseltään siltä, että presidentti on tyytymätön hallituksen toimintaan kriisin hoidossa. Vai eikö hän haluaisi tyytyä pysyttelemään perustuslain määrittelemässä vallattomassa roolissaan? Vaiko sekä että?
Toimivaltarajojen tunnustelu ei ole mikään uusi ilmiö. Esimerkki löytyy tarvitsematta mennä Kekkosen aikaan 1980-luvulle. Kun Matti Vanhanen oli pääministerinä, hänen ja presidentti Halosen välille syntyi ns. lautasriita. Kiisteltiin siitä, kumman tulee edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa. Lautasia ei nimittäin riittänyt molemmille: siis presidentille ja pääministerille. Niinpä Tarja Halonen jäi ilman paikkaa ja lautasta.

Pitääkö syntynyttä tilannetta tulkita niin, että presidentin ja valtioneuvoston yksituumaisuus alkaa rakoilla nyt, kun pandemian huippu ei vielä ole edes näköetäisyydellä? Koronakriisin lisäksi emme tarvitse poliittista valtapeliä emmekä mitään perustuslaillista eripuraa. Emme liioin vastakkainasetteluakaan. Sellainen syntyisi varmaan helposti, eikä siihen tarvittaisi jatkossa enää presidenttiäkään. Kyllä oppositiopuolueet melkoisen sopan jo näistäkin aineksista saavat kiehautettua.
Jos tästä jatkossa kehittyy instituutioiden välinen ottelu, pääministeri hallituksensa kanssa on juridinen voittaja. Presidentti puolestaan nauttii kansansuosiota, josta naapurimaan itsevaltainen kollega ei voi edes haaveilla. On toivottavaa, että presidentti Niinistö käyttää kansansuosiotaan sovinnollisesti ja on omien sanojensa mukainen tolkun mies.
___________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa (kirjoitettu 29.3.)


1.4.2020 Still going wrong

Unkarissa Viktor Orbán on tehnyt itsestään diktaattorin. Irvokasta on, että kaikki tapahtui näennäisen demokraattisesti: parlamentin äänestyksellä. Olen EU:n vankka kannattaja. Siksi olen pettynyt, koska yksimielisyyden vaatimus estää Unkarin erottamisen yhteisöstä. Sen johtaja saa jatkaa keskeisten EU:n periaatteiden polkemista.

Orbánin puolue Fidesz kuuluu EU:ssa samaan EPP-ryhmään kuin kokoomus. Saattaa olla, että Petteri Orpon tunteet sisarpuoluetta kohtaan eivät ole veljellisen lämpimät, mutta eivät hänen voimansa riitä Fideszin erottamiseen ryhmästä.
Kun olo on tuntunut orvolta, kokoomuksen puheenjohtaja on alkanut kritisoida Suomen hallitusta ja EU:ta: ”Orpo vaatii Suomen hallitukselta, muilta jäsenmailta ja Euroopan eri instituutioilta tiukempia linjauksia. (HS 1.4.)
Kokoomuksen nokkamies on huomannut, että Orbánin puoluetta ei saada ulos EPP-ryhmästä. Näin siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä ei haluta tehdä. Niinpä hän nyt purkaa turhautumistaan käymällä ulkopuolisten kimppuun. Pystyykö Orpo vakuuttamaan tuolla teatterilla edes kokoomuslaiset. Melkoinen temppu se olisi. Kaikkea on yritettävä, jotta kokoomuksen gallupkannatus lähtisi nousemaan tuosta 17 prosentista, johon se on jämähtänyt.

Täällä kotimaassa opposition varajohtaja Orpo on toistellut uudestaan ja uudestaan, että hallitus on oikealla tiellä mutta on aina ja kaikessa pahasti myöhässä. Ei tarvitse olla mikään selvännäkijä, jos ennustaa, että epidemian hellittäessä Orpo aloittaa mankumisen siitä, miten hallituksen vaatimattomat tuet yrittäjille ovat elinkeinoelämän pilkkaamista.
Ennen koronan invaasiota Orpon mielestä hallituksen tuhlaileva talouspolitiikka oli ahterista. Parissa viikossa muuttui mieli, ja kokoomuksen mielestä hallituksen ei tullut asettaa mitään kattoa rahankäytölle. Helmikuussa 100 miljoonaa oli julmetun suuri summa, maaliskuussa 15 miljardia ei tuntunut missään.

Suomessa on tapana verrata maatamme Ruotsiin. Verrataanpa siis nytkin. Ruotsissa tartuntoja saaneita on kolme kertaa ja kuolleita neljätoista kertaa niin paljon kuin meillä. Ero ei selity sillä, että Ruotsissa epidemia on pidemmällä. Jotain on tehty oikeinkin. Eikvaa?
Verrataan Suomea vielä veljeskansaankin. Suomessa hallitus otti käyttöön valmiuslain mutta määräaikaisesti, eikä edes niin pitkäksi aikaa kuin laki olisi sallinut. Viktor Orbán otti ja sai määräämättömäksi ajaksi valtuudet pitää yllä poikkeustilaa. Unkarissa tarvittaisiin kansannousu Orbánin kukistamiseksi, mikään muu ei enää tehoa. On harmi, että sosialismikokeilu rampautti niin pahasti, että muutaman vuosikymmenen mittainen vapauskokeilu on jäänyt pelkäksi kokeiluksi.
_________________________________
P.S. Petteri Orpo ja Viktor Orbán eivät ole samasta puusta, vaikka sukunimissä onkin jotain samankaltaisuutta

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Kun tämä paja menee kiinni, se ei enää koskaan aukea” – Paperiliiton Vanhala pitää Veitsiluodon sulkemista kuoliniskuna

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pitää Stora Enson päätöstä lakkauttaa Veitsiluodon paperitehdas kuoliniskuna Kemille. Veitsiluodon tehdas on...

Lue lisää »

Jari Leppä: ”Ei ollut hyvä uutinen”

Stora Enson päätös sulkea Veitsiluodon tehtaan Kemissä tarkoittaa sitä, että työpaikka lähtee yli 600 ihmiseltä. Maa- ja metsätalousministeri Jari...

Lue lisää »