web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Helmikuu 2022


24.2.2022 Painajainen

Kun viime syksynä kuulin ja näin ensimmäiset uutiset Puolan ja Valko-Venäjän rajalta, jossa tuhansia pakolaisia oli pyrkimässä Puolan kautta Saksaan, en tiennyt mitä ajatella. Pikkuhiljaa kuva tarkentui, mutta sitten koko spektaakkeli hävisi uutisvirrasta.

Tammikuisena tiistaina (11.1.) lähetin Helsingin Sanomien päätoimittajalle viestin: ”Minua on jo pitkään ihmetyttänyt, että kuukausiin ei ole uutisoitu yhtään mitään siitä, mikä tilanne nyt on Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Eikö Helsingin Sanomilla maan suurimpana päivälehtenä ole intressiä kertoa meille lukijoille, ovatko ne Puolaan pyrkineet vielä teltoissaan rajalla, vai onko Valko-Venäjä lennättänyt heitä/heidät lähtömaahansa? Uutisointi asiasta olisi paikallaan siksi, että tuo kriisi on syytä linkittää Ukrainan ja Kazakstanin tapahtumiin. Isossa kuvassa yhteistä niille on näet äiti-Venäjä.” Mielenkiintoinen yhteensattuma oli, että seuraavana päivänä HS julkaisi asiasta STT:n tuottaman uutisen., ja samaa pohjaa käytti myös Salkkari.

Sittemmin kävi ilmi, että Valko-Venäjän diktaattorista lähtivät narut Vladimir Putinin käsiin. Tänään olen melko vakuuttunut siitä, että yksi painava motiivi provokaatiolle oli Putinin halu testata EU:n yhtenäisyyttä ja Naton reaktioita. Puola on Naton jäsen ja EU:n heikko lenkki. Sen voi nähdä olleen alkusoittoa Ukrainan nykyisille tapahtumille.

Kun Putin alkoi vaatia Natolta ja kumppaneilta turvatakuita, muitakin kuin kokoomuslaisia alkoi natottaa. Vaikka Sauli Niinistö onkin kokoomustaustainen porvari, olen tyytyväinen, kun hän ei ole hötkyillyt. En tiedä, ovatko tekstareita rustailevat, somessa Natoon tässä ja nyt hinkuvat sekä muita suomettuneina pitävät Niinistö-fanit lainkaan huomanneet, että he ovat eri leirissä kuin idolinsa. Petteri Orpo on kyllä huomannut ja ainakin näennäisesti lopettanut Nato-intoilunsa. Ei tulevan pääministerin sovi olla perimmäisestä ulkopoliittisesta doktriinista eri mieltä presidentin kanssa.

Jani Niikko joutui jättämään ulkoasiainvaliokunnan yhden harkitsemattoman tviittinsä vuoksi. Meni sekä paikka että nuija! Hänen tilalleen persut asettivat Jussi Halla-ahon, jonka älyllinen kapasiteetti varmaan riittää valiokunnan puheenjohtajuuden hoitamiseen. Vanha totuus kuitenkin on, että älykäs ihminen ei välttämättä ole viisas.
Valitettavasti Halla-ahokin on jo lyhyen ajan sisällä osoittanut, että edellä sanottu pitää paikkansa: Seija Vaaherkummun aamuohjelmassa hän esitti omana mielipiteenään, että Suomen tulisi toimittaa aseita Ukrainalle. Hän halusi irtisanoutua eduskunnan ja ulkopoliittisen johdon linjasta. Minä voin blogissani kutsua Putinia rikolliseksi mutta sitä ei ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja voi tehdä tviitissään millään kielellä.

Naapurimaamme presidentti on käyttäytynyt hullummin kuin olisin voinut kuvitella. Hän on patologinen valehtelija, narsisti ja todellisuudentajunsa menettänyt suuruudenhullu. Putin on luonut ja luo tyhjästä uhkakuvia, joita vastaan hän on valmis taistelemaan koko arsenaalilla. Ydinaseillakin? Ukrainassa on jo nyt sodittu jo kahdeksan vuotta, tuplasti kauemmin kuin minkä talvi- ja jatkosota yhteensä kestivät.
___________________________________
P.S. ”Laitetaan tämä tiedoksi tohtori Virtaselle, josta potilas tykkää kuin hullu puurosta.” (Mervi Marttila: Päättömiä potilaskertomuksia)


17.2.2022 Kuiskauksia ja huutoja

Asiantuntijat ovat kertoneet, että jokaisessa mielisairaalassa on ainakin yksi Jeesus ja Hitler. Tämä selvä. Mutta eivät he minua pelota, hehän ovat säilössä ja uskoakseni myös hoidossa. Suurta angstia minussa sen sijaan herättävät ne maailman diktaattorit, jotka tavalla tai toisella vaikuttavat Suomeen. Putin on läheisin ja uhkaavin, mutta ei valitettavasti ainoa.

On sanottu, että Suomen mediassa voi olla vain yksi uutinen kerrallaan. Pandemia on joutunut antamaan tilaa Ukrainan kriisille, eikä pelkästään vain meidän valtamediassamme. Putinin pullistelu Ukrainan rajoilla on saanut esimerkiksi Helsingin Sanomat suoltamaan gallupeja meidän suomalaisten Nato-mieltymyksistä ja jäsenyydestä. Jo nyt on lypsetty Nato-kannatusta kysymällä, miten vastaajat suhtautuisivat jäsenyyteen, jos TP ja PM eli valtiojohtomme sitä esittäisi. Seuraavassa mielipidemittauksessa saatetaan esittää kysymys: ”Onhan Suomen välittömästi liityttävä Natoon, onhan?”  

Yksikään mielipidetiedustelija ei ole kysynyt minun mielipidettäni. Jos kuvittelisin sen johtuvan siitä, että urkkimalla on selvitetty kielteinen kantani, olisin tuulipukukansalaisena suhteellisesti katsoen aivan yhtä itseriittoinen ja paranoidinen suuruudenhullu kuin Venäjän päämieskin.
En myöskään tahdo, että asiassa järjestettäisiin kansanäänestys. Tuohon olen päätynyt pohdittuani, mikä olisi ollut lopputulos, jos meillä vuonna 1945 olisi järjestetty kansanäänestys Paasikiven neuvottelemista rauhanehdoista.

Yleisesikuntaeverstin ja pankinjohtajan tytär Heidi Hautala (vihr) tuli ulos kaapista antamalla myrskyisät suosionosoitukset emeritusprofessori Vesa Kanniaiselle. Kansantaloustieteilijä oli esittänyt Suomen Nato-solmun avaamista siten, että Nato kutsuisi kaikki järjestöön kuulumattomat EU-maat jäsenikseen.
Lehtiä lukemalla olen ymmärtänyt, että menettely ei olisi Naton sääntökirjan mukainen. Jäsenyyttä täytyy anoa, ja hyväksymiseen tarvitaan Nato-maiden yksimielisyys. Kriisitilanteissa ei ole otettu uusia jäseniä. Lisäksi Nato edellyttää, että jäsenyyden takana on kansan enemmistö. Jäsenyyttä hakeva maa päättää suvereenisti tuen mittaustavasta.

Kanniaisen esitystä enemmän hämmästyttää se, että Heidi Hautalan mielestä ratkaisuehdotus on nerokas. Joku toinen pitää sitä älynväläyksenä. Hautala on kokenut muodonmuutoksen kyyhkystä haukaksi, ja hänen kanssaan samaa mieltä ovat kaikki vihreiden mepit.
Voisiko tässä olla kysymys profiilin nostamisesta, puolueen kannatushan laskee kuin lehmän häntä? Tällä tempulla halutaan saada takaisin niitä, jotka ovat hypänneet kokoomuksen vankkureihin. Rautaa rajalle-politiikka vetoaa miehiin, joiden puutteesta vihreät kärsii.

Silläkin uhalla, että Natoon haikailevat suomalaiset pitävät kumppanuudessa pysyttäytymistä kenties jopa suomettumisena, sitä voi pitää järkevänä ja perusteltuna. Nyt itärajamme on kahden maan välinen. Pidän sitä parempana vaihtoehtona kuin sitä, että itärajamme erottaisi Naton Venäjästä. Sitten Putin pullisteli asevoimineen aivan takaovellamme, emmekä varmasti voisi jäädä osattomaksi kyberhyökkäyksistä.
Eräs entinen kapitulantti maalaili minulle 1980-luvulla pelottavia kuvia ryssien invaasiosta. Kun en ostanut hänen ajatuksiaan, hän totesi, että pelko tulee puserooni, kun herään kasakoiden nauruun.

Palaan otsikkoon. ”Kuiskauksia ja huutoja (ruots. Viskningar och rop) on Ingmar Bergmanin ohjaama elokuva vuodelta 1972. Se kertoo kolmesta sisaruksesta, joista yksi tekee kuolemaa, ja kaksi joutuu seuraamaan vierestä, vuoroin toivoen ja peläten kuolemaa.”
Laitoin ajatuksissani sisarusten tilalle toveri Putinin, herra Xi:n ja valkovenäläisen Lukašenkan. Putin on se kuoleva, joka pyrkii pitämään itseään vallassa ja Venäjää hengissä. Kaksi muuta muodostavat katseluosaston.
_________________________________
P.S. Mahtaakohan Sauli Niinistö tykätä ulkomaisten toimittajien luomasta kuiskaajan roolista?


12.2.2022 Mikä perussuomalainen ulkopolitiikka?

Kun Jussi Halla -aho luopui perussuomalaisten puheenjohtajuudesta, hän introverttinä halusi poistua parrasvaloista. Kai hän nautti olostaan kulisseissa, koska harvoin tuli sieltä esiin. Eilen saimme sitten kokea Messiaan toisen mutta tuskin viimeisen tulemisen.  

Vuoden 2019 vaalien jälkeen eduskunta nimesi vaalitulokseen perustuen valiokuntien puheenjohtajat ja jäsenet. Perussuomalaiset halusivat ottaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuuden ja nimesivät siihen Laura Huhtasaaren toinen toukokuuta. Vääräleuka väittäisi, että päätös syntyi vapputunnelmissa. Skål!
Perussuomalaisten kärkinimet Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari lähtivät sitten kansan valitsemina europarlamentaarikoiksi, ja niin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuus meni uusiksi. Kesäkuun alussa 2019 eduskuntaryhmä valitsi tehtävään Mika Niikon, jolle paikka tuli pyytämättä, yllätyksenä eikä haluttuna. Kiva olisi tietää, miten prosessi ryhmässä eteni. Ryhmyri Tavioko vain turkulaisittain töksäytti Niikolle, että men sää sin?

Ulkoasiainvaliokunta on aina ollut korkeassa kurssissa. Presidentti, valtioneuvosto ja ulkoasiainvaliokunta muodostavat kolmikon, jonka lausumista ilmenee Suomen ulkopoliittinen linja. Tarkistin uteliaisuuttani, keitä demareita valiokunnan johdossa on ollut. Ei yhtään vilttiketjulaista vaan sellaisia nimiä kuten Paasio, Sorsa Työläjärvi, Tuomioja ja Liikanen. Pelkät sukunimet riittävät kyllä henkilöiden tunnistamiseen.
Mutta perussuomalaiset päätyivät Niikkoon, koska Huhtasaari (ja Hakkarainen) eivät tulleet kysymykseen. Niikon henkilöhistoria on rosoinen kuin seinärappaus; elämänkirjossa äärirajoina neljä rikostuomiota ja helluntailaisuus. Lisää voi lukea Wikipediasta!

Puskaradiossa paikalliset persut ovat yrittäneet tehdä Niikosta suoraselkäisen sankarin, koska hän muka jätti paikkansa omasta halustaan. Muuten oikein, mutta ei se niin mennyt. Niikolle sanottiin suoraan, että nyt eroat ja sassiin, koska mediaa ei saa päästää harjaamaan puoluetta päivätolkulla. Niikon poliittinen ei katkennut, koska hänellä ei sellaista olekaan.
En voi pitää suoraselkäisenä suomalaisena miestä, joka tviittasi, että Ukrainan ei pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä. Ja että jonkun todellisen eurooppalaisen johtajan tulisi sanoa se suoraan. Samalla hän ilmaisi, ettei Suomikaan voi tehdä Nato-päätöstään itsenäisesti.
Kun kohu ymmärrettävästi nousi, Nikko antoi lausunnon, joka oli täysin päinvastainen kuin hänen tviittinsä. Niikko yritti hangata itseään putipuhtaaksi, mutta tahra pysyi kuin kakkakikkare Junttilan talon seinässä. Lyhyt arvio: Niikko oli ja saattaa Suomen kannalta vieläkin olla kävelevä katastrofi.

Halla-aho, joka kai loppujen lopuksi oli Niikon käsittämättömän valinnan takuumies, otti torstaina Niikon paikan, koska presidentinvaalit ovat jo ovella. Niikko nuoli naapurin saappaita, mutta ensikommentissaan Halla-aho edustaa päinvastaista linjaa. Arvaamattomia ”velikultia” molemmat, vaikka tyylit ovatkin erilaiset.
Helsingin Sanomat luonnehti uutta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa osuvasti: ”Halla-aholla on tapana viedä ajatusketjunsa loogiseen päätepisteeseen, täräyttää johtopäätöksensä ääneen ja julistaa muut tyhmiksi, kun eivät tajua. Niin hän on päätynyt kutsumaan islamia pedofiiliuskonnoksi, toivomaan Kreikkaan sotilasjunttaa ja ”diggaamaan” Donald Trumpia. Nyt nähdään, miten Halla-ahon tyyli sopii ulkopolitiikkaan.”
___________________________________
P.S. Laura Huhtasaaren mielestä puolueohjelman kirjauksessa, että persussuomalaiset on ”Nato-kriittinen puolue, jolle Nato ei ole mörkö eikä taikasana”, ei ole mitään muutettavaa.


8.2.2022 Ikävystyttävän hauskaa

”Me emme tule oppositiossa möykkäämään joka asiasta. Me emme tule keksimään tikusta asiaa. Me emme ymmärrä väärin. Me teemme oppositiopolitiikkaa myös porvarillisella charmilla. Meillä on kotikasvatus.”

Tuollaista luikuria Petteri Orpo lasketteli syyskuussa 2019. Muistelen tuota orvoksi jäänyttä lausahdusta aina silloin, kun mieleni on musta, koska sen naurettavuus helpottaa heti oloani, ja viihdyn taas paremmin vanhoissa nahoissani.
Se tulee hakematta mieleen silloinkin, kun eduskunnassa BZ möykkää, Timo Heininen esittää valheellisia väittämiä tai kun Petteri Orpo, joka pitää itseään rauhallisena, sanoo vihastuvansa. Syyskuuhun 2019 asti saman asian oli ajanut ilmaus ihminen ei ole desimaali. Se oli Orpon nyt jo legendaariseksi muodostunut repliikki eduskunnassa, kun hoitajamitoituksesta keskusteltiin.

Tänään en ole voinut olla hymyilemättä itsekseni, kun luin, että persut on antanut rukkaset kokoomukselle. Orpo-team olisi näet halunnut olla mukana persujen välikysymyksessä. Vaikka meillä ei välikysymyksellä koskaan ole onnistuttu kaatamaan enemmistöhallitusta, oppositiopuolueet yrittävät sitä aina Bernsteinin hengessä: tärkeintä ei ole päämäärä vaan liike.
Koska polttoaineen hinta kiinnostaa niin ”pillurallia” ajavaa teiniä kuin mummoa kuljettavaa ysikymppistä pappaakin ja kaikkia muitakin ikäluokkia, kokoomus ei olisi halunnut jättää stagea yksi persujen käyttöön.

Oppositiopuolueet pyrkivät pääsemään näyttävästi otsikoihin, silloin on pakko melskata, kritisoida, valittaa ja uhriutua. Sehän ei muuten onnistu ilman valtamedian apua. Polttoaineet sopivat keppihevoseksi, koska niiden hinnat ovat nyt korkeimmillaan. Oppositiolle ei tietenkään mitään merkitystä ole sillä, että syypää tilanteeseen ei ole maan hallitus. Kansalaisten, jotka nyt huutavat kurkku suorana, olisi hyvä tiedostaa, että viimeisten kymmenen vuoden aikana polttoaineveroa on Suomessa nostettu viisi kertaa. Niistä vain yksi menee tämän hallituksen piikkiin. Kataisen ja Sipilän hallitukset korottivat kahdesti.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana vielä se, että vuoden 2020 korotuksesta huolimatta moottoribensiinin hinta oli vuoden 2020 joulukuussa seitsemän ja dieselöljyn hinta yhdeksän prosenttia matalampi kuin vuonna 2019. Syynä raakaöljyn markkinahinnan lasku.
Välillisten verojen laskeminen ei automaattisesti pudota tuotteen tai palvelun hintaa. Siitä esimerkkinä kampaamojen veroale. Alvia laskettiin kokeiluluonteisesti 22 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Alennus ei mennyt hintoihin, eikä se lisännyt alan työllisyyttä, mutta valtion verotulot vähenivät vuosina 2007-2011 toteutetun kokeilun vuoksi 50 miljoonalla vuodessa.
_______________________________________
P.S. USA:ssa voi päästä presidentiksi miljardöörien tuella ja Venäjällä puolestaan miljardööriksi presidentin tuella (Erkki Tuomioja)


1.2.2022 Toivotan pikaista paranemista

Oppositiossa vaikertelevalla Petteri Orpolla on nyt todellinen syy valitteluun, sillä hänen pohjeluunsa on murtunut. Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että koiran ulkoiluttaminen on vaarallinen harrastus. Riski on sitä suurempi, mitä useampia koiria taluttajalla on. Helmikuussa 2017 ulkoministeri Soini kaatui myös koiransa kanssa, mutta luut säilyivät ehjinä.

Kokoomus on ainoa puolue, jonka ohjelmaan on kirjattu Nato-jäsenyyden hakeminen. Kun tilanne Ukrainan ja Venäjän välisellä rajalla jännittyi, Orpo pomppasi kuin vieteriukko vaatimaan muiden puolueiden kantoja Nato-jäsenyyteen. Muut eivät provosoituneet, mutta muutama yksittäinen vihreä palasi kokoomuksen puisto-osastolaiseksi.

Sitten viime viikolla Hesarin pääkirjoituksessa kerrottiin, että ”Petteri Orpo asemoi itsensä tiistaina Paasikivi-seurassa puhuessaan samaan riviin presidentin ja pääministerin kanssa: kriisin aikana ja vastoin enemmistön tahtoa ei tehdä ratkaisevia turvallisuuspoliittisia päätöksiä.”
Kokoomuksen puheenjohtajalla on omat periaatteensa, mutta jos tilanne vaatii, hänellä on myös muita periaatteita. Odotan mielenkiinnolla, milloin uutisoidaan kuten asia on: Petteri Orpo heilutteli Nato-korttia ennen aluevaaleja, mutta pisti sen taskuunsa vaalien jälkeen.

Laajennanpa ikkunaa. Kuinka moni mahtaa muistaa, miten Sipilän hallituksessa valtiovarainministerinä toiminut Orpo hehkutti, että hallitus oli luonut 140 000 uutta työpaikkaa ja onnistunut työllisyysasteen nostamisessa 72 prosenttiin? Oppositiossa tosin oltiin pikkuisen sitä mieltä, että lukuihin vaikutti myös maailmantalouden tilanne.

Tämän viikon alussa pöllöuutisten Leppänen kertoi, että työllisyysaste on 73,8 prosenttia. Rusettimies lisäsi välittömästi, että ”tasoa ei ole saavutettu maan hallituksen toimilla, vaan noste selittyy globaalin talouden tilanteella.” Koska Leppänen on vain uutistenlukija, kauppakamarin edustaja todisti uutisankkurin sanomaa, joka aivan sattumalta on sama kuin Petteri Orpon jatkuvasti toistama.

Jos pöllöuutiset olisi edes pyrkinyt objektiiviseen tiedottamiseen, olisi pitänyt kertoa, että 73,8 on työllisyysasteen trendiluku. Jotta se olisi vertailukelpoinen Sipilän hallituksen aikaisen työllisyysasteen kanssa, siihen pitää lisätä noin yksi prosenttiyksikkö, koska trendiluku on ”puhdistettu” kausivaihtelusta. Trendiluku otettiin käyttöön vasta noin vuosi sitten.

Oppositiomies on huolissaan hallituksen talouspolitiikasta. Tänä vuonna valtion velanotto jäi kahdeksan miljardia arvioitua vähäisemmäksi, ja verotulot kasvoivat yli kuusi miljardia. Ei huano!
Orpo syyttää hallitusta siitä, että työvoima ja avoimet työpaikat eivät kohtaa. Tämä kohtaanto-ongelma on meillä vanha kuin taivas. Sauli Niinistö ehdotti 2012 pressaksi pyrkiessään, että valtion tulisi vauhdittaa maan sisäistä muuttoliikettä: työn perässä muuttavien tappiot heidän myydessä asuntojaan korvattaisiin valtion verovaroista. Ajatus oli kuolleena syntynyt, minkä Niinistö kyllä tiesi, eikä hänen olisi tarvinnut moiseen populismiin sortua virkaan päästäkseen.

Petteri Orpo on vuoden verran toistellut, että koronanvastaisessa taistelussa johtajuus on hukassa, ja kaikki tiedottamisesta lähtien on epäselvää. Orpon linja on kuin se ura, joka syntyi, kun hiihti Valtteri-myräkässä selkä edellä vastatuuleen. Kun pandemia alkoi, hän kritisoi hallituksen linjaa, jonka tavoitteena ei ollut viruksen totaalinen nitistäminen vaan sen etenemisen hidastaminen.

Yhdessä vaiheessa hän hinkui koropassia kuin kunnollinen tullimies, koska Tanskasta oli muka saatu hyviä kokemuksia. Tänään tiedämme, että passi ei Tanskaa auttanut: tartuntoja yhteensä 1,7 miljoonaa ja kuolleita 3755. Suomessa on suunnilleen sama väkimäärä, mutta tartuntoja on 485 000 ja vain 2 000 kuollutta. Nyt Orpo EK:n kanssa vinkuu rokotepassia, vaikka Suomen perustuslaki ei sellaista hyväksy. On masentavaa, että kykypuolen puheenjohtajan juridiset tiedot ovat samaa tasoa kuin vaikkapa persujen Jani Mäkelällä.
_________________________________________
P.S. ”Sanavalmiit Sanna Marin (sd), Annika Saarikko (kesk) ja Li Andersson (vas) voivat eduskuntavaaleissa syödä kokoomusjohtajan iltapalaksi.” (HS 25.1.2021)

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Tulos on karu” – yhä useampi työnantaja rikkoo työehtosopimuksen tai lakien määräyksiä

SAK:n kyselyyn vastanneiden luottamushenkilöiden mukaan 32 prosenttia työnantajista on syyllistynyt kuluneen 12 kuukauden aikana laki- ja...

Lue lisää »

Pohjois-Korea laukaisi eilen ohjuksen – tänään tuli Etelä-Korean ja USA:n vastaisku

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat ampuneet neljä ohjusta Japaninmereen, Etelä-Korean asevoimat kertoi keskiviikkona uutistoimisto Yonhapin mukaan. Ohjukset...

Lue lisää »