web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Heinäkuu 2021

31.7.2021 Optimismi nujertaa pessimismin

Erään vitsin mukaan ihmisiä on kolmea sorttia: niitä, jotka osaavat laskea ja sitten sellaisia, jotka eivät osaa. Vitsiä soveltaen voi väittää, että ajattelutavan mukaan ihmisiä on kolmenlaisia: on positiivisesti asioihin suhtautuvia optimisteja sekä negatiivisesti asennoituvia pessimistejä. Pessimistin kesä päättyy juhannukseen, koska silloin päivä lyhenee, ja pimeys sekä kylmyys odottavat oven takana.

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat lähinnä optimisteja, koska vain omaa häntäänsä nostavat aisanylipotkijat kyseenalaistavat oman politiikan. Oppositio taas ei lähde kehumaan hallitusta vaan näkee kaikki sen toimet negatiivisessa valossa tai kommentoi niitä Pispalan VPK:n palopäällikön tapaan: väärin sammutettu. Tähän asetelmaan ei pätkääkään vaikuta se, onko hallitus musta kuin yö tai punainen kuin tomaatti.

Politiikka on verrattavissa talouselämään. Kilpaillaan markkinaosuuksista ja -johtajuuksista, mikä usein johtaa tuotteiden samankaltaistumiseen ja pahimmassa tapauksessa epäterveeseen kilpailuun. Kun vihreät tunnustautui puolueeksi, kanssakilpailijatkin alkoivat vihertää. Perussuomalaisten puheenjohtajaksi on nyt pyrkimässä Riikka Purra, joka on vegaani ja ex-vihreä. Voisiko hän olla ylioptimistinen?

Perussuomalaisten maahanmuuttovastaisuus on puolestaan jossakin määrin porautunut sisälle muihinkin puolueisiin. Eniten se on muokannut kokoomusta. Kun Soinin perussuomalaiset hajosi kesällä 2017, Petteri Orpo ilmoitti, että kokoomus ei voi olla yhteisessä hallituksessa halla-aholaisten kanssa, koska puolueiden arvomaailmat ovat niin kaukana toisistaan. Oliko lausunto enemmän poliittisen pessimistinen kuin realistinen?

Nyt tilanne on muuttunut. Halla-aholaiset seisovat entisillä aatteellisilla jalansijoillaan, ja sinne kokoomus kallistuu. Siitä esimerkkinä kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotus maahanmuuttopolitiikan kiristämiseksi. Kokoomusedustajat halusivat eriyttää maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvaa. Perussuomalaista populismia siinä oli se, että esitys oli vastoin perustuslakia, joka koskee kantasuomalaisten lisäksi myös kaikkia laillisesti maassamme olevia. Kokoomus on jälkeenpäin kutsunut ehdotusta ”vahingonlaukaukseksi”.

Kun korona saapui Suomeen viime vuoden maaliskuussa, oppositio ja elinkeinoelämä kieriskelivät pessimismissä ja olivat huolissaan taloudesta. Sanottiin, että Suomen bruttokansantuote romahtaa, konkurssit lisääntyvät räjähdysmäisesti ja työttömyys kasvaa. Marinin hallituksen väitettiin hukkaavan Sipilän hallituksen arvokkaan perinnön.

BKT laski kuitenkin odotettua vähemmän ja on ylittänyt pandemiaa edeltäneen tason. Ruotsissa, jonka talouden erinomaisuutta meillä ihastellaan, BKT:n lasku on ollut suurempi. Myös tiedot yritysten tuloksista ja työllisyydestä kertovat aivan jotain muuta. Suomen talous on kuosissaan, ja tulevaisuuteen voi perustellusti suhtautua optimisesti. Näin on tehnyt myös Elinkeinoelämän keskusliitto. Sen luonteeseen on perinteisesti kuulunut synkistely ja uhkakuvien maalailu. Kun EK nyt kuvaa tulevaisuutta kirkkain värein, on syytä uskoa, että Suomen taloudessa menee tosi hyvin.
_______________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa


26.7.2021 Valtuutetut esittelyssä

Kesäkuun kuntavaalien tulos on ollut jo jonkin aikaa selvillä. Salon Seudun Sanomat julkaisi tänään lyhyet esittelyt elokuun alussa valtuutettuina aloittavista. Olen ymmärtänyt, että niiden pohjana olivat valtuutettujen omat vastaukset. Siitäkö mahtoi johtua, että joistakin kerrottiin vain faktat, kun taas joku sai lisäksi mojovatkin kehut? Mikä onkaan se kehu, joka haisee?

Kunta-alalla jokaisen vakituiseksi viran- tai toimenhaltijaksi hakeutuvan tulee olla pätevä eli täyttää asetetut koulutusvaatimukset. Valtuustoon valittavilla ei mitään koulutukseen liittyviä minimivaatimuksia ole. Miksi olisikaan, kun sellaisia ei ole ministereiksi nimitettävillekään. Niinpä kirjo onkin laaja: autonasentajasta väitelleeseen tohtoriin kumpaakaan väheksymättä.
Koska itse olin koulussa vuodesta 1959 – tulkintatavasta riippuen - vuoteen 2008 tai 2017 asti, koulutus on minussa kiinni kuin raidat seeprassa. Tässä havaintojani valtuutettujen koulutuksesta pähkinänkuoressa:

Vihreiden valtuustoryhmässä on prosentuaalisesti eniten korkeasti koulutettuja. Kokoomuksessa heitä taas on absoluuttisesti eniten. Tulokset ovt yhtä vähän yllättäviä kuin Suomen tappio Belgialle jalkapallon EM-kisoissa. Yrittäjyys on ollut kova valtti tietenkin kokoomukselle mutta myös keskustalle. Superyrittäjä löytyy kuitenkin perussuomalaisista: yrittäjä, eläinlääkäri ja maatalousyrittäjä.

Perussuomalaiset on homogeeninen ammattitason ryhmä; harmonian särkee vain yksi korkeakoulutettu, mutta hän onkin ex-kykypuoluelainen Jerina Wallius. Mikään yllätys ei ole sekään, että keskusta koostuu maatalousyrittäjistä, agronomeista ja maatalousteknikoista. Miksiköhän kepulaiset aina närkästyvät, kun kutsun heitä maalaisliiton perillisiksi? Demariryhmästä löytyy sekä julkisen että yksityisen puolen entisiä ja nykyisiä toimijoita. Kaikki ovat kuitenkin yrittäneet ja sitten päässeetkin valtuustoon.

Vielä muutama yksittäinen havainto: Olen hämmästellyt sitä, että nykyisin valtuusehdokas voi ammattia kysyttäessä ilmoittaa olevansa vaikkapa taivaanrannanmaalaari. Aikoinaan eli muutama vuosikymmen sitten keskusvaalilautakunta ei hyväksynyt edes kotirouvaa. Nyt kahvilanpitäjä Vapaavuori (nimi muutettu) voi ilmoittaa olevansa asemapäällikkö. Ei se minua rassaa, kerroinpa nyt vain.

Ex-toveri Simo Vesa kyllä yllätti minut kertomalla Salkkarissa tänään, että hänellä on opistotason koulutus. Vesan väärinymmärrys selittynee sillä, että hän on kuvitellut ammattitutkinnon olevan opistotasoinen, jos se on suoritettu jossakin opisto-nimisessä oppilaitoksessa. Näinhän se on; kukaan ei halua aliarvioida itseään tai koulutustaan, pikemminkin päinvastoin.
_____________________________________________________
P.S. Juhani Nummentalo on Salon politiikan kärkinimiä. Eikö muita olekaan?

24.7.2021 Tätä mieltä

Mielipidemittauksista on nyt saatu tietää, että kaikki muut paitsi minä pitävät Sauli Niinistöä suvereenina tasavallan presidenttinä: gallupin mukaan vain yksi sadasta on tyytymätön häneen. Niinistön suosio on lähes samalla tasolla kuin Pohjois-Korean johtajalla, mutta hänen tuloksensa ovat aina manipuloituja.

Lähden siitä, että Suomi on demokraattinen maa, jossa vallitsee sanan– ja mielipiteenvapaus. Lähden myös siitä, että gallupit on tehty ja tehdään rehellisesti. Mutta juuri siksi tuntuu oudolta, että kurttuotsainen ja puheissaan monipolvinen Sauli Niinistö pystyy lumoamaan koko kansan. Vladimir Putin on varmaan soittanut monta kertaa Niinistölle ja kysynyt, kui sää Sauli oikein ton teet. Ei kuitenkaan turkulaisella vaan venäläisellä aksentilla.

Kansa on kyselyissä antanut tasavallan presidentille loistavan arvosanan myös koronan hoitamisesta, vaikka Niinistö on tyytynyt seuraamaan asianomaisten tekemisiä (ylen)katseella, eikä hänellä sitä paitsi ole sillä alueella mitään toimivaltaakaan.
Suuri osa suomalaisista on sitäkin mieltä, että koronan nujertaminen olisi hoitunut paremmin, jos Niinistön ajatus ”nyrkin” perustamisesta olisi toteutunut. Niinhän se on, että uskossa oleminen luo – useinkin aivan perusteettoman - turvallisuuden tunteen. Pääministeri Marin torjui kuitenkin esityksen ystävällisesti mutta päättäväisesti, mikä sai TP:n puristelemaan nyrkkiä taskussaan.

Oppositio puolestaan on ollut 16 kuukautta sitä mieltä, että hallitus on epäonnistunut jokaisessa koronaan liittyvässä toimessaan. Kaikki päätökset ovat olleet joko yli- tai alimitoitettuja, ja niiden ajoitus on aina ollut väärä. Näitä arvioita antaessaan oppositio ei ole välittänyt pätkääkään hallituksen toimivaltuuksista. Nehän ovat olleet oleellisesti rajatummat valmiuslain voimassaolon päättymisen jälkeen kuin sen aikana.
Hallituksen piikkiin oppositio on pannut myös aluehallintoviranomaisten päättämättömyyden. Pääministeri Marinin ja hänen hallituksensa nimeäminen syyllisiksi uppoaa nimittäin kansalaisiin paljon paremmin kuin kasvottomien viranomaisten sättiminen.

Jussi Halla-aho on mennyt jopa niin pitkälle, että hän on väittänyt hallituksen pakoilleen vastuitaan siirtämällä hankalat asiat aluehallintoviranomaisille. Kyse on väärän tiedon levittämisestä ja kansan harhauttamisesta, koska varmasti tohtorismies on ollut selvillä toimintavaltuuksien rajoista. Hänen kannattajansa taas eivät ole. Voi vain miettiä, minkälainen spektaakkeli syntyisi, jos hallitus ylittäisi toimivaltuutensa. Valtakunnanoikeuteen sellaisella tempulla saattaisi päästä.
Petteri Orpo puolestaan ratsasti pari viikkoa Tanskan koronapassilla. Hänen mielestään Suomen hallitus kiusasi matkailuyrittäjiä ja tapahtumien järjestäjiä estämällä heitä harjoittamasta elinkeinoaan. Koronapassi olisi ollut kuin yleisavain jokaiseen lukkoon.

Kannattaa muistaa sekin, että joskus vuoden 2020 keväällä oppositio pääkaupunkimedian avustamana arvosteli ja ilkkui hallituksen hybridistrategiaa, johon kuului hidastaa viruksen etenemistä. Miksi hidastaa etenemistä, sehän pitää nujertaa, kirkuivat arvostelijat.
Se oli härskiä politiikkaa viruksella, koska jo silloin vähänkin asioita seuranneet tiesivät, että viruksen selättäminen oli absurdi vaatimus. Tämäkään pöpö ei häviä mihinkään, mutta sen kanssa voidaan jatkossa elää. Näin asiantuntijat ovat sanoneet, ja minun on helpompi uskoa heitä kuin persujen tai entisen kykypuolueen johtoa.
___________________________
P.S. Jag är dissident i hängmattan.


11.7.2021 Niinistön perintö

Suomi valitsee Sauli Niinistölle seuraajan vuonna 2024. Niinistö muistuttaa persu-Purraa siinä mielessä, että hän suostui aikoinaan presidenttiehdokkaaksi sangen pitkin hampain turvautumatta kuitenkaan neliraajajarrutukseen. Purrakin lähtee puheenjohtajakisaan puhtaasta velvollisuudentunnosta ja siksi, että niin moni on polvillaan pyytänyt.

Meillä mentiin demaripresidenttien johdolla peräti 30 vuotta. Tuohon putkeen tarvittiin kolme demaria, Kekkonen pääsi aivan itsekseen 26 vuoteen. Ei varmaankaan ole kovin järkevää laittaa presidenttejämme paremmuusjärjestykseen, koska toimintaympäristö on kullakin ollut omanlaisensa. Teen sen silti.
Elämäni aikana Suomessa on ollut kuusi eri presidenttiä, joista neljä on ollut maamme kannalta merkittäviä: Paasikivi, Kekkonen, Koivisto ja Halonen. Paasikiven ansiot tunnustetaan lähes yksimielisesti kuten myös Koiviston. Kekkoseen ja Haloseen suhtautuminen on sitten ristiriitaisempaa.

Nykyisestä näkövinkkelistä on helppo todeta, että Kekkosen aika oli maallemme vahingollinen. Urkki hoiti sekä sisä- että ulkopolitiikan ja päsmäröi myös henkisen ja ruumiillisen kulttuurin aloilla. Emme eläneet diktatuurissa, mutta olimme Neuvostoliiton etupiiriä, jossa oli pakko harjoittaa itsesensuuria. Kuvaus on silti ehkä liian yksipuolinen, mutta tältä suomettunut kekkoslovakia nyt näyttää.

Tarja Halonen nostatti keskustaoikeiston niskavilloja jo pelkästään sillä, että hän oli nainen, demari ja sitten vielä setalainenkin. Hyvin kuvaava oli erään fb-kaverini Yrjön (nimi muutettu) riemastunut päivitys, kun Sauli Niinistö valittiin: Nyt minullakin on presidentti, kaveri hehkutti.
Kun Niinistö valittiin uudelleen, heitin ainakin osittain piruuttani fb-päivityksen, jossa totesin, ettei minulla edelleenkään ole presidenttiä. Yrjö siitä suuttui, pahoitti mielensä ja syytti minua epäisänmaallisuudesta. Yrjön asenteen uskon vallinneen laajalti keskustaoikeistossa.

UKK, joka on ja tulee olemaan Suomen pitkäaikaisin presidentti, haaveili Nobelin rauhanpalkinnosta ja varmaan uskoi saavansa sen vuonna 1975 isännöimänsä ETYK:n perusteella. Eipä saanut. Martti Ahtisaari sen sijaan sai järjestämättä huippukokousta.
Niinistö on tarkastellut aikaansaannoksiaan presidenttinä ja todennut, että mitään todella suurta ei ole jäämässä historiankirjoihin, ja hiekka valuu tiimalasissa. Yksi ja kenties ainoa mahdollisuus voisi tarjoutua siinä, että Suomi isännöisi valtiojohtajien huippukokousta vuonna 2025, joka on ETYK:n 50.juhlavuosi. HS kertoi, että Niinistö on jo aloittanut asian esivalmistelut puhelinkeskusteluilla kolmen supermaan johdon kanssa. Vuonna 2025 Niinistö olisi vain presidentti, mutta ETYK 2 olisi hänen perintönsä, muistomerkkinsä. Jos se ei toteudu, Niinistön valtakauden saavutuksista ei synny edes ohutta kirjaa.
___________________________________________
P.S. Seuraavakin presidentti tulee porvaripuolueesta.


8.7.2021 Salon persutkin yllätti

Ihmettelin aiemmin keskustan asennetta luottamuspaikkoja jaettaessa. Aktiivisena politiikan seuraajana minun on tasapuolisuuden nimessä kummasteltava myös perussuomalaisten ratkaisua. Sen teinkin Salon Poliittisessa Puskaradiossa.

Tiedämme, että perussuomalaiset on ukkopuolue, mutta ällistelen sitä, että neuvotteluissa persujen ei tarvinnut osallistua lain vaatiman sukupuolijakauman toteuttamiseen: puolueen potentiaalinen anti hallitukseen on kolme miestä. Potentiaalinen siksi, että kysymys on ehdollepanosta, valtuusto valitsee.

Hämmästelen moista menettelyä siksi, että aiemmin ei mikään puolue, joka on saamassa kolme paikkaa hallitukseen, ole saanut nimetä kolmea samaa sukupuolta olevaa. Kysyttyäni asiasta Heikki Tamminen vastasi, että perussuomalaiset olivat saaneet vapauden valita, laittavatko kolme miestä vai kaksi ja yhden naisen. Keskuudessaan äijäpuolue päätti sitten äänestyksen jälkeen ehdottaa valtuustolle kolmea miestä.

Vastausta vaille jäi kysymys, kuka enemmistövaalissa mukana ollut jäi rannalle? Vai ketkä? Oliko se kenties Jerina Wallius? Porukka ei kahdesta syystä voinut päästää häntä hallitukseen: Ensinnäkin siksi, että hän edustaa väärää sukupuolta. Toiseksi siksi, että hänen ehdolle asettamisensa olisi tarkoittanut kaikkien kolmen olevan kokoomuksesta loikanneita. Nyt Antti Olkinuora edustaa ”aitoja” perussuomalaisia, ruotsiksihan puolueen nimi on sannfinländarna eli tosisuomalaiset.

Syrjäyttämällä Walliuksen Salon perussuomalaiset rikkoi nimeämäänsä periaatetta, että luottamuspaikat täytetään vaalituloksen henkilökohtaisen äänimäärän perusteella. Tämä miesmäinen politiikka loi heti railon ainakin perussuomalaisia kannattaneiden keskuuteen. Voi olla, että neljän vuoden kuluttua moni naisäänestäjä muuttuu liikkuvaksi tai nukkuvaksi.

Hämmennystä minussa herätti sekin, että Salkkarissa Antti Olkinuora kertoi aiemmin perussuomalaisten äänestäneen vain kolmannesta paikasta. Se herätti kysymyksen, ketkä olivat olleet vastakkain. Olkinuoran kertomus ei Tammisen mukaan pitänyt paikkaansa, koska enemmistövaalissa äänestettiin kaikista kolmesta paikasta. Salkkarin piikkiin väärää infoa on turha laittaa.

Vielä 1990-luvulla luottamuspaikkoja täytettäessä sukupuolten välinen tasa-arvo lain mukaan toteutui, kun valittujen joukossa oli sekä miehiä että naisia. Se johti siihen, että esimerkiksi Halikossa, josta minulla on omakohtaista kokemusta, puolueet kiistelivät, kuka joutuu asettamaan ”naisenkuvan” tekniseen lautakuntaan. Ja myöskin siitä, kuka täyttää miespaikan kirjastolautakunnassa.
Lakia on sittemmin muutettu siten, että nyt molempien sukupuolten osuus täytyy olla vähintään 40 prosenttia. Salon valtuuston täytyy siis valita hallitukseen vähintään kuusi miestä ja naista, se kolmastoista voi sitten olla kumpaa sukupuolta vain.

Yhteenveto: Persut ehdottavat kolmea miestä. Kokoomus toteuttaa Juhani Nummentalon toivetta hallituspaikasta, ja demarit ehdottavat Saku Nikkasta puheenjohtajaksi. Niinpä viisi miespaikkaa onkin jo täynnä. Keskustasta tullee Timo Lehti, eivätkä demarit voi jättää Simo Vesaa ulos. Siinä onpi veljessarja, jalo niin kuin sonnikarja. (Aleksis Kivi). Keskustan ja kokoomuksen on kummankin laitettava kaksi naista kuten nytkin.
______________________________________
P.S. Kun riittää, että miehiä ja naisia on vähintään 40 prosenttia, yksi viidennes jää kolmannelle sukupuolelle?


4.7.2021 Laihasta riidasta sopuun

Salkkari kertoi, että Salossa puolueet sopivat suuren yksimielisyyden vallitessa luottamuspaikoista. Hieno homma! Ymmärsin, että loppusilaus onnistui, kun suuret luovuttivat omistaan ja varapuheenjohtajien määrää lisättiin.

Kiinnitin huomiota siihen, että kepulle omistaan antaminen oli tuskallista. Miksi? Keskusta sai kaksi paikkaa valtuustoon seisomalla KD:n ja RKP:n harteilla upottaen ne. Halikossa 1990-luvulla kepun ahneus johti siihen, että sd, kok, vas sekä hapu saivat tarpeekseen ja muodostivat sateenkaaren eli teknisen vaaliliiton. Keskusta kristillisineen jäi vähemmistöön eikä päässyt johtopaikoille.

Tekniset vaaliliitot ovat tietenkin aivan laillisia, vaikka niillä voidaankin muuttaa jonkin verran vaalitulosta eli äänestäjien tahtoa. Salon alueella keskusta on harrastanut niitä muita puolueita aktiivisemmin. Kepun päämääränä ei ole ollut ”pienten” auttaminen vaan oman aseman vahvistaminen ikiomaa pelikirjaa noudattamalla. Aiemmin keskusta haki pienpuolueilta voimaa kokoomusta ja demareita mutta nyt myös persuja vastaan.

Luottamuspaikoista sovittaessa Salon keskusta ei pettänyt vaan toimi kuten ennenkin: kyse oli laillisesta hyväksikäytöstä uhrien myötävaikutuksella. Koska kepu sai teknisillä vaaliliitoilla lisävoimaa pieniltä, en voinut kuvitella, että sille olisi ollut tuskallista luopua ”omista” toisten pienien eduksi. Ei pitäisi kuvitella liikoja.
__________________________________
P.S. Ahneen loppu on sellainen kuin sanotaan.


1.7.2021 Haista vittu Krista Kiuru!

Ennen jalkapallon EM-kisoja Mika Salminen (THL) varoitti julkisuudessa ihmisiä matkustamasta Pietariin katsomaan Suomen pelejä. Hän kehotti kansalaisia seuraamaan otteluita kotisohvalta. Aivan liian moni viittasi hänelle kintaalla. Nyt jo mukavasti pudonnut ilmaantuvuusluku nousee taas uhkaavasti.

Heti kun kuulin ensimmäiset tiedot hässäkästä, joka syntyi jalkapalloturistien paluun yhteydessä, sanoin vaimolle, että aivan pian syy vieritetään hallitukselle ja lähinnä Sanna Marinille sekä Krista Kiurulle. En ollut aivan väärässä.

En ole juristi, siksi joudun luottamaan meritoituneisiin asiantuntijoihin. He ovat vakuuttaneet minut siitä, että rajan yli tulleista tartunnoista vain oppositiopuoluelaiset voivat syyttää maan hallitusta, sen yksittäisiä ministereitä, STM:tä tai THL:sta.
Toimivaltuudet olivat alueen terveys- ja hallintoviranomaisilla, ja oma syynsä on perustuslakivaliokunnalla, joka yksimielisenä on tulkinnut perustuslakiamme ahtaasti. Kyseisellä elimellä on valta omiin tulkintoihin, joten turha niistä on nurista.  

Oppositiopuolueet eivät missään vaiheessa ole antaneet pienintäkään kiitosta hallituksen koronatoimille. Näiden jukureiden mielestä Suomi on pärjännyt parhaiten Euroopassa vain maantieteellisen sijaintinsa ja kansalaisten toiminnan ansiosta.
Nyt kun omat kansalaisemme vapaaehtoisesti kävivät hakemassa deltavarianttia Pietarista, mistä heitä ei voida kiittää, sekoilut halutaan panna hallituksen piikkiin. Viisikymmentä vuotta sitten meillä oli votkaturistimme, nyt meillä on huuhkajien perässä törttöilevä lauma. Pietarilaisessa Alpenhausissa se haistatti suureen ääneen vittua Krista Kiurulle. Kertokaapa lisää kotioloistanne!

Kannattajajoukon toimintaa ei voi pitää tuottamuksellisena, koska se oli tahallista. Mutta Suomi on vapaa maa: Tänne saa ilman sanktioita tuoda pandemian, olla suostumatta koronatestiin rajalla ja jättää noudattamatta vapaaehtoista karanteenia. Ja sitten kaiken kukkuraksi haistattaa julkisesti vittua ministerille, joka on rajoittanut suomalaisten elämää. Tuo sakki ei näe lieventävänä asianhaarana sitäkään, että rajoitukset on tehty kansalaisten terveyttä ajatellen. Vastuuntunnottomat ovat nyt aiheuttaneet sen, että Suomen avaaminen ja jonkinlaiseen normaaliin palaaminen on hidastunut mutta ei toivottavasti pysähtynyt.
______________________________
P.S. Mikään ihme ei ole se, että suomalaiset örveltävät Venäjällä. Mutta että alppimajassa Pietarissa!

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Emmanuel Macron on nimittänyt Ranskan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on nimittänyt maan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen, kertoo presidentin kanslia. Kanslian mukaan...

Lue lisää »

SDP:n kansanedustaja moukaroi Nato-keskustelua eduskunnassa – haukkui myös median: ”Pidän sitä vastuuttomana tekona”

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen sanoo suhtautuvansa kriittisesti Suomen Nato-jäsenyyteen. Piirainen pääsi ääneen hieman ennen iltakahdeksaa...

Lue lisää »