web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Elokuu 2022

31.8.2022 Ihmettelyn aiheita

Putinin ”erikoisoperaatio” Ukrainassa on kestänyt jo yli puoli vuotta, eikä sodalle näy loppua. Itse asiassa pelkään sen jatkumisen vievän Euroopan kaaokseen. Putin on kuin terroristi, joka on päättänyt, että hän ei lähde yksin tästä maailmasta.

Olisin jälkiviisas, jos väittäisin, että Putinin sotatoimet eivät tulleet minulle yllätyksenä. Sain tilanteesta tietoni kotimaisen mediasta, joka hyödynsi länsimaisia uutistoimistoja. Ihmettelen sitä ”asiantuntijoiden” suurta määrää, joka meillä invaasion hyökkäyksen jo käynnistyttyä alkoi kertoa tienneensä sen alkamisesta. Miksi he eivät ennen sotaa tulleet julkisuuteen tiedoillaan tai mahdollisilla aavisteluillaan?

Olen vielä sen verran älyllisesti elossa, että tajuan sotaakäyvien osapuolten aina käyttävän tiedotuksissaan kaupunkilaisjärjen vastaista propagandaa. Venäjän ilmoittama luku kaatuneiden sotilaidensa määrästä Ukrainassa (noin 2000), on kaivettu sieltä syvältä. En kuitenkaan tiedä, millä kertoimella päästäisiin oikeaan lopputulokseen.
En usko, että venäläisten tappioista tullaan koskaan saamaan edes likimääräistä lukua. Naapurissa on liuta ydinpomminkehittäjiä ja avaruuden valloittajia mutta ei henkilöstöä, joka osaisi edes osapuilleen laskea omien kaatuneiden ja haavoittuneiden määrän. Mitäpä noista syrjäisten seutujen surkimusruumiista lukua pitämään. Eihän kukaan moskovalainen tai pietarilainen ole henkeään menettänyt, eihän? Harashoo!

Olen vain reservin luutnantti. Siitä huolimatta tai juuri siksi seuraan Ukrainan sotaa maailmanpoliittisena tapahtumana enkä militaristisena pelinä. Putinin sodassa suurin ihmetykseni on kohdistunut siihen, mitä tämä entinen KGB-agentti kuvittelee saavuttavansa. Siksi onkin pelottavaa ajatella, mitä Putin keksii, kun hänellekin kirkastuu, että helpoksi valloitusretkeksi kuviteltu ”erikoisoperaatio” päättyykin osittaiseen tai jopa täydelliseen katastrofiin. Tokaisihan tuntemattoman kapteeni Kaarnakin komppanialleen: ”Mennäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa.” Ei hän tuon virkkeen jälkeen enää kokonaisia lauseita puhunut. Piiska oli tehnyt tehtävänsä.

Tähän kevääseen asti olin luullut, että Venäjä on yksi maailman sotilasmahdeista. Käsitykseni oli varmaan muodostunut uutisista, joita oma mediamme välitti Punaisen torin paraateista. Niissä esiteltiin uutuuttaan kiilteleviä ohjuksia ja ydinkärkiä sekä muuta vähäarvoisempaakin tilpehööriä. Annettiin ymmärtää, että Venäjältä eivät miehet, aseet ja ammukset tulisi loppumaan.
Silmäni avautuivat heti sodan alettua nähtyäni luotettavia satelliittikuvia Kiovan suunalta. Venäläiset panssarivaunut etenivät asvalttitiellä parijonossa niin sanotusti tappituntumalla. Letka ei ollut vain muutaman kilometrin vaan usean kymmenen kilometrin mittainen.
Olisiko vastustajalle voinut tarjota parempaa paikkaa iskeä. Jos ukrainalaisilla olisi ollut tarvittavat aseet, venäläiset olisivat saaneet kokea saman kuin Neuvostoliiton joukoissa hyökänneet ukrainalaiset sotilaat Raatteen tiellä tammikuussa 1940. Naapuri epäonnistui runsaat 82 vuotta sitten, eikä venäläisinvaasiosta nyt tullut riemukasta panssarimarssia Kiovaan. Mukaan otetut paraatipuvut jäivät onneksi käyttämättä.

Sodan nyt jatkuessa en ole voinut nauramatta kuunnella ja lukea venäläisten lausuntoja, joita he vuolaasti ovat antaneet kärsimistään tappioista. Herkkupala oli satu siitä, miten Krimin laivastotukikohdassa ammuksia räjähteli aivan itsestään satojen metrien päässä toisistaan tuhoten useita lentokoneita. Eikä tuosta paljon huonommaksi jää meriselitys Mustanmeren lippulaivan Moskovan uppoamisesta. Tulipalo sen aiheutti, ei ukrainalaisten onnistunut sotatoimi. Ihmettelemistä on siinäkin, miten usein venäläiset epäonnistuvat maalien valmistelussa. Vastustajan sotilaisiin tähdätään, mutta tykinammukset, ohjukset ja rypälepommit osuvatkin kouluihin, päiväkoteihin sairaaloihin ja rautatieasemiin, jopa ydinvoimalaan.

Entinen hätä- ja nykyinen puolustusministeri Sergei Šoigu, jonka Putin on brittitiedustelun mukaan heittänyt syrjään, totesi aivan hiljakkoin, että venäläisten eteneminen on hidasta, koska halutaan olla vahingoittamatta siviiliväestöä. Nyt rintamakomentajat raportoivat suoraan presidentille, mikä on luontevaa: kysymyksessä on Putinin sota. Muistan muuten Sauli Niinistön sanoneen jo vuosia sitten, että hän ei sotatilanteessa siirtäisi ylipäällikkyyttä kenellekään.
_____________________________________
P.S. Sodat eivät lopu sotimalla. Hyvä rauha syntyy hieromalla, huono sanelemalla.
 

 21.8.2022 Jauhopusseista jauhetaan

Persu-Purra ja kepu-Kärnä edellyttivät, että pääministeri Marinin tuli mennä huumetestiin. Vaatimus oli niin kova ja rivo, että toivoin heti koko sydämestäni pääministerin menevän seulaan. Sen jälkeen hän voisi sanoa noille nilkeille: Minulla on negatiivinen tulos huumetestistä. Onko teillä?

Tein aiheesta päivityksen Facebookiin. Olin silloin ja olen edelleen sitä mieltä, että pääministerillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Jos hän olisi kieltäytynyt menemästä, sitä olisi pidetty varmana todisteena huumeiden käytöstä. Luulenkin persu-Purran ja kepu-Kärnän jopa toivoneen, että Marin ei olisi suostunut testiin.

Jos olisin tehnyt pidemmän päivityksen, olisin kirjoittanut, että Marinin saama negatiivinen testitulos kaiken järjen mukaan lopettaa puheet hänen huumehörhöilystään, mutta persut jatkavat juttua muilla verukkeilla. Juuri noin on käynytkin. Ville Tavio on tviitannut, että ei negatiivinen tulos loppujen lopuksi mitään ratkaise. Ja saman totesi Purra tänään Helsingin Sanomissa: ”Kyse on Purran mukaan kuitenkin kokonaisuudesta, ei käytetyn päihteen lajista.”

Kommentit osoittavat, että Tavio ja Purra eivät kuvitelleetkaan, että Sanna Marinilla olisi jotain tekemistä huumeiden kanssa. He sen sijaan tietävät, että jo epäilyksen varjon heittäminen riittää mustamaalaamaan henkilön. Se, että syytteet osoittautuvat perättömiksi, ei ole enää uutinen. Siitä ei revitä lööppejä edes päiväksi. Tavio on tietämäni mukaan juristi, siksi hänen tulisi muistaa, että pelkkä syyte ei tee syyttömästä syyllistä. Mutta eihän hänellä olekaan puhtaita jauhoja pussissa, kuten ei Purrallakaan. Poliittinen agenda saattaa tehdä fiksuistakin ihmistä typeryksiä, saati sitten saatanan tunareista.

Riikka Purra on ollut puheenjohtaja vuoden verran, ja puolueen kannatuskäyrä on osoittanut kaakkoon. Ei hänen asemansa omien joukossakaan ole vankka vaan lähinnä heiveröinen. Uutissuomalaisen toukokuussa julkaisemassa kyselyssä perussuomalaisten äänestäjistä vain 48 prosenttia piti Riikka Purraa parhaimpana puoluejohtajana.
Puheenjohtaja on onneton ja neuvoton, kun perussuomalaisten hokemat eivät pure. ”Puhuisin mielelläni maahanmuutosta paljon enemmän, mutta puheet maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista julkiseen talouteen eivät juuri nyt vetoa äänestäjiin.”
______________________________________________
P.S. ”Oppositiopuolue kokoomus puolestaan varoo sanomasta yhtään mitään, jotta se ei vain menettäisi kärkipaikkaansa kannatuskyselyissä.” (HS/Marko Junkkari 21.8.)


14.8.2022 Missä mukavat uutiset?

Aloitin pohjoismaisen ja germaanisen filologian opinnot Tampereen yliopistossa 49 vuotta sitten. Niiden ohessa suoritin jossakin vaiheessa tiedotusopin approbaturin. Armeija ei nimittäin ollut tehnyt minusta miestä, vaan kuvittelin vielä parikymppisenä kielten ja tiedotusopin aineyhdistelmän tekevän minusta urheiluselostajan tai -toimittajan.

Pertti Hemánus, joka oli syntynyt Suomusjärvellä ja päässyt ylioppilaaksi Hermannin lukion edeltäjästä, opetti Tampereen yliopistossa myös alemman tason opiskelijoita eli tiedotusopin approbaturia havittelevia. Hänen luennoiltaan muistan kirkkaasti kaksi asiaa:
Hemánus käytti termiä indoktrinaatio. Sillä hän tarkoitti sellaista median piilovaikuttamista, jota vallitsevan hegemonian vuoksi ei lainkaan mielletä poliittiseksi. Erinomainen esimerkki siitä tältä päivältä on kokoomus veronalennuspuheineen. Toinen muistoni on, miten Hemánus selitti silloisten - eli 70- lukulaisten - suomalaisten innokkuutta katsoa televisiosta YLE:n iltauutiset. Useimmat avasivat telkkarinsa vain saadakseen uutisista vahvistuksen sille, että kaikki oli suhtkoht ennallaan.

Maaliskuusta 2020 lähtien emme ole enää avanneet televisiota nähdäksemme ja kuullaksemme mukavia uutisia, vaan saadaksemme viimeisimmät tiedot koronaviruksen ilmaantuvuusluvuista, Ukrainan sodasta, inflaatiosta tai sähkönhinnan kohoamisesta. Meillä on vuoden päästä eduskuntavaalit. Se on näkynyt lähinnä oppositiossa olevien perussuomalaisten ja kokoomuksen esiintymisessä. Kokoomuksen strategia on ollut pitää puheenjohtaja Orpo hiljaisena. Mikä tahansa voimakas kannanotto esimerkiksi viisumiasiassa saattaisi pitkässä juoksussa osoittautua väärän hevosen veikkaamiseksi.

Kokoomukselle Nato-lisän tuomasta seitsemän prosenttiyksikön johdosta on muutamassa kuukaudessa sulanut jo kolme. Hesarin seuraava gallup saatetaan julkaista jo huomenna. Mielenkiinnolla odotan, reagoiko mielipidemittaus siihen, että kokoomus haluaa lisätä valtionvelkaa miljardilla verojen alentamiseksi. Velan kasvattaminenhan on tähän asti ollut kokoomukselle yhtä kammottava asia kuin verojen kerääminen.

Perussuomalaiset ovat menettäneet kaikki syömähampaansa. Maahanmuutto Suomeen on tyrehtynyt, eikä ukrainalaisten tänne tuloa ei kukaan järkevä suomalainen voi vastustaa. Polttoaineiden hinnat ovat laskussa, ja totaalinen kielto venäläisten turistiviisumeille on juridisesti mahdoton. Toisaalta Purran politiikkaan kuuluu edelleen ehdottaa kaikkea sellaista, mikä rikkoo joko Suomen tai EU:n lainsäädäntöä. Valitettavasti häntä ei siitä voi vaatia juridiseen edesvastuuseen vaikka pitäisi.  

Keskustalaiset eivät ole saanet positiivisia uutisia sitten vuoden 2015, jolloin Juha Sipilä hurmasi omansa ja median. Kaikki päättyi kuitenkin neljän vuoden päästä totaaliseen romahdukseen. Kulmunin vaihtuminen Saarikkoon ei ole nostanut kepun kannatusta. Saa nähdä tekeekö Saarikko vielä sipilät ennen ensi vuoden vaaleja.
Toivon kaikesta sydämestäni, että hallituskumppanit eivät hyväksy kaavailuja ylimääräisestä lapsilisän kertamaksusta. Saarikkohan pujotti vaalitäkynsä niin huonosti, että koukku jäi näkyviin.
Aivan sama koskee Mika Lintilän ehdotusta sähköveron alvin alentamista kymmenellä prosentilla. Tosin hän ilmeisesti tarkoitti kymmenen prosenttiyksikön alea, koska halusi alvin laskevan 24 prosentista 14:ään.
__________________________________
P.S. Marinin hallituksella on edelleen sellainen tuki, josta Sipilä, Orpo ja Soini eivät edes  voineet uneksia.7.8.2022 Yrittäminen kannattaa?

Kokoomus on keikkunut gallupeiden kärjessä kuukausitolkulla. Vielä neljä kuukautta sitten kokoomus näytti menneen menojaan; sen johto oli peräti 7,1 prosenttiyksikköä.  Mutta viimeisimmässä YLE:n nyt elokuussa julkaisemassa mittauksessa ero demareihin oli enää 3,1 prosenttiyksikköä.

Aina voi syystäkin kysyä, miksi meillä pitää julkaista puolueiden kannatusmittauksia kuukauden välein ja vieläpä kaksin kappalein. Ylen tilaama julkaistaan aina kuun alussa ja Helsingin Sanomien puolestaan jokaisen kuun puolivälissä. Ajalle tyypillistä on, että Sauli Niinistökin luopui Nato-kansanäänestyksestä. Sen saivat korvata galluptulokset.

Työllisyysastetta mitattaessa on otettu käyttöön ns. trendiluku, jossa kausi- ja satunnaisvaihtelu on eliminoitu. Niitä ei valitettavasti voi poistaa galluptuloksista. Nyt kannatuksen muutokset ovat pelkkää spekulointia, ja spekulantteja riittää.
Melko kiistatonta lienee, että kokoomuksen positiivisesta kannatuskehityksestä puolue saa kiittää Natoa ja Putinia. Kansallisella kokoomuksella oli pitkään kolme peruspilaria: koti, uskonto ja isänmaa. Kun perussuomalaiset nyt nokkii samasta kupista, kokoomus markkinoi itseään talous- ja yrittäjäpuolueena.

Kokoomuksen talouspolitiikka on yhtä yksinkertaista ja yksisilmäistä kuin persuporukalla. Perussuomalaiset saattaisivat valtiontalouden tasapainoon poistamalla kehitysavun ja maahanmuuttajien saamat korvaukset sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvittavat panostukset. Kokoomus puolestaan laskisi veroja, poistaisi jotkut kokonaan ja yksityistäisi terveydenhuollon. Molemmat puolueet ovat jo luvanneet, että vuoden päästä nimitettävä Orpon-Purran hallitus tulee leikkaamaan menoja kirveellä. Sipilän johtama koalitio kun tyytyi saksiin. Kyllä demareiden kannattaa pysyä kaukana noista veijareista.

”Talouspuolue” on kestoesittänyt veroalea. Todelliset talouden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että se ei olisi oikea toimenpide tässä tilanteessa. Perussuomalaiset taas ovat vaatineet polttoaineveron alentamista, jota yksikään asiantuntija ei pidä järkevänä vaan haitallisena. Perussuomalaisten ihannemaassa Unkarissa kansa on viime päiviin asti saanut 95-oktaanisen menovetensä hintaan 1,2 euroa/litra, jonka Viktor Orbán on määrännyt hintakatoksi. Nyt se tie alkaa olla loppuun kuljettu, yritykset eivät enää saa alebensaa. Kansa saa toistaiseksi, koska se äänestää.

Yrittäminen on meillä nostettu hyveeksi. Sen merkitystä ylistettäessä hoetaan, että yrittäjät ja yritykset ovat luoneet hyvinvointimme ja ylläpitävät sitä. Olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä, että joka vuosi yritykset saavat monta miljardia tukea yhteiskunnalta, niiden toiveiden mukaisesti rakennetaan infraa ja niille koulutetaan työvoimaa. Yrittäjät kiittävät yhteiskuntaa, siirtämällä eläkkeidensä maksamista valtiolle: Puolet yrittäjistä ilmoittaa hankkivansa työtuloa vain noin 700 euroa kuukaudessa, koska silloin yel-maksua menee vain minimimäärä.
”Yrittäjäeläkkeet maksetaan periaatteessa nyt työtä tekevien yrittäjien eläkemaksuista. Mutta kun iso osa yrittäjistä on alivakuutettuja ja eläkkeellä olevien yrittäjien elinikä nousee, maksut eivät riitä. Niinpä valtio on kuitannut maksujen ja eläkkeiden erotuksen. Valtion eli veronmaksajien maksettavaksi kaatuva osuus on kasvanut nopeasti. Kun vuonna 2012 valtion osuus yrittäjien eläkkeistä oli viisi prosenttia, nyt maksu on jo kolmasosan luokkaa, Eläketurvakeskus arvioi. Tänä vuonna valtion osuus on noin 400 miljoonaa euroa.” (HS 4.8.)
_____________________________________________
P.S. Sanalla yrittää on positiivinen kaiku, mutta ainahan voi yrittää onnistumatta saavuttamaan tavoitetta.3.8.2022 Hoitajat eivät asu kivien alla

Juha Sipilän pääministerikaudella Helsingin Sanomat ymmärsi pääkirjoituksissaan sekä kolumneissaan lähes kaikkea, mitä hallitus vain esitti. Tukiessaan kaikin voimin hallitusta se kritisoi oppositiota ja nimenomaan sen suurinta puoluetta. Nyt Hesari tukee oppositiossa olevaa kokoomusta ja arvostelee hallitusta. Riippumaton lehti ei voi aina olla hallituksen äänitorvi, eihän?

Tänään Helsingin Sanomat nosti toisessa pääkirjoituksessaan tikun nokkaan ministeri Aki Lindénin, koska hoitajapula kuuluu perhe- ja peruspalveluministerin vastuualueeseen. Pääkirjoitustoimittaja hekotteli sillä, että ministeri oli todennut kääntävänsä kaikki kivet, jotta krooninen ongelma ratkeaisi. ”Se ainakin on selvää, että kivien alla hoitajat eivät asu”, toimittaja kirjoitti hekumassaan.

Pääkirjoitus oli esileikkinä opposition kritiikille, joka tuli vastaan uutissivulla. ”Oppositio vaatii helpotusta ruuhkiin.” Mia Laiho (kok) ja Kaisa Juuso (ps) oli päästetty kivittämään opposition mielestä saamatonta hallitusta. Ja kuten aina konkreettiset ehdotukset ongelman ratkaisemiseksi puuttuivat. Laihon mielestä meillä ei olekaan hoitajapulaa. Pitäisi kääntää paasi, joka on yksityisen terveydenhuollon päällä. Palveluseteleitä vain jakamaan, niin kyllä markkinat Laihon mielestä hoitavat homman. Samainen Laiho on kuitenkin ollut sitä mieltä, että hallituksen tulisi leikata eikä lisätä julkisia menoja. Palvelusetelit eivät tule taivaasta, ne ovat lisätulo yksityiselle puolelle mutta lisämeno julkiselle sektorille.

Kaisa Juuson mielestä sairaaloiden ruuhkien yhtenä syynä on terveydenhuollon työntekijöiden rokotusvelvoite koronavirusta vastaan. ”Tässä nyt korjataan sitä satoa”, Juuso sanoo. Kaisa Juuso vaatii, että hallituksen pitäisi luvata kunnille ja hyvinvointialueille lisää rahaa hoitajien palkkoja varten. ”Minusta se (hoitajien) vaatimus on ihan kohtuullinen ja minusta työmarkkinaosapuolten pitäisi siihen suostua ja valtion se rahoittaa.”

Asetelma on oppositiolle herkullinen: jos hallitus lähtisi rahoittamaan hoitajien palkkavaatimusta, sen edustajat voisivat kitapurjeet punaisena muistuttaa vuoden 2007 Sari sairaanhoitaja-tapauksesta. Mukana huutokuorossa olisi täysin rinnoin kokoomuskin, vaikka likasanko tyhjenisikin silloisen Jyrki Kataisen päälle, jonka idea oli valtion varoin tukea hoitajien palkkakehitystä. Kyse ei ollut äänten kalastelusta vaan niiden ostamisesta.
Jos taas hallitus toteaisi, että palkka-asiat kuuluvat työmarkkinaosapuolille, oppositio pääsisi siunailemaan hallituksen sydämettömyyttä. Se ei ojenna auttavaa kättä hoitajille, jotka pienellä palkalla raatavat raskaan työtaakan alla. Itse asiassa oppositio ei haluakaan, että ongelma poistuisi, koska silloin sitä ei enää pystyisi käyttämään vaalitäkynä.
_____________________________________
P.S. Petteri Orpo pysyttelee edelleen vaiti ja näkymättömissä, koska pelkää aiheuttavansa puolueen gallupsuosion sulamisen.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Tulos on karu” – yhä useampi työnantaja rikkoo työehtosopimuksen tai lakien määräyksiä

SAK:n kyselyyn vastanneiden luottamushenkilöiden mukaan 32 prosenttia työnantajista on syyllistynyt kuluneen 12 kuukauden aikana laki- ja...

Lue lisää »

Pohjois-Korea laukaisi eilen ohjuksen – tänään tuli Etelä-Korean ja USA:n vastaisku

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat ampuneet neljä ohjusta Japaninmereen, Etelä-Korean asevoimat kertoi keskiviikkona uutistoimisto Yonhapin mukaan. Ohjukset...

Lue lisää »