web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Elokuu 2021

28.8.2021 Yllätyksetön Soini

En häpeä tunnustaa, että olen lukenut Timo Soinin kirjoista 75 prosenttia; kyse on niteistä eikä sivumäärästä.  Eikä siinä mitään häpeämistä olekaan, sillä Soini tulee aina olemaan uniikki meidän poliittisessa historiassamme. Mutta ei meille sama lakki sovi, Soini on näet se meloni.

Olen viime päivinä lukenut myös monta lehtijuttua, joissa on kerrottu hänen viimeisimmästä kirjastaan Yhden miehen enemmistö; mutta vain yhden kirja-arvostelun. Olen samaa mieltä Unto Hämäläisen kanssa: Soini on tehnyt kiitoskirjan. Hän muistelee lämmöllä perhettään, sukuaan sekä elämänsä ystävyyssuhteita ja kaikkia yhteistyökumppaneita, paitsi Halla-ahoa ja työmies Putkosta.

Soini on maisterisjätkä, jolla on niin suuri ego, että se tursuu hänestä kuten hänen valkoisen paitansa kalvosimet takinhihoista. Niitä koristavat tarpeen tullen ”James Bond”-kalvosinnapit, jotka hän on joskus saanut brittien tiedustelupalvelun (M16) pomolta. Soini on omien sanojensa mukaan sosiaalinen kielimies, koska hän hallitsee niin maalaisen kuin kaupunkilaisenkin sananparren. Juurensa kun ovat sekä Espoon Iivisniemessä että lakkautetun Karkun Heinoossa.

Otsikossa kerron mielipiteenäni, että kirjassa ei ole suuria yllätyksiä, siksi onkin tyydyttävä muutamaan pienehköön: Elokuussa 2016 sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ilmoitti jättävänsä ministerin tehtävät läheisen vakavan sairauden vuoksi. Julkisuudessa hän kertoi asiasta nyyhkien. Kyyneleet olivat aidot, mutta ei hän surrut omaisensa kohtaloa vaan omaansa.
Soini paljasti nyt viisi vuotta myöhemmin, että Mäntylä oli aivan lopussa, koska hän oli huomannut, että rahkeet eivät riitä ministerin tehtäviin. Tiedotustilaisuuden teatteri vaikutti niin aidolta, että valhe meni meihin kuin häkä pönttöön. Mutta katolilainenhan saa aina synninpäästön pyytämällä.

Ja Soinihan on katolilainen, mitä hän toistelee moneen otteeseen eri yhteyksissä. Olen kyllä tiennyt hän vakaumuksestaan, mutta koskaan aikaisemmin se ei ole tullut noin voimakkaasti esille. Soini käyttää monta sivua todistellen itsepäisesti oman abortinvastaisuutensa oikeutusta. Tuo itsepäisyys aiheutti se, että ulkoministerinä ollessaan hänelle esitettiin epäluottamuslausetta, koska hänen katsottiin eräällä matkallaan esiintyneen Suomessa päätetyn aborttilinjan vastaisesti. Mutta tuota ovea ei enää kannata tässä yhtään enempää raottaa.

Kirjassaan ex-persupomo kehuu Jutta Urpilaista maasta taivaaseen ja toivoo hänen olevan demareiden ehdokkaana vuoden 2024 presidentinvaalissa, jotta olisi joku, jota voisi äänestää. Tuon ylistämisen syynä on se, että Urpilainen kieltäytyi esittämästä Soinille edellä mainittua epäluottamuslausetta. Eikä hän sitten osallistunut äänestykseenkään. Tehtävä lankesi nyt jo edesmenneelle Maarit Feldt-Rannalle. Vanha samurai  - Soinin itsestään käyttämä nimitys – muistaa kyllä lähimmäisen hyvät teot.

Uskonnollisesta vakaumuksesta johtuu sekin, että kristillisdemokraatit ovat olleet lähellä Soinin sydäntä. Ei ole mikään yllätys, että hänen mielestään Päivi Räsänen on syyttä tikunnokassa. Onhan se Räsäsen kannalta hyvä asia, että tukea tulee ulkoa, kun moni puoluesisko ja -veli alkaa olla kurkkua myöten täynnä Räsäsen homovastaisuutta.

Ja sitten loppuun vielä paikallisväriä. Vuoden 2008 kunnallisvaalien alla Kalevi Satopää, joka Soinin mielestä on omanlaisensa kansanmies, pyysi puheenjohtajaa tulemaan puhumaan Saloon ja samalla värväämään ehdokkaita. Satopää laittoi lehteen ilmoituksen, jossa kehotti ilmoittamaan halukkuudestaan suoraan puolueen puheenjohtaja Soinille. Kuusi ihmistä oli sitten jäänyt haaviin, ja Soinin mukaan Satopään konsepti otettiin käyttöön muillakin paikkakunnilla. Soini sai Espoossa 8206 ja Satopää Salossa 121 ääntä, molemmat pääsivät kotikuntiensa valtuustoihin.
______________________________________
P.S. Timo Soini haaveilee paikasta EU-parlamentissa olemalla ehdokkaana jossakin muussa maassa kuin Suomessa. Missä?

 
25.8.2021 Vertailun vuoksi

Sanna Marin on hallinnut Suomea reilut kaksi vuotta. Nykyinen hallituspohja oli kauhea isku Petteri Orpolle. Se oli sellainen laaki, että hän ei ole siitä vieläkään toipunut, koska tämä trauma ei ole fyysinen vaan psyykkinen.

Kun Riikka Purra lausuu jotain maahanmuutosta, tulisi paikalla aina olla totuuden tulkki, joka kertoisi onko Purran esittämä väite epätosi vai pelkästään tulkinnanvarainen. Totuuden tulkkia tarvittaisiin myös silloin, kun Petteri Orpo avaa suunsa puhuakseen ekonomiaa.
On perin mielenkiintoista, että äänestäjät mieltävät kokoomuksen parhaaksi taloudenhoitajapuolueeksi. Statistiikka nimittäin osoittaa, että mielikuva ei ole tästä maailmasta. Se on unikuva. Minun on tietenkin perusteltava kova väitteeni. Totuuden tulkkia ei tarvita, sillä talousluvut ovat tilastokeskuksen tuottamia.

Kun Kekkonen oli vaihtunut Koivistoon ja jo kuollutkin, kokoomuksesta tuli hallituskelpoinen. Puolue otti vallasta kiinni yhtä terhakkaasti kuin imeväinen tissistä. Kokoomus on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1987 vuoteen 2019 lukuun ottamatta vaalikautta 2003-2007. Kokoomusta voi siis syystä nimittää valtionhoitajapuolueeksi.

Petteri Orpo räksyttää nyt viikoittain valtionvelan kasvamisesta, eivätkä kuulijat tiedä hänen heittelevän kiviä lasikaapista. Vuonna 1987 valtionvelka oli 14,5 prosenttia suhteutettuna bruttokansantuotteeseen. Vuonna 2003, jolloin kokoomus siirtyi neljäksi vuodeksi oppositioon, lukema oli 41,7, kasvua siis vaivaiset 287,6 prosenttia. Kokoomuksen oppositiokaudella velan määrä laski 30 prosenttiin mutta nousi vuoteen 2019 mennessä taas 44,2 prosenttiin. Nämä luvut eivät valehtele.

Toinen asia, josta kokoomus Orpon johdolla vaahtoaa, on työllisyys. Katsotaanpa jälleen menneisyyteen. Kun Sipilän hallitus veteli viimeisiään huhtikuussa 2019, työllisyysaste* oli 71,2 prosenttia. Heinäkuussa 2021 kyseinen lukema oli 74,5. Onko tämä vertailu jäänyt medialta tekemättä vai julkaisematta? Kivet taskuun Petteri!
Orpo haluaa ottaa sulan hattuunsa edellisen hallituksen työllisyysasteesta ja väittää aivan pokkana, että maailmantalouden elpyminen yksin selittää nykyiseen positiivisen talouskehityksen. Pääkaupungin mediat toistelevat enkelikuorona Orpon sanomisia. Eiköhän maailmantalouden merkitys Suomen vientiin ollut suunnilleen yhtä suuri vuonna 2019 kuin vuonna 2021?

*Työllisyysaste on vähintään tunnin verran ansiotyötä viikoittain tekevien osuus 15-64-vuotiaasta väestöstä.
___________________________________
P.S. Päähämmentäjä Petteri Orpo on sanonut, että jutut seuraavasta hallituspohjasta ovat pelkkää viihdettä.  


21.8.2021 SMP:n kolme aaltoa

Meillä on tapana tarkastella ympäristöä itsemme kautta. Siinä hengessä laskeskelin, että elinaikanani Suomella on ollut kuusi eri presidenttiä mutta lähes 30 pääministeriä. Määrien eroa ei selitä se, että presidentin toimikausi on kuusi ja pääministerin neljä vuotta. Kyse on yleisistä syistä eli Urho Kekkosen ylipitkästä mutta silti kesken jääneestä valtakaudesta. Silloin Tamminiemen pääoven saranat vaativat paljon vaseliinia nimitettävien ja eroavien hallitusten rampatessa edestakaisin.

Kekkosen verivihollinen Veikko Vennamo perusti 1959 Suomen Maaseudun Puolueen, jota leikillisesti voi kutsua perheyritykseksi: Puolueen puheenjohtajuus oli pitkään Vennamoilla, ensin isä-Veikolla 20 ja sitten Pekka-pojalla 10 vuotta. Eikä ole syytä unohtaa äiti-Sirkan takapirun roolia.
Timo Soinia voi kutsua SMP:n viimeiseksi mohikaaniksi sillä perusteella, että hän toimi puoluesihteerinä aina SMP:n konkurssiin asti. Mohikaanista tuli sitten kätilö, joka vennamolaisuuden rauniolla auttoi maailmaan Perussuomalaisen puolueen. Soinin hankkimat vaalivoitot eivät kuitenkaan kantaneet pitkälle, vaan puolue hajosi kesällä 2017.
Soinin kannalta katkeraa oli, että hän kuului siihen porukkaan, joka lähti eikä siihen, joka jäi. Puolue meni halla-aholaisille kuten myös kaikki puoluetuet. Soinislaisten tulevaisuudesta ei tullut sinistä vaan sysimusta, ja loppu olikin kalmanhajuinen.  

Hajoamisen jälkeen perussuomalaiset nousi kuin Fenix-lintu tuhkasta. Isänmaalliseksi ja kristilliseksi itsensä asemoineen puolueen johtajana siviilipalvelun suorittanut ja kirkkoon kuulumaton Jussi Halla-aho onnistui ristiriitaiset lähtökohdat huomioon ottaen melko hyvin. Maahanmuuttovastaisuus, ilmastonmuutoksen kieltäminen ja moniulotteisten ongelmien yksinkertaistaminen eli mutkat suoriksi-politiikka purivat. Suomi sai nähdä vennamolaisuuden ja soinislaisuuden perillisen.
Halla-ahon tapauksessa fraasi, jonka mukaan vallankumous syö omat lapsensa, ei pitänyt paikkaansa. Hän saattaa itse tohtorismiehenä ajatella johtajuudestaan latinaksi: veni, vidi, vici (tulin, näin, voitin), vaikka vertaaminen Julius Caesariin onkin yliampuvaa.

Vennamot ja Soini pitivät kiinni johtajuuksistaan katkeraan loppuun asti. Jussi Halla-aho ilmoitti jo neljä vuotta sitten, että puheenjohtaja ei saa jäädä istumaan pallilleen kuin tatti. Saattoi olla, että Halla-aho halusi välttää tekemästä samaa virhettä kuin Vennamo ja Soini. Yhtä hyvä selitys on se, että kaksi aiempaa populistia olivat räiskyviä ja jopa narsistisia esiintyjiä, kun taas Halla-aho on introvertti, itsensä kanssa viihtyvä. Hän voi olla laiskakin. Neljä vuotta kivireen vetämistä riitti; hän tuli ja saattoi lähteäkin voittajana.

Sekä Veikko että Pekka Vennamo irtaantuivat puolueestaan. Timo Soinikin on kertonut, ettei enää äänestä perussuomalaisia. Miten taimi jaksaa elää ilman juuria? Seinäjoella perussuomalaisten johtoon tuli Riikka Purra, mutta varapuheenjohtajiksi valitut Sebastian Tynkkynen ja Mauri Peltokangas saivat raikuvammat aplodit. Tynkkynen on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Peltokangasta vasta syytetään. Siinäkö raikuvien aplodien syy?
_____________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa


20.8.2021 Kaksi havaintoa

Muistan turhan hyvin, miten oppositiopuolueet olivat keväällä 2020 tosi, tosi närkästyneitä siitä, että hallituspuolueet pääsivät lähes joka päivä koronan takia esiintymään suorassa tv-lähetyksessä. Vaikka media on viime viikot ollut täynnä Riikka Purraa, se ei aiheuta eri puraa. Hyvä että, naisen tyly ja kylmä esiintymistapa välitetään meille kaikessa alastomuudessaan.

Ennen persujen puoluekokousta Yle tarkisti Riikka Purran lausuntoja maahanmuutosta, ja tulos oli karu: tutkitut väitteet olivat joko epätosia eli palturia tai sitten tulkinnanvaraisia. Yksikään hänen väitteistään ei ollut kiistaton totuus. Purra vaikuttaa idolinsa kloonilta, joka saa käännettyä kaikki asiat haitalliseen maahanmuuttoon. Hän olisi täydellinen kopio Halla-ahosta, jos hän alkaisi käyttää mestarinsa tapaa olla vastaamatta kiusallisiin kysymyksiin: ”Nyt meidän täytyisi ensin määritellä, mitä me tarkoitamme sillä ja tuolla.”

Purra väitti esimerkiksi, että Suomi jakaa kansalaisuuksia kuin muoviämpäreitä. Väite on raflaava ja kielikuva etukäteen harjoiteltu, mutta potaska on potaskaa. Suomen kansalaisuuden saaminen ei ole läpihuutojuttu. Kansalaisuuslaki määrittää, mitkä ehdot hakijan tulee täyttää.
Väite, että perheenyhdistämiset ovat Suomessa ovat houkuttelevampia kuin naapurimaissamme, on vähintäänkin tulkinnanvarainen. Ruotsi on helläkätisempi ja Tanska tiukempi. ”Myös Sakari Puiston väitteet käytiin tarkasti läpi, mutta niistä ei faktojen osalta löytynyt tulkinnanvaraisuuksia.” Yle (13.8.)

Sitten toiseen havaintooni: Suomessa tasavallan presidentillä ei ole toimivaltaa sisäpolitiikassa. Siitä huolimatta TP on tarjonnut nyrkkiä, jota jotkut vieläkin kaipaavat. Ja kansan enemmistö on sitä mieltä, että TP on hoitanut koronataistelua kiitettävästi. Hän on myös lähtenyt Pettri Orpon tueksi kauhistelemaan valtion velanottoa.
Presidentin tulisi johtaa ulkopolitiikkaa. Afganistanista olemme saaneet lukea lehdistä ja nähdä televisiosta. Pääosassa on ollut Pekka Haavisto apunaan useita toimijoita. Olen kuullut Niinistön vain kertoneen, että hän seuraa tilannetta. Eikö uutinen olisi vasta se, että hän ei seuraa Afganistanin tapahtumia? Tässä alkaa kohta kaivata vaikkapa Olli Rehniä. Ja jos alkaa kaivata Rehniä, tilanne on mielestäni vakava.
_________________________________________
P.S. Kuka lisäkseni muistaa, että Petteri Orpo lupasi kokoomuksen oppositiopolitiikan olevan rakentavaa eikä turhaa rähinöintiä?


14.8.2021 Puolue- ja herätyskokous

Nyt me sitten tiedämme, että Riikka Purra valittu Jussi Halla-ahon jälkeen paimentamaan hortoilevaa persulaumaa. Ensin hänet valitsi Halla-aho, sitten media, ja nyt valinnan on siunannut ärripurrien puoluekokous suoraan ensimmäisessä äänestyksessä.

Purran valinnasta kommentaattorit tulevat kirjoittamaan, että vaali oli yllätyksetön. Asian voi nähdä myös toisin: Naisen nosto johtajaksi on raflaava ja riskaabeli kasvojenkohotus äijäpuolueelle. Purran noste oli suurempi kuin hänen oma pyrkynsä. Se tuntuu sen verran merkilliseltä, että se ei välttämättä olekaan totta. Perinteisesti on nimittäin niin, että poliitikko pyrkii ja pyrkii, kunnes hän on saavuttanut epäpätevyytensä korkeimman tason.

Perussuomalaiset on populistinen, maahanmuuttovastainen ja kulkutautimyönteinen sekä miesvaltainen polttomoottoripuolue. Sen silmätikkuina ovat esimerkiksi vihreät, kaikki ilmastonmuutoksesta puhuvat, sähköautoilijat, vegaanit sekä homot ja lesbot.
Talouspolitiikan linjana on Halla-ahon peruskiveen hakkaama motto: ”Köyhien ongelma on se, että he ovat köyhiä, ei se, että joku muu on varakas”. (Halla-aho vaalikoneessa)

Hyvä kysymys ilman vastausta on, miksi puolueväki halusi nostaa johtajakseen Riikka Purran. Hänhän on silmämääräisesti arvioiden nainen, entinen vihreä ja nykyinen vegaani, joka ei kuntavaalikoneessa ottanut lainkaan kantaa samaa sukupuolta olevien parien avioliitto- ja adoptio-oikeuteen.
Voi olla, että syy, miksi Purra ei ole pyrkinyt apinan raivolla on juuri tässä: hän tietää aiheuttavansa rakoilua puolueessa. Merkkejä on jo ilmassa. Puolueesta poispotkittu Ano Turtiainen - Juvan kosto suomalaiselle politiikalle - on perustamassa uutta puoluetta.
Turtiainenhan ei päässyt Juvan valtuustoon mutta sai päivässä viisi tuhatta kannattajaa. Kannattajakorttien kerääminen onnistui yhdessä päivässä. Sinisiltä sama homma vaati aikoinaan viikkoja. Jos/kun kerääminen tapahtui ilman vilppiä, kysymys on myrskyvaroituksesta perussuomalaisille.

Turtiainen on ollut raskaansarjan voimanostaja mutta poliitikkona höyhensarjalainen. ”Syyskuussa 2018 hänet tuomittiin Facebook-päivityksen takia Etelä-Savon käräjäoikeudessa 60 päiväsakkoon julkisesta kehottamisesta rikokseen. Tultuaan valituksi kansanedustajaksi Turtiainen kommentoi, että tuomio on "tässä porukassa vain sulka hattuun". Turtiainen on saanut myös kolme pahoinpitelytuomiota.” (Wikipedia)

Timo Soini on julkisesti kertonut, että hän ei enää äänestä perussuomalaisia, mikä johtuu puoluejohdon linjasta. Hän olisi myös rehellisyyden nimissä voinut tunnustaa, että kyse on katkeruudesta. Soinin tunteet ovat kuin äidillä, jonka rinnoilta on riistetty hänen rakas lapsensa. Purralle Soini veikkaa tuulista tulevaisuutta. Nii määki.
________________________________________
P.S. Purran valinta tarkoitti myös sitä, että kokoomus on vihonviimeinen ukkopuolue. Naispuheenjohtajaa ei ole edelleenkään näköpiirissä. Kyky on miesmäistä.


11.8.2021 Terveisiä puskasta

On pakko myöntää, että olen monessa suhteessa pahatapainen. Myönnän senkin, ettei pahoja tapojaan voi saada anteeksi pelkästään sillä, että tunnustaa ne. Sananmuunnokset ovat pahoista tavoistani sieltä lievimmästä päästä. Anteeksi vaan sote-lautakunnan tuore puheenjohtaja Kalle Tekkala!

Eräs toinen paha tapani on mennä Salon Seudun Puskaradioon keskustelemaan, vaikka siellä ei mitään rakentavaa debattia koskaan synnykkään. Keskustaoikeistolaisten kanssa voi sentään väitellä jokseenkin sivistyneeksi, mutta persujen kanssa se ei onnistu millään. Loka lentää!
Eilisen järmäyksen aiheena oli luottamuspaikkojen jako. Persut ja/tai piilosellaiset eivät millään sulattaneet sitä, että SDP:n edustajisto ei huomioinut pelkästään henkilökohtaista vaalimenestystä, kun se päätti ehdokkaistaan kaupunginhallitukseen. Demareiden järjestödemokratia on kuulemma ”hanurista”. I beg your pardon, kysyisi britti ja rypistäisi kulmiaan.

Äänestäjät valitsevat vain valtuuston. Sen jälkeen toimii järjestödemokratia, ja puolueet nimeävät ehdokkaansa luottamuspaikoille. Sitten valtuusto vahvistaa valinnat. Se, että edustajisto ei valinnut Simo Vesaa, osoitti, että hän oli antanut huonon työnäytteen: neljä vuotta hallituksessa ja vähän villoja.
Edustajisto siis painotti kykyä hoitaa vastuullista tehtävää. Ei se ole pelkkä palkinto. Itkupotkuraivarin saaneena Simo Vesa haukkui sitten eilisessä tätä mieltä-jutussaan edustajistoa mafiaksi. Hänellä on edessään yksinäiset neljä vuotta.

Väite, että demareiden järjestötoiminta on ahterista, ei tietenkään kestä kriittistä tarkastelua. Ensinnäkin siksi, että jokainen puolue käsittelee luottamuspaikkojen täyttöä omalta osaltaan, ja päättää täysin vapaasti käyttämistään kriteereistä.
Ne, joiden mielestä demarit suhmuroivat, unohtavat tyystin kokoomuksen, persujen ja keskustan valinnat.
Kokoomuksen toisen naispaikan sai järjestöjyrä, joka ei päässyt valtuustoon. Näin järjestöpäätöksellä sivuutettiin kolme naisvaltuutettua. Eivätkö puolueet Salossa olekaan sopineet siitä, että hallituksen jäsenien tulee olla valtuutettuja?

Perussuomalaiset laittoivat hallitukseen kolme miestä. Äijäpuolue jätti ulos naisen, jonka vaalitulos oli parempi kuin kolmannen miehen. Olisiko se ollut kauhistus, jos koko hallituksen ps-trio olisi koostunut ex-kokkareista? Eivätkä keskustankaan kolme edustajaa hallituksessa suinkaan ole kolme eniten ääniä saanutta.

Olen vahvasti sitä mieltä, että vastuullisiin luottamuspaikkoihin valittavilta tulee edellyttää muuta(kin) kuin suurta äänimäärää kuntavaalissa. Hyväksyn sen, että äänestäjät eivät valitse kaupunginhallitusta. Ei kansa pääse vaikuttamaan ministerivalintoihinkaan, saa vain äänestää eduskunnanvaaleissa. Eikä siitä urputeta, ei edes Salon Seudun Poliittisessa Puskaradiossa.
______________________________________
P.S. Pentti Hirvonen on muuten kunnon tullimies.


7.8.2021 Salon vallanpitäjistä

Salon Seudun Sanomat kertoi tänään tulevan kaupunginhallituksen kokoonpanosta. Kaikki muut puolueet paitsi keskusta ovat jo nimenneet omat edustajansa ylihuomista kokousta varten. En tiedä, miksi Salon keskustalaiset ovat heittäytyneet hitaiksi hämäläisiksi, mutta ainahan voi syytä voi arvailla.

Kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat. Onko nyt niin, että keskustan kolmesta hallituspaikasta käydään tiukkaa sisäistä vääntöä? Vaikka Timo Lehti ja Ulla Huittinen ovat ns. konkareita, heidän vaalituloksensa eivät olleet tyydyttäviä vaan välttäviä.
Jos puolueessa painotetaan vaalimenestystä, he ovat poissa pelistä. Heinäkuussa vielä arvelin, että miespaikan veisi Timo Lehti. Maanantaina keskustalla tulee olla esittää yhtä miestä ja kahta naista. Mikäli päätöksen viipyminen ei johdu tiukasta väännöstä, selittäväksi tekijäksi nousevat sitten puintikiireet!

Tasan kuukausi sitten veikkasin, että demareiden päättävä elin ei jätä valitsematta Simo Vesaa toiseksi sd-mieheksi hallitukseen. En ollut väärässä mutta en oikeassakaan, sillä paikasta syntyi kisa kahden Simon välillä, ja sen voitti selvin numeroin Paassilta.
On kerrottu, että pohjana oli kompromissiehdotus: kumpikin Simo olisi saanut olla vallan ytimessä kaksi vuotta. Hyvä, että pohja mureni, sillä se olisi ollut aivan onneton nahkapäätös.

Jos yhtään tunnen häviölle jäänyttä, niin veikkaan, että hänen toipumisensa kärsitystä tappiosta kestää kauemmin kuin Mira Potkosella omastaan, vaikka naisella oli koko naama turvoksissa. En lainkaan kadehdi demariryhmyriä, sillä entinen aisanylipotkija on nyt lisäksi myös mielensäpahoittaja. Se on paha yhdistelmä.
Hallituksen nuijaan tarttuu Saku Nikkanen, joka kymmenen vuotta sitten mietti politiikasta luopumista, koska ryhmäpäätökset eivät olleet hänen juttunsa. Viime kaudella Saku kyhnäsi mielestäni turhan usein Mikko Lundénin ja Simo Vesan kyljissä ottaen – poliittistakin välimatkaa – puheenjohtajana toimineeseen puoluetoveriin.

Toivon ja jopa uskon, että äänivyöry vaaleissa tekee miehestä hieman solidaarisemman, eikä mitään kitkaa luulisi SDP:n hallitusryhmässä syntyvänkään: pragmaattisia demareita kaikki kolme. Oma vaikutuksensa on varmaan silläkin, että nyt äänivyöryn myötä Nikkasen seuraava tavoite on jo maakuntaakin korkeammalla.
________________________
P.S. Kaupunginhallituksen jäsenillä on etuoikeuksia. Yksi niistä on sylkykuppina oleminen somessa.


5.8.2021 Petterin paluu

Arto Paasilinnan romaanissa Onnellinen mies kaveri saapuu ensimmäistä kertaa työmaalle ja esittelee itsensä: Olen siltainsinööri Jaatinen ja vittumainen mies. Saatan paikallisten kokkareiden ja persujen mielestä olla Jaatinen, mutta kyllä yksisilmäinen oppositio aina vaatiikin voimakasta opponointia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo koki infarktin heti kuntavaalien ykköstilan jälkeen. Toivotin hänelle täällä aivan vilpittömästi pikaista paranemista. Nyt kun Orpo on palannut ”taistelukentälle” omien sanojensa mukaan entistä ehompana viisikymppisenä, uskallan todeta, että hän ei suinkaan ole parantunut, mistä vilpittömät pahoitteluni. Hän nimittäin jatkaa jankkaamistaan täsmälleen siitä, mihin hän saikulle siirtyessään jäi. Me emme tietäisi sitä, ellei pääkaupunkimedia YLE mukaan lukien meitä asiasta informoisi.

Tiedän toistavani jo aikaisemmin kirjoittamaani, mutta sallin sen itselleni siitä syystä, että oppositio -nimenomaan kokoomus – ja sitä tukeva media on hokenut samaa kritiikkiä hallitusta kohtaan päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Viimeisten päivien aikana media on paheksunut ministereiden lomailua, koska sen mielestä hallituksen tulisi nyt tappaa virus, joka kansalta on kieltänyt kaikki tapahtumat ja kapakkaillat.

Oppositio sai eilen enemmän kuin varmaan itse odottikaan, kun tartuntaluku oli koko korona-ajan ennätys; sairaalahoidossa olevien määräkin tuplaantui. Kun nyt kaupunkilaisjärjen mukaan joudutaan lisäämään rajoituksia, oppositio riemuitsee siitä, että hallitus on epäonnistunut niin viruksen tukahduttamisessa kuin rajoitusten poistamisessakin. Orpon mielestä hallitus epäonnistuu aina, kun se päättää rajoitteista tai ei päätä niistä. Ja aina noin 20 prosenttia kansasta taputtaa kädet punaisina.  Olen oppinut elämään tämän asian kanssa. koska en sille mitään voi. En myöskään voi mitään sille, että ilmiö viluttaa.

Kokoomuksen puheenjohtajalla on koronan aikana ollut aina jokin mantra, jota hokemalla hän on uskonut voivansa haastaa pääministeriä. Käyttövoimana Orpolla on maaninen halu päästä pääministeriksi.
Matkan varrella hän on syyttänyt Marinia esimerkiksi siitä, että a) hybridistrategia oli riittämätön keino b) Uudenmaan sulku tuli liian myöhään c) Uudenmaan sulkeminen oli ylireagointia d) maskin käytöstä oli vain suositus e) valtio on ottanut liikaa velkaa f) valtio ei ole tukenut tarpeeksi yrityksiä g) koululaiset pantiin etäopetukseen, mutta kaljakuppilat olivat avoinna h) ravintola-alaa kiusattiin aukiolorajoituksilla ja i) koronapassia ei ole otettu käyttöön.

Koronapassin kanssa Orpo ajaa myöhäistä hevosta. Tanska, johon Orpo on väsymättä viitannut, on nyt yrittäjien painostuksesta luopumassa koropassista. Täällä meillä yrittäjiä kaikkein lähimpänä oleva puolue kuitenkin ajaa sitä yhtä härkäpäisesti kuin paikallista sopimista, verojen alentamista sekä sosiaaliturvan leikkaamista. Mutta kokoomus johtaa gallupeissa, ja sen vankkureihin on kuulemma siirtynyt paljon työväkeäkin. Olemmeko siis saamassa porvarillisen työväenpuolueen?
____________________________________________________
P.S. Orpolle mantravinkki: Miten hallitus on valmistautunut kolmanteen koronakesään?


2.8.2021 Viikon varrelta

Vielä viisi vuotta sitten heinäkuun vaihtuminen elokuuksi tarkoitti minulle sitä, että kesäkeskeytyksestä oli vain rippeet jäljellä. Vaikka nyt kesästä ei ole enää pitkää rupeamaa nautittavaksi, eivät työt kuitenkaan pääse haittaamaan omaa tekemistä. Nautinnollista!

Suomi menee aina kiinni heinäkuuksi. Nyt kun koronatartunnat ovat olleet nousussa, pääkaupunkimedia on kirkunut siitä, että ministerit vain lomailevat, vaikka tauti leviää kuin kulovalkea. Hesari ja iltapäivälehdet eivät halua muistaa saati sitten muistella, miten ne toimivat opposition äänitorvina ja vaativat rajoitusten purkamista: esimerkiksi lupaa festivaalien ja muiden suurtapahtumien järjestämiseen ja juottoloiden avaamista. Oppositio sai, mitä halusi, mutta seuraukset menevät hallituksen piikkiin.

Nyt media vinkuu sitä, että kokoomuksen ehdottamaa koronapassia ei ole otettu käyttöön. Se olisi Orpon ja kumppaneiden mielestä auttanut rajoitusten purkamisen perusturvallisesti. Kokoomus on väsymiseen asti käyttänyt esimerkkinä Tanskaa. Muistetaan kuitenkin, että Tanskan koronaluvut ovat passista huolimatta Suomea korkeammat. Asiaa sietää valmistella huolella, sillä on satavarmaa, että jotkut tulevat olemaan sitä mieltä, että passi syrjii heitä ja aloittavat valitusprosessin, eikä sen lopputulos ole arvattavissa.

On hyvä muistaa myös se, että vuosi sitten oppositiolle oli mahdotonta antaa kiitosta hallitukselle, vaikka ulkomailla Suomea erinomaisesta toiminnasta ylistettiin. Oppositio antoi sen sijaan kunnian kansalle. Nyt kun kansa haki viruksia Pietarista ja levitti niitä koronaväsymyksessään tapahtumissa ja kaljakuppiloissa, oppositio ei syytä kansaa vaan hallitusta.

Mennään sitten viikon ylläreihin. Hesarin pääkirjoituksessa (28.7.) hehkutettiin Suomen talouden imua: ”EK joutuu kaivamaan tikulla, jotta lukemista löytyisi edes jotain yritysten edunajajan pyyteisiin ja suomalaiseen mielenmaisemaan sopivaa synkisteltävää. Näkymä voi vaimentua ja komponenteista sekä työvoimasta voi tulla pulaa, EK huokaisee vähävillaisen etsintäurakkansa jälkeen.” Tuossa sitaatissa kiteytyy pääkirjoituksen ydin.
Petteri Orpo on jaksanut toistella Sipilän hallituksen ja omaa ansiotaan työpaikkojen luomisessa, mutta nyt oppositio antaa kunnian Suomen talouden positiivisesta kehityksestä maamme ulkopuolisille tekijöille. Hyvä Petteri Orpo, toivottavasti olet sairauslomasi aikana muuttunut hieman uskottavammaksi.

Jussi Halla-aho survaisi kokoomusta arkaan paikkaan kertomalla julkisuudessa, että kokoomuksen maahanmuuttolinjaukset olivat pelkkää populismia, koska a) kokoomuksen tarkoitus ei ole siirtyä sanoista tekoihin b) esityksessä on perustuslain vastaisia ehdotuksia.
Minun on helppo olla Halla-ahon kanssa samaa mieltä, mutta samalla hymyillä Halla-ahon lipsahdukselle. Samalla kun hän perustellusti syytti kokoomusta populismista ja lainvastaisesta ehdotuksesta, hän totesi kilpailijan napanneen ajatukset perussuomalaisten tavoitepaperista. Halla-aho myönsi vahingossa, että heidän maahanmuuttopolitikkansa on populismia ja sisältää perustuslain vastaisia toimenpiteitä.
__________________________________
P.S. Marko Junkkari (HS) kirjoitti, että kokoomuksen gallupjohto on Antti Lindtmanin ansiota. Koska juttu oli niin ontto, sitä ei kannata ruotia.


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Emmanuel Macron on nimittänyt Ranskan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on nimittänyt maan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen, kertoo presidentin kanslia. Kanslian mukaan...

Lue lisää »

SDP:n kansanedustaja moukaroi Nato-keskustelua eduskunnassa – haukkui myös median: ”Pidän sitä vastuuttomana tekona”

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen sanoo suhtautuvansa kriittisesti Suomen Nato-jäsenyyteen. Piirainen pääsi ääneen hieman ennen iltakahdeksaa...

Lue lisää »