web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Blogi

13.8.2020 Keskustelua kolumnista

Viime lauantaina Salon Seudun Sanomissa julkaistiin kolumnini Umpitunnelissako? Tämän päivän lehdessä oli Jussi Uotin pitkä kommentti. Jo aikaisemmin saimme lukea Salon Yrittäjien puheenjohtajan Jukka Alangon kirjoituksen, jossa hän – omien sanojensa mukaan – oikoi niitä virheellisiä väittämiä, joita kolumni sisälsi.

Minulla ei ollut mitään kirjallisia todisteita siitä, oliko Salon Yrittäjien hallitus tehnyt päätöksiä, joilla se olisi vastustanut tai kannattanut Iot Parkia, jätevoimalaa tai Länsirannan paviljonki-hanketta. Jos olisin kirjoittanut, että noiden hankkeiden vastustajissa oli Salon yrittäjiä, ei yhdistyksellä olisi ollut perusteita älähdykselle.

Salon Yrittäjien hallitus ei Alangon mukaan aikoinaan lainkaan käsitellyt Iot Parkia. Yhdistys ei siis – de jure - vastustanut kiinteistön hankintaa mutta loogisesti ajatellen ei myöskään sitä kannattanut. Muistikuvissani olen varmasti sekoittanut yksittäiset salolaiset yrittäjät ja Salon yrittäjät.
Länsirannan paviljonkiravintolaa yhdistys todella vastusti antamalla kaupungille kielteisen lausunnon hankkeen vaatimasta asemakaavamuutoksesta. Asiaa käsiteltiin kaupunkikehityslautakunnassa 21.11.2017. ”Salon yrittäjät vaatii alueen säilyttämistä paikoitusalueena ja esitetyn asemakaavamuutoksen hylkäämistä.” (SSS 23.11.2017)

Jätevoimalaa vastusti tiukimmin Salon Hyötykäyttö Oy. Yritys valitti Lounaisen Suomen Hankintarenkaan yhdyskuntajätteen hyödyntämispalvelua koskevasta hankintamenettelystä, joka sen mukaan oli toteutettu virheellisesti. Korkein Hallinto-oikeus (KHO ) ratkaisi asian Salon Hyötykäytön tappioksi, ja hanke voitiin toteuttaa. En tiedä, onko Salon Hyötykäyttö Oy yrittäjäyhdistyksen jäsen.

”Salon Yrittäjät on tehnyt virallisen aloitteen Salon kaupungin irrottamiseksi Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä. Aloite on jätetty Salon kaupungille 5.5.2020.” (Kuntalaisaloite). Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on toinen jätevoimalan omistajista. Sen hallituksen puheenjohtaja kummeksui jo aiemmin Salon Yrittäjien kannanottoja aikana, jolloin Saloon rakennetaan yli 100 miljoonan euron ekovoimalaa. (YLE 28.5.2020).

Jussi Uoti lähetti minulle omat terveisensä tämän päivän lehdessä. Bostonin kaupungin ja Harvardin yliopistonkin nähneenä hänellä oli sangen positiivisia esityksiä Salon talouden pelastamiseksi. Muuttoavustus ja salolainen kertakorvauksena maksettava lapsilisä jokaisesta uudesta lapsesta olivat raikkaita avauksia. Vai onko niin, että täältä työpaikat saanut (työtön) aviopari tulee tänne Saloon ilman porkkanaakin? Muuttaminen työttömäksi salolaiseksi houkuttanee paljon vähemmän.
Led-valojen lisääminen kevyen liikenteen iloksi oli myös hieno ja rakentava ajatus. Pessimistiset salolaiset eivät ehkä kuitenkaan syty ajatukselle, koska valojen kirkkaus paljastaisi kaupungin apeuden myös pimeänä aikana.
____________________________________________
P.S. Minulla on vain kolme arvoa: ihmis-, oppi- ja sotilasarvo. Ensimmäisen olen saanut lahjaksi, kaksi muuta ovat itse hankittuja.


8.7.2020 Umpitunnelissako?

Kunnallisvaaleihin ei ole enää vuottakaan, mutta Salossa puolueet ovat kuin kuoreensa vetäytyneitä rapuja. Se on inhimillisesti ymmärrettävää. Kaikkien mielestä tärkein tavoite on talouden tasapainottaminen, mutta taivaanrannan tavoin se karkaa aina vain yhä kauemmaksi.

Tarvittavat eväät ovat puolueilla vähissä, joillakin jopa aivan lopussa. Aktiivisin poliittinen toimija onkin jo pitkään ollut Salon yrittäjät, joka on osoittautunut olevansa omaa reviiriä suojeleva ja vastustamaan keskittynyt edunvalvontajärjestö. Salon yrittäjillä ei ole mandaattia kunnallisessa päätöksenteossa, vaikka yhdistys sellaista Salon liitostilanteessa itselleen lautakuntatasolla vaatikin.

IoT Park pihtisynnytettiin Salossa muutama vuosi sitten. Vaikka sen tarkoitus oli ja on edistää paikallista elinkeinoelämää, paikallinen yrittäjäyhdistys vastusti kaupungin osallistumista hankkeeseen sillä perusteella, että yhdistyksen jäsenillä oli runsaasti käyttämättömiä toimitiloja. Valtuustossa asiasta päätettäessä yrittäjille antoivat tukensa esimerkiksi molemmat nykyiset kansanedustajat, jotka vähemmistöön jäämisen uhallakin vastustivat Salon kaupungin panostusta perustettavaan yhtiöön.  

Uuden ravintolan tulo Länsirantaan on pitkittynyt, koska paikalliset yrittäjät eivät ole hyväksyneet hankkeen aiheuttamaa parkkipaikkojen vähenemistä. Asiakkaat ovat näet tottuneet ajamaan autolla kauppoihin lähes sisälle asti.
Yhdistys on vastustanut myös jo kohta valmista jätevoimalaa, joka on yli 100 miljoonan hanke ja on tuonut laskemattomia euroja Salon talousalueelle. Jätteen- ja lietteenkeräyksen varmistamista omille jäsenille hamutaan jopa kansalaisadressin voimalla.

Salon valtuuston aktiivisuus talouden parantamisessa ei ansaitse kiitosta, mutta huonomminkin voisi olla.  Tästä kertoi oivallisesti viimeisin Suomen Kuvalehti luetellen esimerkkejä miljoonariskejä ottaneista pienistä paikkakunnista, jotka velkarahalla ovat rakentaneet kalliita ja mitä kummallisempia turistipyydyksiä .Loistava esimerkki oli Ähtäri. Tänään noin 5 500 asukkaan kunta perusti kunnan elvyttämiseksi eläinpuiston jo 1970-luvulla ja hankki sinne vuonna 2018 kaksi pandaa - mediatietojen mukaan - miljoonan euron vuosivuokralla ja 15-vuotisella sopimuksella. Eläinpuisto, joka käytännössä on kokonaan kunnan omistama, rakensi vielä pandaparille oman talon 8,2 miljoonalla eurolla.

Suomusjärven kunnanhallitus teki vuonna 2008 15 vuoden vuokrasopimuksen perustettavan uuden Salon kaupungin lukuun. Tavoitteena oli saada tilat kivikausikeskus Riralle. Vaikka hanke jäi toteutumatta, Salon kaupunki on maksanut 50 000 euron vuosivuokraa, koska sopimuksessa ei ole irtisanomispykälää. Ähtärin eläinpuistoon verrattuna Rira oli onneksi taloudenkin osalta vaatimatonta näpertelyä.

Syksyllä kaupunkiin valitaan uusi kaupunginjohtaja, ja kisasta tuli kahden kauppa. Julkisuudessa päättäjät ovat kertoneet haluavansa jämäkän johtajan, joka esittää keinot taloudellisen ahdingon selättämiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että vahva ja osaavakaan kaupunginjohtaja ei ole päättäjä vaan valmistelija. Valtuutetuilla on puheistaan vielä pitkä matka tekoihin.
_____________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon seudun Sanomissa


4.8.2020 Pakkomaski

Kun koronapandemia rantautui Suomeen, Sanna Marinin hallitus päätti presidenttiä konsultoituaan ottaa käyttöön valmiuslain, mille myös oppositio antoi tukensa. Mitä muutakaan se olisi voinut tehdä?  Olisi ollut aika kornia ja poliittisesti riskaabelia lähteä opponoimaan asiassa hallitusta, kun näkymätön vihollinen jo oli tunkeutunut maahamme.

Oli kuitenkin päivänselvää, että viruksen heikentyessä alkaisi nillittäminen siitä, miten väärin olikaan sammutettu. Niin kävikin. Eikä nillittäjiä olleet pelkästään kaikki kolme oppositiopuoluetta, media osallistui myös ja hinkusi päästä tanssimaan hallituksen haudalla. Vajaa viikko sitten toimittaja Vesa Sirén (HS) kirjoitti, että toisen aallon tullessa joudutaan jälleen ottamaan käyttöön rajoituksia – ”toivottavasti perusoikeuksia kunnioittavan keskustelun jälkeen.” Sitaattiin sisältyy ajatus, että hallitus keskusteluitta rikkoi kansalaisten perusoikeuksia keväällä.
Minulla on kyllä sellainen muistikuva, että oppositio suorastaan kirkuen halusi Uudenmaan sulkemista. Sitten se pelotteli kansaa niillä kauheuksilla, jotka syntyisivät, kun rajat taas päätettiin avata.

Sirénin muistin mukaan oli havaittavissa jopa intoa, kun hallituksen yhdeksäntoista kohdan rajoitusohjelma julkistettiin. Eikö se mennyt niin, että hallitus esitti valittelunsa välttämättömien toimiensa vuoksi, mutta opposition mielestä rajoituksia ei ollut riittävästi, osa niistäkin oli suosituksia? Näin eri tavoin me muistelemme menneitä.
Kun meillä oli saatu jykevä kuristusote koronasta, nillittäjät huusivat kuorossa: tappakaa se! Niin mölisivät, vaikka tiesivät, että tappaminen ei onnistu ilman rokotetta, kurissa pitäminen ei heille riittänyt.  He siis tiesivät, että heidän äänestäjänsä eivät sitä tienneet eivätkä halunneetkaan tietää. Olin pitänyt Petteri Orpoa kökköpersuja fiksumpana, mutta kävi ilmi, että gallupit vaikuttivat Orpoon siinä missä viruspelko kansalaisiin.

Nyt kun syksy lähestyy, ja koronaviruksen toisen aallon tuloa pelätään, meillä riehuu maskipakkoepidemia. Viikkotolkulla on mediassa ja somessa vaadittu Suomeen ohjeita maskien käytöstä. Esimerkiksi tänään HS kirjoitti aiheesta pääkirjoituksessa ja kahdessa artikkelissa. Se oli esillä päivän kolumnissakin, tosin ironisesti, jos oikein ymmärsin.

Aivan hiljattain hallituksen toiminnasta haettiin virheitä ja perusoikeuksien rikkomisia luupin kanssa. Nyt vaaditaan maskipakkoa tai vähintään suosituksia sen käytöstä. Tänään kun valmiuslain aktivoidut pykälät eivät enää ole voimassa, asia ei kuulu maan hallitukselle vaan terveysviranomaisille. Siitä huolimatta ennustan, että tartuntojen luultavasti kohta lisääntyessä käy niin, että peruskriitikot pistävät syyn maskipakottomuuden kautta hallituksen piikkiin. Ja oppositio tietää, että politiikka ei ole tiedettä vaan mielikuvilla vaikuttamista.
___________________________________________
P.S. Vinkki pilapiirtäjille: Kansa kulkee maskit naamalla, ja Mäntyniemessä istuu mies suu teipattuna.Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Sanna Marin korosti satakuntalaisille puoluekokousedustajille ohjelmatyötä, luottamusta ja työelämän laatukysymyksiä

Satakunnan sosialidemokraattien puoluekokousryhmä piti lauantaiaamuna 15.8.20202 Vanhankylän työväentalolla viimeisen ryhmäkokouksensa ennen viikon...

Lue lisää »

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »