web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Blogi

3.7.2022 Taivas tummenee

Suomessa ihmiset, joita natotti julmetusti, olivat vähemmistönä viime helmikuun loppupuolelle asti. Kun Venäjä sitten lähti ryöstöretkelleen Ukrainan maaperälle, voimakkaasti natottuneet hihkuivat olleensa oikeassa. Olivat jo yli 30 vuotta varoitelleet meitä sinisilmäisiä: kyllä hymynne hyytyy, kun heräätte kasakan nauruun.

Pohjos-Atlannin puolustusliiton lyhenne on englanniksi Nato mutta ranskaksi ja espanjaksi Otan. Hauska sattuma, että lyhenne toimii luettuna vasemmalta oikealle tai oikealta vasemmalle.  Lisäksi on toinenkin sattuma: espanjalais-ranskalainen Otan on kielessämme verbimuoto. Tällä hetkellä kai noin 80 prosenttia suomalaisista toteaa, että otan Naton. Vaan Natopa ei otakaan, koska sen sisällä häiriköivä presidentti Erdoğan on kuin basaarikauppias ja kääntää jatkuvasti turkkiaan.  

Kun Suomen, Ruotsin ja Turkin ulkoministerit olivat allekirjoittaneet asiakirjan yhteisymmärryksestä, presidentti Niinistö oli tiedotustilaisuudessaan vaisu eikä tuulettanut. Jotkut arvelivat, että pitkä vääntö oli käynyt ikämiehen voimille. Toiset olivat sitä mieltä, että Niinistö juristina näki asiakirjaan heikkoudet ja pelkäsi monitulkinnallisuuden kostautuvan. Tiedotustilaisuudessaan Niinistö kylläkin kehui asiakirjaa, koska laatimisessa luovuutta oli käytetty taitavasti. Edessä pitkä kanto kaskessa, edesmennyt äitini tapasi sanoa.  

Media on nostanut kuolemattomiksi presidenttimme lausumat: kasakka ottaa kaiken, minkä irti saa sekä nyt naamiot on riisuttu. Turkin Erdoğaniin niitä voi käyttää hieman muokattuina. Turkkilainen sulttaani pyrkii repimään itselleen kaiken sellaisenkin, mikä ei ole irti. Naamiotaan hän ei ole vielä riisunut, vaikka se ei häntä suojaakaan.

Nyt kun päivästä päivään ja viikosta toiseen kuuntelemme Turkin presidentin uhkailuja, voimme todeta, että eivät natottuneet sittenkään olleet oikeassa. Ensinnäkään Venäjä ei ole hyökännyt Suomeen, joten kasakat nauravat edelleen itärajan tuolla puolen. Ja toiseksi Natoon luikahdus ei onnistunut, vaikka oven piti olla sepposen selällään. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Halla-aho väitti julkisesti toukokuussa, että Turkki ei voi estää Suomen pääsyä Nato-perheeseen.  

On inhimillistä, että ihmiset tekevät virhearvioita. Tämän päivän Hesarissa Suomen Pankissa toimiva Venäjän talouden asiantuntija oli 21.2. asti sitä mieltä, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan. Eikä hän ollut ajatuksineen yksin. Moni sotilasasiantuntija oli sitä mieltä, että hyökkäys ei toteudu, koska siinä ei ole järkeä.
Ei Turkin neliraajajarrutuskaan liene järkevä, mutta silti on mahdollista, että Suomi saattaa joutua olemaan tässä välitilassa arvaamattoman kauan. Erdoğan on kuin häirikköoppilas koulussa, jossa opettajan käytössä olevat keinot iljetyksen aisoihin laittamiseksi ovat olemattomat. Veto-oikeus Natossa tekee järjestöstä munattoman tilanteissa, joissa munaa tarvittaisiin.
_____________________________
P.S. Dialogi demokraattisen ja diktatorisen valtion kesken on iso haaste demokraattiselle maalle.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Jutta Urpilainen: Historia ei loppunutkaan 1990-lukuun – kauppa ei tuonut Kiinaan arvojamme eikä Venäjälle markkinataloutta

Yhdysvaltalainen filosofi Francis Fukuyama arvioi 1990-luvun alussa, että historia on loppunut demokratian ja kauppasuhteiden voittoon. Pieleen meni,...

Lue lisää »

Alueterveisiä: Hyvinvointialueet on perustettu asukkaita varten

Tämänkertainen otsikko on itsestään selvä, voi joku sanoa, mutta onko se kuitenkaan niin selvä meille jokaiselle? Kun seuraa valtakunnallista ja...

Lue lisää »