slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Maaliskuu 2018

29.3.2018 Kommentteja Ilkka Kanervan kirjoitukseen

Turkulaisen kansanedustajan ja uskollisen sote-soturin Ilkka Kanervan mielipide julkaistiin tänään Salon Seudun Sanomissa otsikolla Malttia sote- ja maakuntakeskusteluun. Täytyy ihailla Kanervan lojaalisuutta puolueelle, joka on kerran heittänyt hänet pois ministerin pallilta ja pari kuukautta sitten jättänyt valitsematta - Kanervan itsensä mielestä – varmana nakkina pidettyyn eduskunnan puhemiehen tehtävään.

Aivan aluksi Kanerva ihmetteli sitä, miten kiihkomielisesti sote- ja maakuntauudistukseen suhtaudutaan. Piikki kohdistui tietenkin niihin, joiden mielestä muutos tai pikemminkin mullistus pitäisi tuollaisenaan jättää tekemättä. Minä puolestani en ihmettele sitä kiihkoa ja härkäpäisyyttä, jolla sitä ajetaan. Nyt on momentum eli tuhannen taalan tai pikemminkin muutaman miljardin paikka. Keskustan ja kokoomuksen onneksi sinisiksi muuttuneet soinilaiset vain seuraavat katseella kuin maalaispoika yökerhon stripparia.

Konkari oli menevinään kriitikoiden pään sisälle ja huomaavinaan, että valinnanvapaus onkin siellä kirosana. Tämä retoriikka saattaa vakuuttaa omia äänestäjiä, vaikka se on yhtä tosi kuin saippuamainos. Kysymyshän on siitä, että nykyistä julkista terveydenhuoltoa ollaan yksityistämässä/ulkoistamassa.
Pahaa ja vastustettavaa on se, että yksityiset terveysasemat tulevat käyttämään kapitaatiota härskisti hyväkseen. Ne tulevat kaikella todennäköisyydellä joko yli- tai alihoitamaan asiakkaitaan.  Kanerva perusteli ulkoistamista sillä, että jo nyt ”Yksityiset palvelut ovat läsnä terveydenhuollon tarjonnassa.” Eli silloin, kun auto on karannut käsistä ja on menossa pöpelikköön, on parasta lisätä kaasua.

Kanerva halusi yhden kappaleen verran selittää, että mullistuksessa ei ole kysymys yksityistämisestä vaan ulkoistamisesta. Näin siksi, että terveyskeskukset eivät voi vapaasti hinnoitella palvelujaan, ja yhteiskunnalla on viime käden kontrolli. Eikö kuitenkin ole niin, että jos ja kun jatkossakin – toivottavasti - tehdään objektiivisia tilastoja, niissä erotellaan palvelut yksityisten ja julkisen sektorin tuottamiin? Vai haluaako Kanerva laskea kaikki maakuntavaltuuston järjestämät palvelut julkisiksi tuottajasta riippumatta?
Turkulaispoliitikko varoitteli vetoamasta asiantuntijoihin, koska nämä katselevat asiaa omasta näkökulmastaan ja puolustavat omaa reviriään. Kyllä minusta terveys- ja sosiaalipalvelujen järjestäminen valtakunnassa on liian tärkeä jätettäväksi kansanedustajien asiantuntijuuden varaan. Esimerkiksi Martti Kekomäki, joka julkisesti on sanonut olevansa patamusta porvari eikä valinnanvapauden vastustaja, on yksi hallituksen esityksen ankarimmista kriitikoista. Hänestä yksityiselle sektorille riittäisi hyvin nykyinen siivu.

Kun Suomi päätti karkottaa yhden venäläisen diplomaatin, juristin koulutuksen omaava Sauli Niinistö totesi, että kyse ei ollut juridiikasta vaan politiikasta. Normaalin oikeuskäytännön mukaanhan murhasta syytetyn ei tarvitse osoittaa syyttömyyttään, vaan syyttäjän on aukottomasti osoitettava hänen syyllisyytensä.
Sotessakin terveys- ja sosiaaliasiat on alistettu puoluepolitiikalle. On hyvä huomata, että Kanervan soteinto ei ole aivan pyyteetöntä. Maakuntahallituksen puheenjohtajana hänellä on yksityinen, turkulainen sekä puoluepoliittinen intressi.
______________________________________
P.S. Yleislääketieteen professori Mauno Vanhala on kiteyttänyt mullistuksen lopputuloksen sloganiin pukamat puoleen hintaan.


26.3.2018 Katsomosta

Viittomakielen tulkkien erityisesti arvostama Paavo Lipponen murahteli viime yönä ruotsiksi kontekstissa, joka jäi minulle yhtä epäselväksi kuin vilungin määrä Venäjän vaaleissa. Selkeästi hän sanoi: Om jag hade en chef, borde han hellre vara vis än intelligent.

Asko Lehtosen pakinassa eilen fiktiivinen asiantuntija totesi Putinin valinnan eroavan Niinistön valinnasta siinä, että Venäjän vaaleja manipuloitiin. Suomalaisia ei tarvitse manipuloida. Kansamme tekee sen itse. Olihan vaaleilla kyllä mielenkiintoinen yhteinen nimittäjä: kummallakaan istuvalla presidentillä ei ollut todellista haastajaa. Venäjällä homma hoidettiin ns. selektiivisellä ja Suomessa onnettomalla ehdokasasettelulla. Jos ehdokasasettelu ei ollut onneton, sitten meillä on huutava puute vakavasti otettavasta presidenttiaineksesta. Kai meidät piru kuuden vuoden päästä nokkii. Pitää varmaan valita Niinistö poikkeuslailla kolmannelle kaudelle. Silloin hän nousisi samaan sarjaan Kekkosen ja Putinin kanssa. Harašoo!

Presidenteistä hallitukseen. Kaupunkilaisjärjen mukaan Juha Sipilän pitäisi olla jo kurkkua myöten täynnä Anne Berneriä, jonka aiheuttamia sotkuja hän tuhkatiheään on joutunut ja joutuu puolustelemaan. Bernerin viimeisin sooloilu ja sekoilu koski sähköpyörien hankintatukea. Jos hän ei ole, Berner riekkuu Sipilän siunaamana.
Perusajatushan on aivan kannatettava, mutta Berner teki kaksi perusvirhettä: hän ei hakenut asialle hallituskumppaneiden tukea ja ehdotti kaikille pyörille 400 euromääräistä tukea. Miksi hän ei heti ollut Ruotsin mallin eli prosentuaalisen tuen kannalla, jota hän sittemmin itsekin piti järkevämpänä?

En yhtään hämmästyisi, jos kävisi ilmi, että Bernerin temppu olisikin ollut pelkkää kepun poliittista perinnettä vaaliva hämäysliike. Irtopinnat ovat kuin marjat poimurittomalle; ne on noukittava yksi kerrallaan. Keskusta tiesi, että kumppanit kaatavat joka tapauksessa esityksen. Kokoomus tekisi sen siksi, koska Orpo haluaa antaa itsestään kuvan pontevana valtion rahakirstun vartijana. Hieman hassua on kyllä tarmokkaasti vastustaa muutaman kymmenen miljoonan hanketta, kun samalla on valmis perintö- ja lahjaveron poistamiseen. Sen tuotto on nimittäin lähes 500 miljoonaa euroa vuodessa. Tai että ajaa apinan raivolla soten valinnanvapautta, joka lisää valtion menoja miljardeilla.
Soini julisti puheenjohtajana ollessaan, että persut on autoilijoiden puolue, ja että kaikki pyöräilijät ovat fillarikommunisteja. Nyt tuota sanomaa levittää sinisenä reppanalta vaikuttava Simon Elo. Trastuit!
__________________________________________
P.S. Lipposen mielestä hänen pomonsa, jos hänellä sellainen olisi, tulisi olla mieluummin viisas kuin älykäs.


20.3.2018 Pieniä suuria miehiä

Suomi on valitettavasti Euroopan maantieteellinen umpiperä. Vähemmistö – vaikkakin suurehko sellainen - suomalaisista haluaisi, että maamme sen lisäksi olisi vielä impivaarakin. Eikö kuitenkin ole parempi tarkastella ympäristöään ikkunasta kuin avaimenreiästä erakoitumisesta puhumattakaan? Eikä pahitteeksi olisi hakea uusia näkökulmia siirtymällä tunkkaisista sisätiloista ulkosalle.

Ikkunoista avautuvat näkymät eivät kuitenkaan aina tee meitä levollisimmiksi tai onnellisimmiksi. Onko se sitten tarpeenkaan, jos me jo nyt olemme maailman onnellisin kansa? Milloinkahan suomalaiset nimetään universumin kohteliaimmiksi ja sosiaalisimmiksi vahvuuksina small talk ja muu höpöttely?

Itäisestä ikkunastamme tarjoutuva maisema on hämärän peitossa ja jopa pelottavakin. Seuraavat kuusi vuotta Venäjän presidenttinä jatkaa neljännelle kaudelle kammettu Vladimir Putin. Hän ei osallistunut vaalikeskusteluihin, mutta ihastutti kansalaisiaan ja kauhistutti muuta maailmaa debattien ulkopuolisilla esiintymisillään: presidentti Putin on sanonut, että hän ei tarvittaessa jätä käyttämättä ydinasetta, vaikka se johtaisi Venäjän tuhoutumiseen. Mihin me tarvitsisimme maailmaa, jossa Venäjää ei olisi, hän on retorisesti kysynyt? Eikö kysymys sittenkin ole enemmän absurdi kuin retorinen?
Vladimir Putin, Donald Trump ja Kim Jong-un muodostavat ydinaseella pullistelijoiden arvaamattoman trion. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajathan ovat käyneet kisaa siitä, kummalla on mahtavampi nappi. Putin ei ole ottanut puheeksi nappinsa kokoa, kaikista muista sotavehkeistä hän on hehkuttanut sitäkin innokkaammin.

Suomella on noin 1 300 kilometrin yhteinen raja Venäjän kanssa, mikä on ollut haastava tosiasia koko itsenäisyytemme ajan. Kun Tarja Halonen virkakausinaan tapaili Vladimir Putinia, hän sai melkoista julkista kansalaiskritiikkiä. Halosta arvosteltiin siitä, että hakeutui aivan liian ystävällisiin sisaruksellisiin suhteisiin itäisen naapurimaan johtajan kanssa. Putin on ennallaan, mutta kriitikoiden mielipide muuttui, kun tasavallan presidentiksi tuli Sauli Niinistö. Ystävällisiä tapaamisia alettiin pitää järkevinä, jopa elintärkeinä. Hyvä niin, koska tärkeitähän ne ovatkin. On syytä hakea ystävät läheltä ja viholliset kaukaa. Kyllä kohtelias kansalainenkin tervehtii seinänaapuriaan, vaikka äijä olisi yrmy ja täynnä itseään.
Vaikka asummekin umpiperässä, olemme silti osa kansainvälisen politiikan ilmastoa, jossa tuulet muuttuvat joskus jopa käden käänteessä. Vielä viime syyskuussa Yhdysvaltain presidentti kutsui YK:ssa Pohjois-Korean johtajaa pieneksi rakettimieheksi ja Kim Jong-un vastaavasti Trumpia seniiliksi höppänäksi. Nyt valmistellaan heidän tapaamistaan tänä syksynä.

Suomella on tarjota maatamme kohtauspaikaksi neuvotteluille, joissa välitysmiehenä voisi toimia Nobelin rauhanpalkinnon saanut presidentti Ahtisaari. Suomen Kuvalehden pakinoitsija on laskenut tai laskettanut, että tasapuolisesti valittu tapaamispaikka olisi Äkäshotelli Kolarin kunnassa. Sinne pääpukareilla olisi viidensadan metrin tarkkuudella yhtä pitkä matka. Ei kun toimeksi.
_______________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa


17.3.2018 Salolaista päätöksentekoa

Ylen uutisotsikko netissä tänä aamuna: ”Orpon asema kokoomuksessa erittäin vahva. Vaikea saada täysjärkisiä puheenjohtajakisaan". Hupsista! Tähän asti olen pitänyt Petteri Orpoa ihan täyspäisenä, vaikka en hänen aatekumppaninsa olekaan.

Salolla on 51 valtuutettua, jotka kaikki tietääkseni ovat täysjärkisiä ja syyntakeisia. Vesa Käiväräisen oli tämän päivän Salkkariin laatinut jutun häirintäväitteistä Salon valtuustossa. Jutun juuret olivat erään vihreän valtuutetun tätä mieltä-kirjoituksessa. Hänen mielestään meno valtuustossa muuttuu ajoittain sirkusmaiseksi, ja selän takana puhutaan niin pahasti, että kunnianloukkauksen tunnusmerkit täyttyvät.

Toimittaja Käiväräinen, joka on seurannut kokouksia kyllästymispisteeseen asti, on tolkun mies. Siksi uskon häntä, kun hän kirjoitti, että ”kokoukset ovat pikemminkin pitkiä ja kuivia kuin älämölöä ja sirkusta”.
Varmemmaksi vakuudeksi hän oli pyytänyt kommentit valtuustoryhmiltä ja valtuuston puheenjohtajalta. Yhtä lukuun ottamatta kukaan ei allekirjoittanut mielipidekirjoituksen väitteitä.
Jaana-ryhmän puheenjohtaja ja sen ainoa jäsen laukoikin sitten lonkalta väittäen valtuuston ilmapiirin olevan moukkamaisen ja junttimaisen väliltä. Hänpä ei olekaan ollut esimerkiksi Halikon valtuustossa 1990-luvulla. Jaanan paha mieli johtuu varmaan siitä, että hänet vassareista irtauduttuaan istutettiin peräpenkkiin. Ai kauhia!

En ihaile Venäjän poliittista kulttuuria enkä myöskään presidenttiehdokas Vladimir Žirinovskia, joka haluaisi syödä Suomen paremman välipalan puutteessa. Siitä huolimatta aivan vertailun vuoksi ja kuriositeettina kerron, että HS uutisoi tänään hänen huudelleen julkisessa tilaisuudessa matalaotsaisia loukkauksia naisehdokas Ksenija Sobtšakille. Kun tämä poistui itkien paikalta, Vladimir-setä huusi perään: ”Mene vain, kyllä äiti tulee ja kuivaa nenän!” Tuntematta tarkemmin Venäjän lainsäädäntöä, veikkaan ennakkoluuloisesti, että naapurissa kiusaamisen ja kunnianloukkauksen syytekynnykset ovat noin metrin korkeammalla kuin meillä.

Miksi toimittaja Käiväräinen sitten teki jutun härkäsestä, joka ei ollut edes kärpänen. Uskoakseni ainakin kahdesta syystä. Ensinnäkin siksi, että hän halusi hillitä asian aiheetonta paisumista, ja toiseksi siksi, että hän – aiheesta - kritisoi Salon kunnallispolitiikan sisällöttömyyttä. Sen hän toi esiin kainalokirjoituksessaan.

Tätä vuotta on eletty kaksi ja puoli kuukautta, eli noin 21 prosenttia vuodesta on jo takana. Valtuusto on kokoontunut kahdesti, ja pykäliä on kertynyt komeat 39 kappaletta. Lähempi tarkastelu osoittaa, että varsinaisia, ei mitään elintärkeitä asioita, on ollut yhdeksän. Valtuuston mylly on jauhanut 22 aloitetta, loput kahdeksan pykälää on käytetty ns. alkulöpinöihin ja kyselytunteihin. En tiedä, onko puhetta piisannut, mutta villoja on harsomaisen vähän, jos sitäkään.
_______________________________________
P.S. Hallintosääntö on valtuuston hyväksymä pumaka. Suuria linjoja ei tarkistella kuukausittain.


11.3.2018 Hyperloop ja sote

Kävin juuri äsken tekemässä testin, jossa mitattiin ”nikkariosaamista” eli kuinka hyvin työkalujen nimet ovat hallussa. Sain testistä täydet kymmenen pistettä, mikä on osoitus siitä, että testi ei ollut validi. Se ei mitannut, mitä tarkoitus oli mitata. Esimerkiksi pultti ja mutteri eivät ole työkaluja, silti niiden tuntemusta ”testattiin”. Sorkkarauta ja hohtimet ovat, mutta tekeekö niiden tunnistaminen kenestäkään nikkaria.

Olen ainakin kymmenen vuoden ajan kuvannut itseäni naamakirjassa toteamalla, että olen mies, jolla on työkaluallergia. Siitä syystä minun ei pitäisikään asua paritalossa, jossa aina on jotain rempattavaa. Sen vuoksi vaihdan autoa, kun 50 000 kilometriä on tullut täyteen. Siihen kuluu noin kuusi vuotta.
En ole vaihtanut itse autoomme renkaita sen jälkeen, kun tunkki kaatui ja helmapelti sai pahoja naarmuja. Olen pyörien suurkuluttaja. Onneksi asiantunteva pyörähuoltamo löytyy kotikorttelista. Jos näin ei olisi, minun olisi paras pysytellä poissa maantieltä ja vain pitää naama kirjassa.

Pari vuotta sitten Salossa hyperloop iski kuumeen lailla ainakin kaupunginarkkitehtiin, joka on sitten touhunnutkin asian parissa, jos ei päätoimisesti niin ainakin osa-aikaeläkeläisen viikkotuntien raameissa. Somessa käytiin kiivasta väittelyä hypernopean siirtoputken teknisistä ominaisuuksista, uhista ja mahdollisuuksista. Koska itseäni ei tämä Elon Muskin viritelmä teknisesti kiinnosta pätkääkään, keskityin seuraamaan keskustelua siitä, kuinka realistinen Helsingin ja Tukholman välinen imuyhteys on.
Pari vuotta sitten kustannusarvio oli 19 miljardia euroa, joten se siitä. Tottakai minua kuitenkin edelleen kiinnostaa, voidaanko Saloon saada viritelmän kehittämisyksikkö, ja sen ympärille toimintoja, joita kutsutaan pöhinäksi. Itse en tuota sanaa käytä, se kuuluu inhokkeihini.

Sipilän hallitus on puolestaan askarrellut oman hyperloopinsa kanssa. Keskusta luottaa maakuntahallintoon kuin pukki sarviinsa. Kokoomus puolestaan himoaa julkisten terveys- ja sosiaalipalvelujen siirtämistä yksityisille yrityksille yhtä hanakasti kuin impi sankariaan.
Hallituksen vastuuministerit ovat härillään, heidän lausunnoissaan ei ole päätä eikä häntää. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka valtiovarainministeri Orpon puheenvuoro eduskunnassa: ”Jos tätä uudistusta ei tehdä, isot kansainväliset yritykset valtaavat Suomen. Hallitus haluaa pelastaa Suomen näiltä yrityksiltä.”
Ei ihme, että salissa purskahdettiin nauruun. Se, että yksityiset terveystalot nyt rohmuavat kuntien terveyspalveluja johtuu lähinnä hallituksen toimista. Sehän antoi ymmärtää, että porvarillinen vallankumous tulee ja terveystaloille koittaa rajaton vapaus.

Orpo on antanut piilotetusti ymmärtää että tämä hanke maaliin vietynä on a) Isänmaan eli kansan etu ja b) kokoomuksen sekä c) Petteri Orpon etu. En lentäisi pepulleni, vaikka tulevaisuus osoittaisi, että se ei sittenkään ollut edes kokoomuksen eikä Orponkaan etu.
Kokoomuksen puheenjohtajan usko on siis vahva. Voimallisesti hän uskoi myös Talvivaaraan ostamalla yhtiön 6 500 osaketta. Viime vuonna, kun firman loppu häämötti, hän myi osakkeensa ja sai niistä sentin kappaleelta. Olihan se tietysti nollaa parempi!
________________________________________
P.S. Ministeri Vehviläinen on ”selittänyt”, miten kapitaatiomallissa ali- ja ylihoito eliminoidaan. Selitystä ei ole ymmärtänyt itse Anukaan.


5.3.2018 Selailtua

Tämä on sellainen viikko, että seuraan kotimaan tapahtumia etänä netin avulla, ja palvelu pelaa. Ilahduttavaa on sekin, että hotellit ovat parantaneet rutkasti nettiyhteyksiensä tasoa. Vielä muutama vuosi sitten niille ei viiden tähden majapaikoissakaan voinut antaa välttävää parempaa arvosanaa.

Paavo Väyrynen puolestaan saa viimeaikaisesta poliittisesta toiminnastaan selkeän hylsyn eli luokattoman improbaturin kahdella miinuksella. En enää sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että hän on syyntakeeton; Väyrysen sielunelämä ja mielenmaisema meni rikki, kun hänestä ei mentorinsa jälkeen tullutkaan presidenttiä. Ja sitten sen päälle vielä pääministerittömyys.
Murtumasta jäi pysyvä trauma, joka on invalidisoinut hänet poliitikkona ja ihmisenäkin. Kekkosen hallitessa taivas oli sees mutta on nyt synkkien pilvien peittämä. Pitäisikö meidän sääliä Väyrystä? Hui hai!

Kun Väyrysen oma luomus Kansalaispuolue ilmoitti erottaneensa hänet, ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä on käsikirjoittaja Paavo Väyrysen näytelmä, jonka pääosassa hän on itse, ja jonka hän myös ohjaa. Juonen tarkoituksena olisi tehdä hänestä keskustan sääntöjen hyväksymä puheenjohtajaehdokas. Enää en omaan teoriaani usko, mutta aivan varmasti Väyrynen on vielä pitkään lööppikamaa.  

Myös keskustapuolue saa hallitustoiminnasta hylätyn, sillä Juha Sipilän johtama vallankumoushallitus on myllertänyt suomalaista yhteiskuntaa tavalla, jota en muista aiemmin kokeneeni. Sote on niin sotkussa, ettei sitä saada selvitettyä kuin vastavallankumouksella.
Miljonääri Juha Sipilä vaikutti puheenjohtajana aloittaessaan sympaattiselta ja puhtoiselta ja jopa raikkaalta, koska hän ei ollut tottunut käyttämään poliittista jargonia. Nyt on puhtaus tipotiessään, ja esiin on tullut täysverinen kepulainen, jonka fanittajien fiktiivinen ilmentymä on Juhani Käki.

Sipilä saa todistukseensa toisen hylätyn arvosanan seuraavista syistä: Hän ei ole sote-”uudistuksessaan” halunnut ottaa huomioon terveysalan asiantuntijoiden varoituksia ja ohjeita. Ne eivät ole sopineet keskustan poliittiseen rakennepiirustukseen.
Samoin hän on viitannut kintaalla Korkeimman hallinto-oikeuden kannanottoon ja suositukseen pyytää lausunto EU-komissiolta siitä, onko kaavailtu sote-malli direktiivien mukainen vai vastainen. Lisäksi hän on osoittautunut täysin munattomaksi johtajaksi antaessaan Paavo Väyrysen viedä itseään ja keskustaa kuin tahdotonta lammasta.

Improbatur kuuluu tasapuolisuuden nimissä koko hallitukselle. Viimeisin mullistusuutinen kertoo, että jumppa- ja humppaministeri Terho haluaa kollegansa ja puoluetoverinsa Pirkko Mattilan välityksellä hyökätä palkansaajajärjestöjen kimppuun. Tarkoitus on taata kaikille työttömille samanlainen ansiosidonnainen työttömyysturva. Siis niille järjestäytymättömillekin, jotka eivät ole korttaan kekoon kantaneet. Järjestelmä on työmarkkinoilla sovittu, ja jokaisen tulisi ymmärtää, että palkansaajien etujärjestöt ovat sen ostaneet. Ei se ole taivaasta pöytään pudonnut. Kyllä sinisten alhaiset kannatusluvut tulevat kalliiksi palkansaajille.
________________________________
P.S. Herra varjele! Mikä sieltä tulee? Sehän on sinertävä keskustaoikeiston SOS-hallitus. Apuuuva!


1.3.2018 Hallitus natisee liitoksissaan

”Hallitus on asettanut sote-uudistuksen tavoitteeksi palvelujen saatavuuden parantamisen, asiakaslähtöisyyden lisäämisen, terveyserojen pienentämisen sekä kustannusten kasvun hillitsemisen. Sote-ratkaisu ei toteuta sille asetettuja tavoitteita.”

Ingressi ei ole sitaatti omasta blogistani viime vuoden tammikuulta, vaikka voisi hyvin ollakin. Lainaus on Elina Lepomäen eilisestä kirjoituksesta. En olisi vielä kaksi päivää sitten osannut kuvitella, että joskus vielä peukutan jollekin Lepomäen ulostulolle. En nytkään vielä peukuta vaan otan pelkästään aloitusasennon. Pidän peukkua pystyssä sitten, jos hän todella lipeää hallitusrintamasta.
On heti todettava, että Elina Lepomäki ei kertonut meille eilen mitään uutta. Jymyuutinen ei syntynytkään sanomasta vaan sanojasta. Hallitusrintama natisee ja rakoilee. Oppositiopuolueet ja asiantuntijat ovat olleet jo pari vuotta sitä mieltä, että uudistuksen lähtökohdat on unohdettu. Kun premissit ovat väärät, ei lopputuloskaan voi olla oikea. Itse olen muotoillut saman asian niin, että sote-prosessi on kuin huonosti tähdätty laukaus: Kun virhesuuntaus tehdään ampumapaikalla, luoti ajautuu sitä kauemmaksi maalista, mitä pitemmälle se lentää. Kysytään vaikka Kaisa Mäkäräiseltä.

En ole niin itseriittoinen, että väittäisin tehneeni loppupäätelmäni ilman ulkopuolista apua. Lukemalla ja kuulemalla oppii, kunhan käyttää kaupunkilaisjärkeä. Mielipiteeni ei perustu myöskään periaatteelliseen porvarihallituksen vastustamiseen, sillä pidän uudistuksen lähtökohtia kannatettavina. Nyt vain kävi niin, että uudistus muuttuikin mullistukseksi, jota olen kutsunut vallankumoukseksi. Toivottavasti se jää yritykseksi, porvarikapinaksi. Vinoksi homma meni eräänä mustana marraskuisena yönä, kun SSS-miehet tekivät etupiirijaon, oman Ribbentrop-sopimuksensa: Maakuntahimmeli kepulle, valinnanvapaus kokkareille ja luu persuille, jotka eivät silloin vielä sinertäneet.

Kun sopimusta ei tahtonut syntyä, pääministeri käyttäytyi kuin uhmaikäinen, jolle äiti ei osta tikkaria, koska ei ole karkkipäivä.  Sipilä uhkasi marssia presidentin pakeille jättämään hallituksen eronpyynnön. Se oli niin härskiä, että vieläkin puistattaa. Pääministerille kepulainen poliittinen tavoite oli ykkönen ja kansanterveys vasta kirkas kakkonen. Potkaisen häntä vieläkin molempiin polviin. Itse hän on sitä pyytänyt.
Pääministeri Sipilä on tänään sanonut, että Plan A on soteuudistuksen vieminen maaliin. Jos se ei onnistu otetaan käyttöön Plan B, mikä tarkoittaa ennenaikaisia vaaleja, vaikka pääministeri ei kylläkään päätä eduskunnan hajottamisesta. Sipilä vetosi jo nyt puolueisiin, jotta ne pitäisivät rivinsä suorina. Hän ei varmaankaan tarkoittanut sitä, että hajaäänet oppositiosta (KD) eivät kelpaisi.

Lopuksi aritmeettinen hahmotelma. Hallitusrintama on kapeaharteinen 106 kansanedustajallaan. Äänestettäessä puhemies Risikko on ulkona. Lepomäki sanoi muuten tarkasti lainaten, että hän todennäköisesti äänestää vastaan. Jos äänestää, enemmistö kutistuu neljäksi. Ehtiiköhän Paavo Väyrynen hallituksen kaatoon? Ehtii varmaan, rako siis pienenee kolmeen. Sitten tarvittaisiin vielä esimerkiksi Harkimo, Vartiainen ja Rydman ja Koski rintamakarkureiksi. Heidät poimin stetsonista.
Tätä viritellessäni olen ollut täysin tietoinen siitä mahdollisuudesta, että kesäkuussa kaikki eivät ehkä millään pääse pelipaikalle. Poissaoloja voi olla puolin jos toisinkin. Lisäksi KD:n aivoitukset ovat Herrassa, mutta näillä mennään.
_____________________________
P.S. Mahtaa Petterillä olla orpo olo.

Uutiset Salo.fi

Valtuusto nimitti tilapäisen valiokunnan

Lue lisää »

Salon asuntopoliittisen ohjelman visio ja toimenpiteet – ohjelmaluonnos avoinna kommenteille

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Halla-aholle märkä rätti vasten kasvoja – Simon Elo höykyttää: ”Perussuomalaiset yrittää kaikkien aikojen käsienpesua”

Perussuomalaiset julkaisi tänään maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tunnistaa useita tuttuja linjauksia,...

Lue lisää »

Suomen Konepäällystöliitto on jättänyt koko kauppamerenkulkua koskevan lakkovaroituksen: ”Haluavat nostaa alusten salkoon merirosvolipun”

Ulkomaanliikennettä koskevat työehtosopimusneuvottelut ovat jumissa, kertoo laivojen konepäällystöä edustava Suomen Konepäällystöliitto (SKL)...

Lue lisää »