slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

091122 Politiikkako näytelmää?

Politiikkako näytelmää?

Olen ollut ja olen edelleen sitä mieltä, että politiikka ei ole mikään erikoinen eikä erillinen osa ihmisten toimintaa. Politiikassa pätevät samat lait kuin kaikessa muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä; parisuhteessa, työpaikoilla ja liikemaailmassa. Jokaisella tavallisellakin ihmisellä on päivittäin lukuisia ja jopa hyvinkin erilaisia rooleja. Jokin päivä on draamaa toinen komediaa ja joskus saatetaan mennä farssinkin puolelle. Me kaikki olemme sankareita tai statisteja arjen suurella näyttämöllä.

Torstai-iltana katselin A-talkia, jossa Jyrki Katainen tahattomasti vei ohjelmaa farssin suuntaan. Siihen ei kuitenkaan päästy, sillä farssiin kuuluu aina onnellinen loppu. Näinhän oli 50-luvun kotimaisissa filmeissä, joissa komea nuorukainen lopulta sai kaunokaisensa ja Aku Korhonen Siiri Angerkosken.

Katainen oli saanut avustajiltaan käsikirjoituksen, jota hän tankkasi kuin lapsi ulkoläksyään. Joskus vuorosanat olivat hakusessa. Valtiovarainministerin kunniaksi on sanottava, että hän ei sortunut erittäin yleiseen paheeseen elikkä niiku- ja tota-maneereihin.  
Risuja hänelle kuitenkin siitä, että hän korvasi ne sanalla hyvinvointiyhteiskunta, jota hän viljeli kuin murkkuikäinen vittua. Sanahan on nuorisokielen pilkku, piste ja huutomerkki. On harmi, että Katainen näin inflatoi - suorastaan raiskasi - ainakin minulle sisällöltään arvokkaan käsitteen. Sille kävi kuin piikatytölle, joka lähti herrojen matkaan.

Kulminaatiopiste (clou) saavutettiin, kun Katainen kertoi hallituksen tehneen päätöksiä taloutta elvyttävistä toimenpiteistä 20 miljardin edestä. Valtion tämän vuoden budjetin loppusumma on noin 46 miljardia euroa. Summa, jolla hallitus Kataisen mukaan elvyttää, on kasvanut kuin Pelastusarmeijan leipäjono.
Vuosi sitten lähtö oli vaatimaton, vain muutama sata miljoonaa. Sitten summa pomppasi miljardiin ja sen jälkeen kymmeneen. Nyt siis ollaan korvapuolueen puheenjohtajan mielestä 20 miljardin tasolla. Herra hyväst siunakko! Jos vauhti jatkuu samana, Katainen väittää kohta, että hallitus on käyttänyt elvyttämiseen saman summan kuin mikä valtion budjetti on, tai ehkä vähän yli. Uskoisiko merkittävä osa kansasta vielä tuonkin?

Toivon, että vähintään 85 prosenttia suhtautuisi Kataisen propagandaan kuin alikersantti Hietanen aseveljensä Lahtisen juttuihin:
”Mää en ol mittä muut lukenu ku joskus Turu Sanomi seejälkken ku mää vaivasest kansakoulust pääsi, mut seeverra mää ain tiärä ette mää tommotti usko.”


Sitten lopuksi vielä valaiseva esimerkki rooleista: Lasse Hautala (kesk) on kansanedustaja sekä Kauhajoen valtuuston puheenjohtaja. Eduskunnassa hän on ollut ruodussa, kun veroja on alennettu. Omaan kotikuntaan hän tuli sitten nuijimaan veroprosentin Suomen ennätykseksi 21, joka kyllä varmaan kohta rikotaan.
Näin se menee, sillä näin on sovittu hallituksen ja EK:n kesken vuonna 2007. Elinkeinoelämän keskusliitto käytti ja käyttää sitä isännän ääntä, jonka se vuoden 2009 eduskuntavaaleissa tuellaan hankki. (Suomen Kuvalehti 47)
_____________________

P.S. Hallitus valtiovarainministerin johdolla käyttää väärin sanaa elvytys. Hoitoalalla elvytys on minuuttien juttu eikä suinkaan 30 päivän hoitojakso tai muutaman tunnin kestävä operaatio.

Uutiset Salo.fi

Satamakadun loppuosan katu-ja liikennemerkkisuunnitelma nähtävänä

Lue lisää »

Yhdistyksiä haetaan toteuttamaan nuorisotilatyötä vapaaehtoistyönä

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Lapsi koulun pelinappulana – ollaan hakoteillä jos yleisopetus kasvattaa erityisopetuksen tarvetta tai lastenpsykiatrian jonoja

”Onko lapsi koulua varten vai koulu lasta varten?” Näin kyseli Oulun yliopistollisen keskussairaalan lastenpsykiatrian yksikön apulaisylilääkäri...

Lue lisää »

Eiköhän Halonen vain sanonut ääneen sen, mitä kaikki ajattelevat

Presidentti Tarja Halosen kommenteista Ylen Ykkösaamussa on alkanut julkinen hurskastelu. Ikään kuin Halonen olisi keksinyt sen, että Pekka Haaviston...

Lue lisää »