slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

090128 Mertanosta Rantakokkoon

Vanhalla Salolla ehti 48 vuoden kaupunkivuoden aikana olla neljä kaupunginjohtajaa. Ensiksi oli kolme sosialidemokraattia:  Viljo Mertano, Veikko Santero ja Reijo Lindqvist, ja sitten vuonna 1999 virkaan tuli porvari Matti Rasila. On annettu ymmärtää, että Rasila valittiin sitoutumattomana porvarina, mutta kyllä minä hänet kokoomuslaiseksi luokittelen. Keskusta saattaa olla eri mieltä tai sitten ei. Nyt sitten keskusta sai johtajan omista joukoistaan.

Mertanosta minulla ei ole mitään muistikuvia, mutta olen lukenut, että hänen johdollaan Salosta tuli kaupunki vuonna 1960. Veikko Santerosta taas on jo henkilökohtaistakin kokemusta aina vuodesta 1982. Esimerkiksi se, kun olin – huonolla menestyksellä  –  tulkkina  Salossa järjestetyssä pohjoismaisessa tapaamisessa 1983. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että se puhumaton paikallinen kokoomuspoliitikko oli tämän päivän kaunoluistelija Sauli Niinistö.

Reijo Lindqvist oli ja on vahva sosialidemokraattinen vaikuttaja. Siksi hän joutui kaupunginhallituksen esittelijänä vahvistuvan kokoomuksen hampaisiin.  On kuitenkin muistettava, että juuri hänen kaudellaan Salon kaupunki sai kosolti valtakunnallisia kunniamainintoja ja tuolloin luotiin kaupungin nykyinen imago. Matti Rasila pääsi Reijo Lindqvistin upeaksi kattamaan pöytään;  Salon saamat yhteisöverot olivat korkeimmillaan tämän vuosituhannen alkaessa. Rasilan vahvuus oli ilman muuta hänen sosiaalisuutensa.

Kun Antti Rantakokko aloittaa 1.2.2009  – laskutavasta riippuen – Salon kaupungin ensimmäisenä tai viidentenä kaupunginjohtajana,  haluan uskoa hänen olevan tietoinen edeltäjiensä vahvuuksista eli siitä, minkälaisiin saappaisiin hän astuu. Sosialidemokraatit toivovat, että odotettavissa ei ole mitään pohjalaista uhoa.  Itse odotan uuden kaupunginjohtajan  ensin aivan rauhassa paneutuvan asioihin ja vasta sitten ryhtyvän kertomaan, mitä meidän rauhaamme kuuluu tai pitäisi kuulua.
Rantakokko joutuu hyppäämään liikkuvaan junaan, mikä ei kaikilta onnistu. Sosialidemokraatit ovat tässä tilanteessa kuin Pendolinon konduktööri, jolle riittää että junaan tulevalla on voimassa oleva lippu ja että hän käyttäytyy asiallisesti.

P.S. Alkuperäistä tekstiä luistelijan osalta olen muuttanut erään arvostamani lukijan palautteen vuoksi.

Uutiset Salo.fi

Satamakadun loppuosan katu-ja liikennemerkkisuunnitelma nähtävänä

Lue lisää »

Yhdistyksiä haetaan toteuttamaan nuorisotilatyötä vapaaehtoistyönä

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Lapsi koulun pelinappulana – ollaan hakoteillä jos yleisopetus kasvattaa erityisopetuksen tarvetta tai lastenpsykiatrian jonoja

”Onko lapsi koulua varten vai koulu lasta varten?” Näin kyseli Oulun yliopistollisen keskussairaalan lastenpsykiatrian yksikön apulaisylilääkäri...

Lue lisää »

Eiköhän Halonen vain sanonut ääneen sen, mitä kaikki ajattelevat

Presidentti Tarja Halosen kommenteista Ylen Ykkösaamussa on alkanut julkinen hurskastelu. Ikään kuin Halonen olisi keksinyt sen, että Pekka Haaviston...

Lue lisää »