slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

081206 Elämä on kuolemista

Kalevi Leino, hyvä ystäväni 25 vuoden ajalta menehtyi eilen pitkän sairauden murtamana. Hän itse oli toivonut lopullista ratkaisua jo jonkin aikaa; kuolema ei tullut yllättäen eikä epätoivottuna. Olen tyytyväinen siitä, että minulla oli mahdollisuus käydä hyvästelemässä Kalevi vain muutama päivä ennen hänen poislähtöään ja kiittää 25 vuoden ystävyydestä.

Viime viikkoina hänen henkinen kuntonsa oli aivan toista kuin fysiikkansa. Kun menin kunnallisvaalien jälkeen häntä katsomaan, hän kirosi heikkouttaan, kun ei ollut saanut aikaiseksi onnnittelusoittoa. Sanoin antavani hänelle anteeksi pitkin hampain, mikä sai hänet kalevimaisesti virnuilemaan. Jotkut kuolevat huumorintajuihinsa tulematta, ystäväni kuoli sitä koskaan menettämättä. Vaikka voimat vähenivät, se ei estänyt häntä kyselemästä Salon valtuuston järjestäytymisestä ja sen kahdesta ensimmäisestä kokouksesta.

Kalevi oli sivistynyt mies - kiroillessaankin. Oli mielenkiintoinen sattuma, että hänen elämänsä loppusuora ja viimeinen taistonsa alkoi 10.10. eli suomalaisen kirjallisuuden päivänä, jolloin hän joutui lähtemään laitoshoitoon. Kotiinsa Pöylään hän ei valitettavasti päässyt enää edes käymään. Eeva-vaimo kävi häntä päivittäin katsomassa istuen tuntikausia sängyn vieressä.

Kalevi luki, kirjoitti ja seurasi koti- ja ulkomaan tapahtumia käytännössä kuolemaansa asti. Viimeiseksi jääneen Salkkarin kolumninsa hän kirjoitti lyijykynällä potilassängyssä maatessaan. Olen täysin tietoinen siitä, että oman perheeni ulkopuolisista henkilöistä edesmennyt ystäväni vaikutti aikuiselämääni enemmän kuin kukaan muu. Olen iloinen, että ehdin tämän hänelle sanoa ja kiittää häntä "isosena" toimimisesta.

Paras kunnianosoitus, mitä olen saanut tai tulen demarina koskaan saamaan, oli Kalevin kutsu 70-vuotispäivilleen kolme vuotta sitten. Olin siellä ystävänä sekä sosialidemokraattina, muut kutsutut demarit olivat Jacob Söderman, Jukka Roos ja Armas Lahoniitty. Maanantaina 1.12. olimme Jukan kanssa yhteisellä ja viimeiseksi jääneellä tervehdyskäynnillä Kalevin luona, mistä meille jäi kaunis muisto. Juankoskelaista runoilijaa lainaten:"Elämä on kuolemista".

Uutiset Salo.fi

Espoo–Salo -oikoradan yleissuunnittelun yleisötilaisuus 9.4. Salossa

Lue lisää »

Kaavoituskatsaus 2019

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Roope Lehto: Sote-uudistuksen valmistelu ajetaan alas

-Hallitus ja sen malli sote-uudistukseksi ovat kuolleet ja kuopattu eikä niitä kannata enää kukaan. Samat puolueet, jotka pari viikkoa sitten kehuivat...

Lue lisää »

Putin allekirjoitti kohulain: Viranomaiset voivat määritellä ”valeuutisen”

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti maanantaina kiistellyn lain viranomaisten ”halveksinnasta” ja ”valeuutisten”...

Lue lisää »