slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Huhtikuu 2018

25.4.2018 Katso Turunen loikkaa

Vuonna 1963 levytettiin Kukonpoikien esittämä renkutus, jossa kertosäe kuului näin. ”Katso kenguru loikkaa, mies on löytänyt sen. Katso kenguru loikkaa miestä kyydittäen.” Eilinen uutinen olisi voitu kertoa laulamalla: Katso Turunen loikkaa, Orpo on hurmannut sen. Katso Turunen loikkaa Orpoa ylistäen.

Oliko politikkaa seuraaville yllätys, että sininen kansanedustaja loikkaa toiseen puolueeseen vuosi ennen eduskuntavaaleja? No ei ollut. Soinin uskollisilla sotureilla eli sinisen ryhmän edustajalla on näet teoriassa kolme mahdollista tapaa yrittää uusia paikkansa:
Hän voi pysytellä katkeraan loppuun asti äänettömänä yhtiömiehenä tukemassa huteraa STS-hallitusta. Toinen vaihtoehto on, että siniset saavat solmittua onnistuneita vaaliliittoja, jotka avittavat hänet jälleen eduskuntaan. Tai sitten hän voi loikata johonkin toiseen puolueeseen. Turunen tarttui viimeiseen – oljenkorrelta vaikuttavaan – mahdollisuuteen. Nyt kun häkinovi on avattu, sieltä kömpii ulos muitakin.

Kuulostiko Kaj Turunen uskottavalta, kun hän sanoi, että kokoomuksen arvot ovat myös hänen arvojaan? Ei kuulostanut, vaikka siniset ovatkin kokoomuksen maaseutuosasto. Kokoomuksesta tuli houkutteleva siksi, että perussuomaiset hajosi viime vuonna, eikä sinistä tulevaisuutta ole kuin unelmissa. Turusesta tuli vuoden sisällä tuplaloikkari. Sellaisen miehen puheet arvoista ovat jotain säälittävän ja naurettavuuden väliltä.
Vertaisin Turusta erääseen kolme kertaa naimisissa olleeseen suomalaiseen sanoittajaan. Hänen muistokirjoituksessaan luki, että ”perhe merkitsi hänelle eniten”. Tämä on tosi, mutta Turunen taas varmaan joidenkin mielestä vitsi, niin juristi kuin onkin.

Oliko loikkauksen ajankohta Turusen valitsema? No ei ollut. Harri Harkimon loikka kokoomuksesta tahrasi puolueen julkisivun, ja Orpo teki Turusesta pesurätin valitsemalla ulostulon ajankohdan. Kokoomukselle ja sen puheenjohtajalle on ilman muuta parempi, että media jauhaa Turusen kuin Harkimon loikkaa.
Miksi Orpo ei ennen tiedotustilaisuutta infonnut asiasta pääministeriä? Orpo kertoi eilen, että hän ei ehtinyt, koska tieto vuodatettiin julkisuuteen niin nopeasti. Tottako? En usko Orpoa enkä ymmärrä, miksi hän ei vihkinyt Sipilää tuohon salaisuuteen. Ei tuo ainakaan lisännyt miesten välistä luottamusta, mutta eihän pääministeri tohdi närkästystään julkisuudessa näyttää.

Uskooko pääministeri Sipilä, että hallituspuolueiden rivit pysyvät Lepomäen ja Harkimon mutkia lukuun ottamatta suorina, kun sotelaeista äänestetään? Ei usko, ja siksi hän on jo ottanut yhteyttä ruotsalaisiin ja kristillisdemokraatteihin anoen heidän tukeaan noin niinkuin epävarmuuden välttämiseksi.
Eiliseen asti Sipilä on pokkana jankannut, että pari änkyrää ei sotea kaada, ja mullistus viedään maaliin asti. Tosin Sipilän sanavarastoon ei kuulu änkyrä eikä mullistuskaan. Lainaan niitä kyllä auliisti hänelle omasta varastostani.

Sampo Terho yritti syöttää meille sellaista ajatusta, että kokoomus haluaa kaataa hallituksen. Hän noudatti sitä periaatetta, että kannattaa valehdella kunnolla, jos ei halua puhua totta. Olen siinä uskossa, että hallituksen kaatumisesta Orpo näkee unta vain painajaisissaan. Tai sitten Terho tietää jo nyt, että iso joukko sinisiä on valumassa oppositiopuolueisiin.
_________________________________________
P.S. Ei Terho sitten muuta sanonutkaan vaan työnsi Simon Elon toimittajien eteen kadoten itse kulisseihin.


22.4.2018 Narsismi on voimissaan

Aito vaatimattomuus on hyve mutta liiallisena itsekorostusta ja jopa piiloteltua itsekehua. Politiikassa ei rehellinen silti läheskään aina saa suosionosoituksia. Kun Erkki Liikanen vieraili valtiovarainministerinä Halikossa, hän sanoi koulukeskuksen auditoriossa, että hänen tulotasollaan olevia voitaisiin verottaa nykyistäkin ankarammin. Vieruskaveriani närkästytti moinen omilla tuloillaan kerskuminen.

Eriasteinen narsismi kuuluu politiikkaan siinä missä uimapukukierros missikilpailuihin. Suomen sisäpolitiikan kiistatta pahin narsisti on ollut ja on Paavo Väyrynen, vaikka hänellä ei tietääkseni virallista diagnoosia olekaan.
Voisiko Väyrystä verrata kissaan, joka johtaa omaa häntäänsä? Kattihan pyörii vimmatusti ulointa itseään jahdatessaan. Sen jos minkä luulisi sekoittavan pään ja hämärtävän ympäröivän todellisuuden. Väite pätee ainakin ihmisiin, miksi ei siis myös keskustan kunniapuheenjohtajaan.

Väyrynenhän on sekä perustamansa Kansalaispuolueen erottama että siitä itse eronnut, tosin prosessi on kesken. Siitä huolimatta Väyrynen on nyt sitä mieltä, että hänen tulevaisuutensa on siellä. Kuluneen fraasin mukaan Väyrynen on aina pyrkimässä johonkin: Hän lupasi eilen luopua asettumasta ehdolle keskustan puheenjohtajaksi mutta kertoi samalla harkitsevansa tarttumista puoluevaltuuston nuijaan. Voi nuijaa! Ihmettelen.

Olen hämmästynyt siitä, että Paavo Väyrysellä kaikkien sekoilujensa jälkeen on pokkaa esittää kyseisen valinnan siirtämistä kesäkuun puoluekokoukselle. Siitä päättäminen näet kuuluu – puoluesihteeri Ovaskaa lainaten - puoluevaltuuston järjestäytymiskokoukselle. Täysveriselle narsistille reaalimaailma ei ilmeisesti ole kulissia kummempi.

Melko lähelle Väyrysen itsekeskeisyyttä yltävät Harry Harkimo ja Mikael Jungner, vaikka he ovatkin narsismin eri genren edustajia. Nämä velikullat innostuivat Ranskan nykyisen presidentin lanseeraamasta mallista jopa niin suuresti, että antoivat omalle proggigselleen ranskasta suoraan käännetyn nimen. Suomessa tätä tietä Macronia matkien aurasi Sauli Niinistö.

Olen kaksikon kanssa samaa mieltä, että Suomessa politiikka on rikki, mutta rikkinäisyys näyttäytyy meille varmaan eri tavoin. Jos politiikka ja yhteiskunnallinen tietoisuus olisivat kunnossa, demarit ja vihreät sekä vasemmistoliitto olisivat mielipidekyselyissä jo ajat sitten saaneet kannatusvyöryn. Sellaisen, joka olisi pakottanut pääministeri Juha Sipilän aivan tosissaan jättämään hallituksensa eroanomuksen eikä vain pelleilemään ja uhkailemaan. Enemmistöhallitusta ei millään välikysymyksellä kaadeta.

Harkimo & kumppanit lähtevät kuulemma liikkeelle arvopohjasta, jolla on neljä peruspilaria: ilmastonmuutos, heikommassa asemassa olevista huolehtiminen, markkinatalous ja yrittäjyys.
Koska kaikki merkittävät puolueet ovat ainakin ohjelmatasolla herttaisen tai pikemminkin hämäävän yksimielisiä noista teemoista, tässä vaiheessa on täältä katsomosta mahdotonta nähdä, minkälainen viritys oikein on kyseessä.
Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat vähätelleet lausunnoissaan Harkimon eroa kokoomuksesta ja perustetun yhdistyksen merkitystä ensi kevään eduskuntavaaleissa. Se ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin sitä, että miehillä on löysät housuissa. Sinisen Simon Elon on ollut pakko käyttää vaippaa jo pitkään.
__________________________________
P.S. Seuraavien eduskuntavaalien kärkipaikka ratkaistaan (jälleen) Uudellamaalla. Ans kattoo!


18.4.2018 Sote-säästöt taivaanrannassa

Hallintokumous, jota Juha Sipilän (kesk) hallitus kutsuu sote- ja maakuntauudistukseksi, on ministereiden mielestä loppusuoralla. Monien asiantuntijoiden hyvin perustelluista lausunnoista saa kuitenkin toisenlaisen käsityksen; hallitus puskee raakiletta eteenpäin aikataulu eikä sisältö edellä.

Mitähän laskuvarjohyppyynsä valmistautuva ajattelisi, jos kouluttaja toteaisi hänelle, että päävarjoa ei näköjään ole pakattu turvallisuusmääräysten mukaisesti mutta kannustaisi kuitenkin hyppäämään toivomalla, että jospa varavarjo sentään avautuisi.

Viimeksi keskustelua on syntynyt siitä, minkä laskuopin mukaan potentiaaliset sote-keskukset saisivat maakunnilta toimintaan tarvittavat rahansa. Pisteytetäänkö kansalaiset terveystilansa perusteella ja millä kriteereillä? Helsingin Sanomat kertoi lauantaina (14.4.) perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon haastattelun yhteydessä, että Saarikon johtama ministeriö olisi halunnut tehdä maksumallin valmiiksi ennen periaatteiden julkistamista. Julkinen keskustelu nimittäin näet häiritsee valmistelua.
Francis Bacon kirjoitti jo noin 400 vuotta sitten, että tieto on valtaa. Tiedolla hallitaan. Siksi tieto on pidettävä pienin piirin sisällä. Eihän taikurikaan halua yleisönsä ymmärtävän, miten hän sen kanin hatustaan vetää.

Kuntaliitto puolestaan on muistuttanut, että yli 200 000 henkilön siirto kunnista ja kuntayhtymistä ei ole mikään yksinkertainen manööveri, vaikka se tehdäänkin erikseen kussakin maakunnassa. Henkilöstön sijoittelu sinänsä on jo työläs savotta, mutta sen lisäksi on lyhyessä ajassa pystyttävä harmonisoimaan palkat. Samasta ja yhtä vaativasta työstä on maksettava täsmälleen yhtä suuri tehtäväkohtainen palkka. Harmonisointi ei koske henkilökohtaista lisää mutta kylläkin sen perusteita.

Kun Salon kuntaliitos toteutettiin 1.1.2009, palkkaharmonisointi toteutettiin yhdistymissopimuksen mukaisesti kolmen vuoden aikana, mikä oli oikeuskäytännössä vakiintunut aikataulu. Kolmessa vuodessa harmonisointi nosti henkilöstömenoja 4-5 prosentilla. Salon mittakaavassa menolisäys mitattiin miljoonissa, mutta sote-myllerryksen aiheuttama kustannusnousu lienee yhteensä jopa puoli miljardia. Hallituksen lupaus 3-3,5 miljardin leikkauksesta sosiaali- ja terveysmenojen kasvuun on kuin taivaanranta; se loittonee sitä kohti kuljettaessa.

Hallituksen riveistä on perusteltu maakuntavaaleja sillä, että ne poistavat demokratiavajetta, koska kansalaiset eivät suoraan valitse kuntayhtymävaltuustoja. Eikö sitten samalla logiikalla kansan pitäisi valita suoraan ministeritkin? Itse asiassa demokratiavaje lisääntyy uusien vaalien myötä. Jatkossa äänestysaktiivisuus jää todennäköisesti alle 50 prosentin kaikissa muissa paitsi presidentinvaalissa, mutta oma vajeensa on silläkin.
Helmivaaleissa hyvätuloisimmassa desiilissä (=10 prosentin viipale äänestäjistä) aktiivisuus oli 85 prosenttia, kun kaikkein vähätuloisimmassa kymmenyksessä jäätiin noin 50 prosenttiin. Äänestäminen on kaikkien oikeus eikä kenenkään velvollisuus ja näköjään herrojen herkkua.
_____________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa


17.4.2018 Käynti kokouksessa

Salon kaupunginhallitus jäädytti helmikuussa äänin 8-5 Länsirannan kaavamuutosprosessin, eikä se edennyt valtuustoon. Sitä seurasi innokas 108 tekstaria käsittänyt kirjoittelu Salon Seudun Sanomissa. Simo Paassilta 27 muun valtuutetun tukemana otti asian pakkasesta, ja kaava tuli eilen valtuuston keskusteltavaksi. Jonkinlaista vastakkainasettelua odotellen menin paikan päälle seuraamaan potentiaalista spektaakkelia. Pannukakkua vain oli tarjolla.

Olen tuntenut Simon noin 30 vuoden ajan ja oppinut tietämään, että hänen keskeisiin luonteenpiirteisiin kuuluu kompromissihalukkuus. Tämän takia vastakkainasettelu jäi eilen illalla näkemättä. Paasilta esitti, että kaavamuutoksen valmistelu jatkuisi ja sen keskiössä oleva paviljonki rakennettaisiin. Jos esitetty rakennuksen paikka ei kelpaisi, haettaisiin uusi ja/tai mietittäisiin parkkipaikat uusiksi. Paassillan puheenvuorossa oli myös hauska kevennys. Hän kertoi saaneensa negatiivista(kin) palautetta: yhdessä tuntemattomassa viestissä lähettäjä oli sanonut irti heidän ystävyytensä.

Seuraavan puolen tunnin ajan Paassilta sai kuunnella vuolasta ylistystä myös kaavamuutoksen jäädyttäneiltä paitsi Mikko Lundénilta ja Simo Vesalta. Ylistyksen lisäksi tuli roppakaupalla lämmintä kannatusta. Koska yhtään riitasointua ei kuulunut eikä änkyröintiä esiintynyt, valtuusto taputteli asian yksituumaisesti. On aivan selvää, että täydellinen konsensus saattoi syntyä siksi, että Marjatta Halkilahti ei ollut paikalla. Lautakunnassa hän nimittäin vastusti voimakkaasti kaavamuutoksen viemistä hallitukseen.

Miten tässä näin kävi? Ei tietenkään ole millään tavoin tuomittavaa, että 51 valtuutettua päättää suloisessa harmoniassa asiasta, joka on kuohuttanut ja varmaan edelleen kuohuttaa kaupunkilaisia. En tuomitsekaan vaan hämmästelen.
Itseäni ihmetyttää lähinnä kaksi asiaa: Ensinnäkin se, miksi prosessin jäädyttäneistä hallituksen kahdeksasta jäsenestä kukaan ei helmikuussa tehnyt tuota esitystä, jonka he nyt halukkaasti nielivät. Olisivat noilla evästyksellä silloin palauttaneet uudelleen valmisteltavaksi. Nyt he näyttäytyivät myöhäisherännäisinä.

Toiseksi ihmettelen sitä, miksi niin monella pöntössä käyneellä asiaa uudelleen pohtineella oli tarve todistella, että eivät he mitään parkkipaikkojen puolustajia olleet. Aivan totta, eivät parkkipaikat äänestä tai anna ilmoituksia vaalilehtiin.
Kaivoin esiin Simo Vesan lausuman helmikuulta. Hän kertoi vastustaneensa hanketta kuunneltuaan yrittäjiä, ”ja heille parkkipaikat ovat tosi tärkeitä”. Vesa lipsautti todellisen motiivinsa eikä osannut verhota sitä samaa tarkoittavaan paikka on väärä-ilmaukseen.

Eiliseen liittyy myös sangen outo episodi. Istuin kahden muun kokousta seuraamassa olleen henkilön kanssa Kaneliomenassa, kun istunto oli keskeytetty. Viereemme tuli seisomaan valtuutettu, joka tivasi meiltä, miksi me tänne – siis kokoukseen – olemme tulleet notkumaan ja jatkoi sitten muutenkin sättimistään. Aivan ilmeisesti en itse ollut purkauksen (varsinainen) kohde, mutta tulipahan taas uusi kokemus muistojen helminauhaan. Valtuutetun käyttäytymistä luottamusmiesjohto ei voi katsella läpi sormien.

Lopuksi vielä yksi ihmettely, jolla ei ole mitään tekemistä eilisen kokouksen kanssa. Jokin aika sitten luin uutisen, että Salon Kokoomus on palkannut viestintäsihteerin. Hieman myöhemmin minulle selvisi, että kokoomus olikin vain rekrytoija, sillä palkka maksetaan Salon kaupungin kassasta. Kaupunginhallituksen on syytä ottaa asia käsittelyyn ja lopettaa kunnallinen puoluetuki, ennen kuin homma leviää. Vai onkohan jo levinnyt?
_________________________________________
P.S. Eilisestä kokouksesta julkaistu SSS:n kuva kertoo enemmän kuin pari sanaa.


10.4.2018 Oikaisu

Alla olevassa kirjoituksessa on asiavirhe. Simo Paassillan tekemällä aloitteella on 28 - eikä siis 25 - valtuutetun tuki. Virhe oli kaupunginhallituksen esityslistalla, jolla kronologisesti kerrottiin Länsirannan asemakaavaprosessista. Paassillan maaliskuun valtuustossa tekemässä esityksessä kaikki allekirjoittaneet eivät mahtuneet yhdelle sivulle. Hannu Eevan ja kahden vihreän nimet olivat kääntöpuolella, mikä oli jäänyt huomioimatta hallituksen esityslistaa laadittaessa.

8.4.2018 Taistelua Länsirannasta

Kiekkoilijan tavoitteena on saada lätkä ylämummoon, mikä parantaa sijoitusta pistepörssissä ja vie nimen lehteen, kenties jopa otsikkoon. Kunnallispoliitikko puolestaan laatii samassa tarkoituksessa aloitteen. Niitä on puitu tänä vuonna kahden valtuustokokouksen aikana 22 pykälässä. Eikä juuri muuta Salon ylin päättävä elin ole käsitellytkään.

Huomenna kaupunginhallituksen listalla on Timo Lehden hallitusaloite. Sillä hän vaatii pontevasti, että Salon Vesi ryhtyisi toimenpiteisiin vedensaannin turvaamiseksi. Aloite on kuin vahingossa päässyt tuhnu tai jääkiekkoilijan epäonnistunut lämäri, joka vain pyyhkäisee lumet kiekon päältä. Salon Vesi on tuota tehtävää hoitanut vuodesta 2009. Saatettakoon Lehdelle tiedoksi. PISTE

Listalla on myös Simo Paassillan - ei aloite - vaan esitys, että hallitus veisi Länsirannan asemakaavan muutossuunnitelman valtuustoon keskusteltavaksi. Näin valtuusto voisi halutessaan ohjeistaa hallitusta jatkamaan asemakaavan muutostyötä. Esityksen takana on käytännössä puolet (25) valtuutetuista, 51 kun ei ole kahdella jaollinen. Paassillan näkemys on, että kaupunginhallituksella ei ole muuta mahdollisuutta kuin tuoda asia valtuustoon keskusteltavaksi. En osaa olla eri mieltä.

Käsittääkseni on niin, että valtuusto ei voi käsitellä saati sitten hyväksyä Länsirannan kaavamuutosta, koska hallitus on asettanut valmistelulle stopin. Jos valtuusto sitten päättää antaa valmisteluohjeita, on mielenkiintoista seurata, mitä ne ovat, ja toimiiko hallitus niiden mukaisesti. Pahimmillaan tästä voi tulla poliittinen pingispeli, jossa ei tiedä, mille puolelle pallo lopulta jää.

Esityksen allekirjoittaneiden joukko ansaitsee lyhyen analyysin, tai ehkä pikemmin se ryhmä, joka ei ollut esityksen kannalla. Pääosin porukka on punamullan värinen; sekä demareita että kepulaisia on 10. Heidän lisäkseen listalla on kaksi kokoomuslaista ja kolme vihreää.
Demariryhmästä irtautuivat Jarkko Anttila, Hannu Eeva ja Simo Vesa. Kepun änkyräksi on ryhtynyt Tauno Kanerva, ja kokoomuksen toisinajattelijat ovat Annika Viitanen sekä Osmo Friberg. Enpä yllättynyt. Koska hallituksen kielteinen päätös oli yrittäjien sanelema, ei ole syytä hämmästyä sitäkään, että kokoomusryhmä kahta lukuun ottamatta otti yrittäjälobbauksen vastaan kuin ylhäältä annettuna.

Asian käsittelyyn sisältyy tahatonta komiikkaakin. Kun Länsirannan kaavamuutos 12.2. oli hallituksessa, Marko Tapio (kok) ”ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asiantuntijoiden kuulemisen ajaksi.” Kun asian käsittelyä sitten tunnin tauon jälkeen jatkettiin ”Marko Tapio ilmoitti, että hän ei ole esteellinen asian käsittelyssä.”
Juha Punta raahattiin jäävin Tapion tilalle asiantuntijoiden kuulemiseen mutta potkaistiin pihalle, kun asiasta päättäminen aloitettiin. Punta ei ollut jäävi. Ehkä ei joidenkin mielestä edes häävi, mutta kenties jopa aivan väärä.

Sitaatit ovat kaupunginhallituksen esityslistan pykälästä 151
______________________________________
P.S. Tunnetumpi Länsiranta sijaitsee Lähi-Idässä. Se kuului aiemmin yhteen muun historiallisen Palestiinan kanssa, joka nykyään muodostaa Israelin valtion.


1.4.2018Ei aprillia vaan  pääsiäisen ratoksi

Näin pääsiäisenä katson olevan syytä keskittyä omien – seka(la)istenkin – ajatusten päivittämiseen. Eilen kaikkien kanavien juontajat ja levylässyt toivottivat hyvää lankalauantaita. Tunnen kyllä termin, mutta toivotus on itselleni vieras. Hyvää pääsiäistä!

Kun toteamisia aletaan kutsua analyyseiksi, kyynisyyttä älykkyydeksi, apatiaa ja agressiota taiteellisuudeksi sekä voimattomuutta vaatimattomuudeksi, järjellinen ote ilmiöihin on pahasti lipsunut.

Kokoomus vannoo jatkuvan kasvun nimeen. Nimittäin rikkaiden varallisuuden ja vähävaraisten köyhyyden kasvuun. Se on luonnonlaki kokoomuksen mielestä.

Lapsuudessani sanottiin, että hädässä ystävä tunnetaan. Tänä päivänä todetaan lakonisesti: Naura ongelmillesi, niin muutkin tekevät.

Rehellisyys on osoitus korkeasta moraalista sekä valtavasta mukavuudenhalusta. Ei tarvitse pitää kirjaa siitä, mitä kenellekin on valehdellut.

Itsenäisyyspäivänä television ääressä jokainen meistä on muodin ammattilainen. Jokaisesta urheilua seuraavasta sohvaperunasta taas tulee kisoissa kuin kisoissa kaikkien lajien erityisasiantuntija. Alas Aurinkokuningas Tami!

Muutamat ystävät ja tuttavat ovat todennet, että näytän nuorekkaalta. Epäilen vahvasti, että he itse asiassa ajattelevat minun olevan tulossa vanhaksi. Yhtä vahva epäilykseni on siitäkin, että sanojien näkö on oleellisesti heikentynyt.

Kun sivistynyt ihminen ajattelee, että keskustelukumppanin mielipide on aivan järjetön, hän sanoo ääneen sen olevan mielenkiintoinen. Enpä haluaisi, että juttujani luonnehdittaisiin mielenkiintoisiksi.
Kaikella ja kaikkialla meitä vanhoja miehiä koetellaan; kaupassa myydään vain sukupuolineutraaleja kalsareita. Sepalukset takaisin kunniaan!

Hallituspuolueen kritiikitön kannattaja ja pääministeriä messiaana pitävä ”tolkun mies” on julkisesti kirkasotsaisesti väittänyt hallituspuolueiden ryhmäkurin olevan osa parlamentarismia. Selvä. Minä alan kutsua ratikkaa haarukaksi.

Timo Soini oli nuorena miehenä ohut ja notkea kuin pajunvarsi. Sanojen syöminen on kyllä miestä lihottavaa mutta gallupkannatusta laihduttavaa.

Lyhyestä virsi kaunis. Selkeä toive puolestaan on vanhanpiian lempivirressä: Oi herra luoksein jää!
________________________________________
P.S. Juuri nyt Juice laulaa Iskelmäradiossa , että ”Jeesus on kadonnut haudankaivajilta.”

Uutiset Salo.fi

Valmet Automotive rekrytoi 1000 henkilöä vuonna 2019

Lue lisää »

Salon joukkoliikenne uudistuu

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Puoluesihteeri Rönnholm: Al-Taeen kirjoituksista keskustellaan hänen kanssaan pääsiäisen jälkeen – ”On hyvä, että hän on omaehtoisesti sanoutunut niistä irti”

Kansanedustajaksi valitun Hussein al-Taeen (sd.) kirjoitukset Facebookissa eroavat selkeästi linjasta, jolla hän on julkisuudessa viimeisimmän lähes viiden...

Lue lisää »

Raitiotien suunnittelu jatkunee Hatanpään valtatielle

Tampereen raitiotien suunnittelun jatkamista Hatanpään valtatielle esitetään 23. huhtikuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle. Aiemmalla...

Lue lisää »