slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Blogi

.12.10.2019 Kuusi pointtia lillukanvarresta

SSS uutisoi, että Salon kaupunginjohtaja on nykyisten ja entisten kaupunginjohtajien yhdistyksen varapuheenjohtaja. Kaupunki maksaa hänen vuosittaisen jäsenmaksunsa. En ole asiasta mieltäni pahoittanut, mutta varmaan moni salolainen on.

Koska en enää seitsemään vuoteen ole pyrkinyt mihinkään, en ole populisti, vaikka tartun tähän lillukanvarteen kuin lapsi tuttiin.

Pointti 1: Keskiverto kuntalainen ei ymmärrä, miksi hänen - siis meidän - on oltava maksumiehenä. Ammattiyhdistyksen kuuluva saa jäsenmaksuistaan vain verovähennyksen.

Pointti 2. Kaupunginjohtaja perustelee mukana olemista verkostoitumisen tarpeella. Kaupunginjohtajat ovat tähänkin asti tapailleet säännöllisesti. Käytettävissä on myös liuta mobiililaitteita yhteydenpitoa varten.

Pointti 3: Kaupunginjohtajan lausuma, että jäsenmaksu on hänen toimillaan säästetty moninkertaisesti, on osoitus heikohkosta arviointikyvystä. Jäsenmaksun suuruudella ei ole merkitystä, kun puhutaan periaatteesta.

Pointti 4: Pelisilmällään kaupunginjohtaja ei nähnyt sitäkään, että juuri nyt ollaan suunnittelemassa toimia kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Siihen isoon kuvaan tämä sopii yhtä huonosti kuin piimä kaurapuuroon.

Pointti 5. Päätöksen jäsenmaksun maksamisesta on tehnyt kaupunginjohtaja itse. Miksi hän ei vienyt asiaa hallituksen päätettäväksi?

Pointti 6. Viimeksi kesällä päättäjät joutuivat käymään kaupunginjohtajan kanssa keskustelua pelisäännöistä.
______________________________________
P.S. Muuten olen sitä mieltä, että pelisilmän puute on harmillinen vika.10.10.2019 Kaukaa nähtyä

Kun seuraa vaikkapa vain vasemmalla silmällä uutisia maailman tapahtumista, ei voi välttyä siltä ajatukselta, että suomalaisilla on ollut hyvä herraonni. Tämä koskee ainakin tasavallan presidenttejä.

Näin Aleksis Kiven päivänä voi käyttää hyväksi Seitsemää veljestä ja luoda maailman johtavista jääristä kansainvälisen seitsikon. Siinä on veljessarja jalo niin kuin sonnikarja. Tähän ”tähtiseitsikkoon” kuuluvat itseoikeutettuina Donald Trump, Xi Jinping ja Vladimir Putin. Neljä muuta voisivat olla Kim Jong-un, Recep Tayyip Erdoğan, Jair Bolsonaro ja Boris Johnson.
Velikultieni yhteinen harrastus on maailman tai maanosan järkyttäminen tai ainakin järkyttämisellä uhkaaminen. Myönnän auliisti, että jotkut toiset laatisivat aivan erilaisia listoja.

Turkin presidentti lunasti paikkansa seitsikossa aloittamalla invaasion Syyriaan kurdien kukistamiseksi. Putin ja Trump tyytyvät vain katselemaan tyynesti sivusta. Etupiirijaot ovat aina olleet maailmanhistorian arkipäivää. Yhdistymiskomissaari Olli Rehn oli vielä haluamassa Turkkia EU:n jäseneksi. Herra varjele!

Brasilian presidentti ei tietääkseni uhkaa ainakaan koko maailmaa eikä maanosaansakaan aseilla mutta suhtautuu ilmastonmuutokseen kuin meidän halla-aholaisemme. Todisteeksi kohtalokkaasta muutoksesta ei riitä kuin korkeintaan merenpinnan seitsemän metrin nousu.
Eivät nämä persut usko sitäkään, että nousun ollessa tosiasia maahanmuuttajat eivät enää kysele turvapaikkaa vaan vyöryvät yli rajojen. Ne jyrää meitin.
Bolsonaro kieltäytyy hyväksymästä sitäkin ajatusta, että Brasilian sademetsät ovat maailman keuhkot.

Seitsikossani on kaksi miestä, jotka eivät ole presidenttejä: Pohjois-Korean suuri johtaja sekä Britannian pääministeri. Kim Jong-unin mukaan ottamista ei tarvinne perustella, siksi menen Boris Johnsoniin.
Pääministeri ei ole mikään sapelinkalistelija, mutta on uhka sekä Britannian sisäiselle järjestykselle että EU:n kauppapolitiikalle.

Viime aikojen tapahtumat Iso-Britanniassa ovat osoittaneet, että siellä parlamentarismi ja vallan kolmijako-oppi ovat yhtä huonossa hapessa kuin keuhkokuumeinen 100-vuotias terveyskeskuksen vuodeosastolla. Riittävän härski ja voimansa tunnossa oleva pääministeri pystyy käyttämään hyväkseen vallatonta kuningatarta ja haistattamaan pitkät parlamentin päätöksille.
Angloamerikkalainen (Trump ja Johnson) politiikan johtaminen on pohjoismaisesta näkökulmasta katsottuna perin syvässä alhossa. Milloin noiden maiden kansat saavat kyllikseen ja aloittavat rähinöinnin? Heräävätkö unkarilaiset aikaisemmin?
_________________________________________________
P.S. Tänään Aleksis Kiven syntymästä on kulunut 185 vuotta


4.10.2019 Epätoivoa ja pettymyksiä

Alkuvuodesta aloitin kaverin kanssa biljardin pelaamisen. Nyt takana on 52 tapaamista ja noin 200 erää eli freimiä. Jossakin vaiheessa kuvittelin, että freimimäärän kasvaessa pelitaitoni kehittyisi, jos nyt ei eksponentaalisesti niin ainakin lineaarisesti. Olen kuitenkin saanut havaita, että taitamattomuus ja epäonni ovat liittoutuneet ja pyrkivät estämään kehittymistäni.

Ingressissä esittämäni pettymys on tietenkin asetettava isompaan kehykseen eli freimiin (engl. frame), jolloin se näyttäytyy lähinnä hyttysen kakkana edellyttäen tietenkin, että hyttynen kakkii (mitä vahvasti epäilen):
Pääministeri Rinne toi Unkarista tuliaisenaan pettymyksen, vaikka en voikaan yhtyä persujen väitteeseen, että Rinne olisi täysin sulanut Orbánin edessä. Nyt on kuitenkin selvää, että Unkari ja Puola voivat jatkaa valitsemallaan epädemokraattisella tiellä, koska niiden saamia huimia EU-tukia ei voida leikata tai jäädyttää. Pitäisi aukottomasti voida osoittaa, että maiden saamat rahat menevät suoraan oikeusvaltion romuttamiseen. Ja sehän on mahdotonta, koska kyseiset maat eivät ole oikeusvaltioita olleetkaan. Kyllä pääministeri antoi aiemmin odottaa jotain parempaa ja enemmän.

Olen väsynyt ja pettynyt myös suomalaiseen mediaan, joka jaksaa ylläpitää Niinistö-kulttia. Tämä toistui jälleen, kun presidenttimme vieraili Valkoisessa talossa. En voi tietää, mitä valtioiden päämiehet juttelivat Trumpin työhuoneessa, mutta tiedotustilaisuus oli farssi Niinistön ja katastrofi Trumpin osalta.
Niinistö istui kuin suomalainen renki 100 vuotta sitten pirtin seinustapenkillä ja kuunteli hiljaisena isännän mesoamista naisväelle. Tuosta tuppisuuna istumisesta Niinistöä nyt sitten ylistetään.
Luulisi presidenttiämme jurppivan perusteellisesti se, että häntä käytettiin hyväksi USA:n sisäpoliittisessa väännössä. Eivät demokraatit olisi kiitelleet Niinistöä, ellei hän olisi erinomaisesti sopinut lyömäaseeksi.

Epätoivoa ja suurta surua on aiheuttanut Kuopion tragedia, joka on jatkumoa jo aiemmin tehdyille koulusurmille. Viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana massamurhia on laskujeni mukaan tehty kolme, mikä kylläkin on vähäinen määrä verrattuna vapaan ja suomalaisten ihannoiman USA:n vastaavaan lukuun. On syytä panna merkille, että kyse on meillä aivan uudesta ilmiöstä, ainakaan itselläni ei ole tietoa mistään massasurmasta koulussa ennen Jokelaa ja vuotta 2007.

Maallikkona ihmettelen usein juridiikan logiikkaa. Ymmärrän mielestäni lain määritelmän terroristisesta teosta. Kaupunkilaisjärkeeni ei silti mahdu, että useita ihmisiä koulussa surmannut mies voisi saada lievemmän tuomion kuin tappaja, joka on jättänyt jälkeensä jonkin esimerkiksi poliittisen tai uskonnollisen julistuksen, vaikka koulusurmaajan uhrien määrä olisi suurempikin. Kaikkea ei voi käsittää, tähän on tyytyminen.
______________________________________
P.S. Hasta luego!Uutiset Salo.fi

Opintoavustuksia haettavana

Lue lisää »

Haluaisitko osallistua Salon vanhuspalveluiden asiakasraatiin?

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

USU: Antti Lindtman kokoaa komiteat pohtimaan asioita asevelvollisuudesta maakuntien verotusoikeuteen

Hallitus perustaa vielä loppuvuoden aikana komiteat pohtimaan asevelvollisuutta, sosiaaliturvauudistusta, lapsistrategiaa, kriisinhallintaa sekä maakuntien...

Lue lisää »

Tuhannet mielenosoittajat tukkineet Barcelonan lentokentän – vaikutus myös Suomen lentoon

Tuhannet Katalonian itsenäisyysjohtajia puolustavat mielenosoittajat ovat tukkineet Barcelonan lentokentän ja sen lähistön, kertoo muun muassa El Pais....

Lue lisää »