slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Blogi

16.4.2019 Yksi kuollut ja yksi haavoittunut

Kaikissa vaaleissa puoluejohtajilla on tapana kääntää oman joukkueen tulos positiiviseksi, vaikka takkiin olisi tullut enemmän kuin nuppi sietää. Nämä eduskuntavaalit olivat poikkeukselliset siinä mielessä, että keskustaa ja sininisiä lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet voivat olla vähintäänkin tyytyväisiä saavuttamaansa tulokseen.

Tappioiltakaan ei siis vältytty. Keskustan 18 paikan menetys on hyytävän verinen. Sinisten kohtalo, vaikkakin odotettu sellainen, oli vieläkin karmeampi: puolue menetti kaikki paikkansa eduskunnassa. Siniset oli soinilaisen PS-puolueen enemmistö hajaannuksen jälkeen, ja nyt se saattaa hävitä kokonaan poliittiselta kartaltakin.
Antti Rinteestä tullee puolueiden omaksuman käytännön mukaisesti hallitustunnustelija ja potentiaalinen pääministeri. Mikäli näin käy, povaan Rinteelle neljää vuotta pelkkää jyrkkää vastamäkeä. Tässä voitossa saattaa piillä jopa seuraavan tappion siemen. Alastulo voi olla sangen jyrkkä.

Uudessa eduskunnassa Salolla on jatkossa kaksi kansanedustajaa, mikä lähtökohtaisesti on tietysti hyvä asia. Neljännen kerran valittu Katja Taimela meni läpi piirin kolmantena eli viimeisenä demarina. Hänen äänimääränsä jatkoi kuitenkin alenemistaan. Mikko Lundén pääsi toisella yrittämällä läpi. Siitä suuri kiitos kuuluu KD-vaaliliitolle ja perussuomalaisten kahdelle ääniharavalle, jotka vetivät salolaisen mukaansa.

Paikallisten kansanedustajien määrä ei kuitenkaan ole niin tärkeä kuin laatu, mikä tarkoittaa, että salolaisilla on luonnollisesti tarve odottaa myös vaikuttavuutta ja konkreettisia tuloksia. Omasta demariministeristä meidän on kuitenkin edelleen turha haaveilla. Turkulainen Aki Lindén on demareista ainoa täkäläinen edes potentiaalinen uuden hallituksen jäsen.

Molemmat valituksi tulleet salolaiset kansanedustajat olivat viime kuntavaalien ääniharavia, jotka valtuustossa populistisesti vastustivat Salon osallistumista IOT Parkin perustamiseen. Jos heidän ei-kantansa olisi voittanut, akkutehdas ei olisi nyt tänne tulossa. Olen kuvitellut salolaisen kansanedustajan ykköstavoitteena olevan, että hän pyrkii luomaan edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiselle. Niiden perustaminen sitten taas kuuluu yrityksille.

Salon vaalitulos ei tehnyt mistään keskeisestä puolueesta ruumista, mutta kokoomus ja keskusta saivat pahasti siipeensä. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että Marko Tapio (kok) ja Marjaana Mänkäri (kesk) olivat ja ovat noviiseja sekä – tai juuri siksi – äänestäjille täysin vieraita Salossakin, saati sitten vaalipiirin alueella. Keskustalainen kansanedustaja Salosta on tällä hetkellä lähinnä satuolento.
Kuriositeettina kannattaa mainita, että toinen paikallinen perussuomalainen ehdokas Sanna Leivonen paransi neljän vuoden takaista tulostaan, vaikka vaalien alla tuli julki hänen viime vuonna saamansa rattijuopumistuomio. Normaalisti käy niin, että negatiivista julkisuutta saaneen ehdokkaan kannatus saa kolauksen. Ovatko perussuomalaiset tässäkin aivan oma lajinsa?

Piruilematta voi sanoa, että Marko Tapion saaman äänimäärän (1302) luulisi soittavan hälytyskelloja kokoomuksen kunnallisjärjestössä. Esimerkiksi Saku Nikkanenkin, joka oli toinen salolainen demariehdokas, otti tuplapotin Tapioon verrattuna. Nikkasen tulos on toisaalta osoitus siitä, että kahden demarin saaminen eduskuntaan Salosta on kaksista vaaleista saadun kokemuksen perusteella epärealistinen tavoite.  
___________________________
P.S. Pääministeri Sipilän eroilmoitus ei ollut osoitus vastuunkannosta. Puheenjohtaja Sipilän oli.


0.4.2019 Odotettavissa poliittista myrskyä

Kun Juha Sipilästä tuli pääministeri 2015, keskustan kannattajat eivät olleet ainoita, jotka olivat ihastuksissaan. Gallupit suitsuttivat suosiota. Kokoomus lähti hallitukseen suurin odotuksin, olihan pääministerillä yritysjohtajan tausta. Alexander Stubbia kyllä harmitti, että ulkoministerin salkun pääsi nappaamaan Timo Soini, joka ei halunnut valtiovarainministeriksi.

Maaliskuussa eronneen hallituksen taival on kuitenkin kuin kertomus keskimääräisestä avioliitosta. Kuherrusta kestää muutama kuukausi. Sitten alkaa harmaa arki, ja yhteiselossa aletaan yhä useammin mennä kriisistä toiseen, pienemmästä isompaan, ja lopulta pannaan lusikat jakoon.
Pääministeri Sipilä päätti valtaoikeuksiensa nojalla jättää hallituksen eronpyynnön viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja. Hän teki niin, vaikka hänen oma kakkaransa osoitti hallituksen onnistuneen 80-prosenttisesti: neljä viidestä päätavoitteesta oli saavutettu. Sillä perusteella pääministeri antoi kabinetilleen kouluarvosanaksi kahdeksan ja jäi odottamaan kevään päättötodistusta kansalta.
Sipilä itse on sanonut, että eroamisellaan hän loi Suomeen uutta poliittista kulttuuria. Hän on oikeassa. Yksikään pääministereistämme ei vuodesta 1982 asti noudatetun parlamentarismin aikana ole lyönyt hanskoja tiskiin muutamaa viikkoa ennen vaaleja.

Kun hallituksesta oli tullut toimitusministeristö, päähallituspuolueet iloitsivat siitä julkisesti: hallitus on kaatunut, eläköön toimitusministeristö! Ne olivat kuin aviopari, joka helpotuksesta huokaisten toteaa olevan ihanaa, kun piinaava yhdessäolo vihdoin loppui. Ja vaalikentille marssi pelkästään tohkeissaan olevia ja lupauksia pursuvia oppositiopuolueita.
Englannin brexit oli jo aikaa sitten vaimentanut meillä aiemmin niin äänekkäät vaatimukset EU-erosta ja omasta markasta. Niistä ei enää ole ollut vaalisyöteiksi. Hallituksen sotea ei enää minkään puolueen ole tarvinnut puolustaa, eikä nyt kilpailla siitä, kuka esittää julmimman leikkauslistan. Väljähtyneiden teemojen jälkeen alettiin keskustella ilmastosta, mikä oli - jääkiekkotermillä asia ilmaisten - syöttö suoraan Jussi Halla-ahon lapaan. Niinpä nyt ollaan tilanteessa, jossa vaalin lopputulosta veikkaavien kyselyjen virhemarginaali on normaalia suurempi. Tätä mieltä on esimerkiksi vaaliasiantuntija Sami Borg.

Kaikki puolueet ovat sitä mieltä, että ainakin osa niiden lupauksista voidaan rahoittaa työllisyysasteen nostolla. Mallina ne voisivat käyttää Pedersöreä, mikäli eivät suhtaudu nihkeästi lestadiolaisuuteen, ruotsin kieleen ja RKP:n ylivaltaan. Pedersören työllisyysaste on 82 prosenttia, ja vain taivas on kattona. Työttömyys on vaivaiset 2,1 prosenttia.
Jos on vaaleja edeltä aika sekava, niin seesteiseltä ei näytä niiden jälkeenkään. Meillä on nyt kolmen suuren sijaan viisi keskisuurta puoluetta, joista todennäköisesti kolmen tulee olla seuraavan hallituksen runkona. Koska sen pöydälle tulee sekä poliittisesti että taloudellisesti valtavan kokoisia asioita, hartioiden tulee olla leveät kuin treenatulla painijalla. Mahtaakohan leveistä harteista puhuminen vielä olla korrektia?
_____________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa


6.4.2019 Vaalimakkarat maistuvat

Aurinkoinen sää houkutteli tänään kansaa Salon torille nauttimaan ehdokkaiden grillimakkaroista ja haukipullistakin. Sanotaan, että taksien käyttöasteen muutokset korreloivat kansantalouden muutoksiin. Ilmeisesti niin, että ensin muuttuu talous, joka sitten heijastuu taksien käyttämiseen. Jos taas jonojen pituuserot puolueiden grilliteltoilla ennustavat vaalin lopputulosta, perussuomalaiset vievät potin Salossa.

En millään jaksa uskoa, että perussuomalaisten makkarat olisivat houkutelleet paremmalla laadullaan, siksi ruokaa jonottaneiden suuri määrä selittynee sillä, että persut ovat nosteessa. Kansalaiset ovat haltioissaan, kun Jussi Halla-aho toteaa lakonisesti, että ilmanmuutos ei hidastu, vaikka kaikki suomalaiset lakkaisivat hengittämästä.
Kun olin nuori, kokoomus ja muutkin itseään ei-sosialistisiksi nimittäneet puolueet pelottelivat sosialismilla. Nyt filosofian tohtori Halla-aho kertoo kansalaisille, että muut puolueet ja varsinkin demarit, vasemmistoliitto ja vihreät haluavat pistää suomalaiset yksin hoitamaan globaalin saasteongelman. Perussuomalaiset inhoavat eliittiä, mutta kyllä he omaksi johtajakseen hyväksyvät elitistisen yliopistoherran. Politiikka on kansantaidetta!

Kokoomuksen salolainen ehdokas puolestaan ei ole nosteessa vaan pikemminkin nesteessä. Marko Tapio kertoi vaalilehdessään kahdesti olevansa vaalien ainoa salolaisehdokas. Ensin etusivulla ja sitten sanaristikossa. Hän luottaa siihen, että ns. normiäänestäjän tietämys on yllättävän vaatimattomalla tasolla, sen lisäksi hän on valitettavasti laiska ottamaan asioista selvää. Sama väite on myös kaikissa hänen lehtimainoksissaan. Ehdokkaan välittämä puolitotuus on samalla vähintään puolivalhe, mikä on jotensakin tökerön röyhkeää.

Sitten Salon Seudun Sanomat uutisoi, että kaksi salolaista valtuutettua, jotka ovat ehdokkaina eduskuntavaalissa, on viime vuonna saanut rikostuomion. Perussuomalaisten Leivonen rattijuoppoudesta ja kokoomuslainen Tapio ympäristön turmelemisesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti, jonka listalla oli myös kolmas henkilö, mutta Kai-Tom Koivunen (Suomen kansa ensin) ei ole Salon päättäjiä.
Vaikka Marko Tapio onkin viime vuonna saanut sakkotuomion käräjäoikeudessa, en usko sen vaikuttavan millään tavalla hänen vaalitulokseensa. Olihan kysymys "vain" ympäristön eikä yksityisomaisuuden turmelemisesta. Eikä sakkojakaan tullut kuin 825 euroa. Leivosen kakku oli 400  euroa sekä lyhyt ajokielto.
_________________________
P.S. Erittäin vähän kuhinaa oli keskustan ja kokoomuksen teltoilla, vaikka makkarat varmaankin olivat laadukkaita.


1.4. 2019 Uutisia Kolarista

Otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä, sillä en ole ollut kolarissa vaan Kolarissa, johon Äkäslompolo kuuluu. Täällä olen saanut kuulla todella mielenkiintoisia uutisia.  

Pääministeri Sipilä on kuulemma tunnustanut, että hänen maaliskuun 7. päivänä tekemänsä päätös hallituksen eroamisesta oli puhdasta vaalitaktiikkaa. Hän myöntää kuvitelleensa, että tuolla tempulla keskusta olisi ampaissut perussuomalaiseen kannatusnousuun.
Kun näin ei käynyt, Sipilä päätti yrittää rehellisyyttä. Kun tunnustaa syntinsä ja virheensä, on kuin puhtaaksi harjattu. Idean tähän hän oli saanut eräältä opettajalta. Tämä oli kertonut, että mikäli lahjonta, kiristys ja uhkailu eivät tehoa, hän turvautuu pedagogisiin keinoihin. Sipilä ajattelun mukaan se tarkoittaa politiikkaan sovellettuna, että on parasta kertoa totuus, mikäli epätodet eivät näytä uppoavan mediaan sen enempää kuin kansaankaan.

Eikä tässä vielä kaikki. Petteri Orpo on kuulemma avoimesti myöntänyt, että ihminen ei todellakaan ole desimaali. Hän oli itse sotkenut hoitajamitoitukset ja kannatusprosentit ja käyttänyt molempiin samaa sapluunaa. Tarkemmin mietittyään hän on hokannut, että vain jälkimmäisissä pilkun jälkeisellä numerolla on merkitystä; ainakin silloin, kun puhutaan positiivisesta muutoksesta gallupissa. Mutta pahoillaan hän on siitä, että sloganit menivät sekaisin. Julkisuuteen lähti iskulause Autot kuuluvat teille vaikka tarkoitus oli muistuttaa, että äänet kuuluvat meille, sillä mehän luotamme Suomeen.

Ja kuin kirsikkana kakun päällä mestari Halla-aho on tunnustanut kolme asiaa. Ensinnäkin sen, että puheenjohtajatentissä Matti Putkonen junaili suhteillaan hänen oppiarvokseeen maisterin tittelin kuvaruutuun. Filosofian tohtori olisi ollut aivan liian elitistinen ja herraskainen. Kuilu sahuri Hakkaraiseen olisi venynyt kohtuuttomaksi.
Halla-aho kertoo Putkosen hoitaneen myös hänen haastattelunsa katoamisen YLE Areenasta. Hän piti operaatiota aluksi viisaana, mutta älykkönä tajusi sitten, että Yleä ei voi syyttää tahallisesta virheestä, koska silloin hän tulisi myöntäneeksi sen tehneen vaalityötä hänen edukseen junailemalla hänestä marttyyrin. Kolmanneksi Halla-aho on kertonut, että hänen polkupyöränsä takarenkaan vahingoittaminen oli ”sisäpiirin toimintaa”, eikä fillarikommunistien provokaatio.
___________________
P.S. Iloista aprillipäivää!


Uutiset Salo.fi

Valmet Automotive rekrytoi 1000 henkilöä vuonna 2019

Lue lisää »

Salon joukkoliikenne uudistuu

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Puoluesihteeri Rönnholm: Al-Taeen kirjoituksista keskustellaan hänen kanssaan pääsiäisen jälkeen – ”On hyvä, että hän on omaehtoisesti sanoutunut niistä irti”

Kansanedustajaksi valitun Hussein al-Taeen (sd.) kirjoitukset Facebookissa eroavat selkeästi linjasta, jolla hän on julkisuudessa viimeisimmän lähes viiden...

Lue lisää »

Raitiotien suunnittelu jatkunee Hatanpään valtatielle

Tampereen raitiotien suunnittelun jatkamista Hatanpään valtatielle esitetään 23. huhtikuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle. Aiemmalla...

Lue lisää »